Περισσότερο από την ίδια την αύξηση του διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν –όπως διατείνονται –για τις συνέπειες της αλλαγής στις μεταθέσεις. Μόλις αυξηθεί το ωράριο, πολλοί νεότεροι καθηγητές σε κάθε σχολείο θα εμφανιστούν πλασματικά υπεράριθμοι επειδή πρώτοι θα συμπληρώνουν το νέο ωράριο οι παλαιότεροι της ειδικότητας. Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις πρόσφατου Προεδρικού Διατάγματος –που δεν έχει υπογραφεί ακόμη –αν δεν συμπληρώνουν τουλάχιστον το 75% του υποχρεωτικού ωραρίου τους θα κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης, περιφερειακής ή πανελλαδικής εμβέλειας.

Μετά τον καθορισμό των κενών ανά περιοχή και κλάδο, θα καλούνται να υποβάλουν δήλωση συναίνεσης για τη σύνταξη πίνακα υποχρεωτικών μεταθέσεων περιφερειακής εμβέλειας. Οσοι δεν συναινέσουν στη μετάθεση θα κατατάσσονται σε πίνακες πανελλαδικής εμβέλειας. Φοβούνται δηλαδή ότι η αύξηση του ωραρίου θα οδηγήσει οικογένειες σε διάλυση και θα δώσει «φύλλο πορείας» σε χιλιάδες νεότερους.

Πέραν του ωραρίου, οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν και στην έναρξη της αξιολόγησης, φοβούμενοι τον «επιθεωρητή» στα σχολεία, που θα τους κρίνει περισσότερο με πολιτικά-υποκειμενικά κριτήρια.