Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών τραπεζών και των μικρομεσαίων, για τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας έχει εκφραστεί θετικά και ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ, ενώ και σε κυβερνητικό επίπεδο εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν. Το σχέδιο προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 13 συνεταιριστικών τραπεζών με περίπου 150 εκατ. ευρώ, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία την επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των κεφαλαίων τους με τη συμμετοχή σε αυτά των 700.000 μελών των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ με την απόκτηση μεριδίων.
Ζητούν μάλιστα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, για την Πανελλήνια που θα αποτελεί την ομπρέλα, όλων να γίνει συστημική και να μπει στην ανακεφαλαιοποίηση καθώς οι ανάγκες της είναι μόλις 78 εκατ. ευρώ. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ Νίκος Μυρτάκης, με δεδομένη τη σύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με τις τοπικές οικονομίες, την εμπειρία και τις δυνατότητες άντλησης κονδυλίων από την ΕΤΕπ και τον ΕΦΕΠΑΕ για την υλοποίηση του προγράμματος επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας μπορεί να διοχετευθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με το σχέδιο των φορέων, οι συνεταιριστικές τράπεζες, ανεξάρτητα από την τύχη του αιτήματός τους για την Πανελλήνια, ήδη προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα σκοπός είναι στο δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών, στο οποίο είναι ήδη μέλη 189.000 μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, να ενταχθούν όσο περισσότερες από τις 700.000 επιχειρήσεις που σήμερα είναι μέλη των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.
Οι συνεταιριστικές τράπεζες με το νέο μοντέλο σκοπεύουν, μεταξύ των άλλων, να δίνουν μικροδάνεια 10.000 – 25.000 ευρώ, αλλά και να αξιοποιήσουν τα κοινοτικά κονδύλια. Το ενεργητικό των συνεταιριστικών τραπεζών σήμερα είναι στα 3,6 δισ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαιά τους 430 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις τους ανέρχονται σε 2,9 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις τους σε 3,2 δισ. ευρώ. Τα τελευταία δύο χρόνια, οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί 1,32% και οι χορηγήσεις κατά 1,88%.