Το όνομα της Λορίν Πάουελ είναι δύσκολα αναγνωρίσιμο, όπως άλλωστε και το πρόσωπό της. Πρόκειται όμως για μία από τις 10 πιο πλούσιες γυναίκες στον κόσμο. Η χήρα του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, με περιουσία που ξεπερνά τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια, επιλέγει πλέον να βγει από τα παρασκήνια και να τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας θέλοντας να προωθήσει τον Νόμο-Oνειρο, όπως έχει ονομαστεί το νομοσχέδιο που θα δώσει την αμερικανική υπηκοότητα σε εκατομμύρια νέους που βρίσκονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιέζει επίσης το Κογκρέσο να εγκρίνει «μεταναστευτικές μεταρρυθμίσεις κοινής λογικής» για τα 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες στη χώρα. Εχει παραγγείλει δημοσκοπήσεις, ασκεί πιέσεις σε βουλευτές και γερουσιαστές, προτρέπει τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να αναλάβει δράση και έχει χρηματοδοτήσει ένα ντοκιμαντέρ για τους νέους που βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά. Αυτό που προκαλεί έκπληξη όμως είναι ότι πιστεύει τόσο πολύ σε αυτό τον σκοπό ώστε να βγει μπροστά η ίδια. «Δεν ήξερα εάν η δημοσιότητα θα ήταν αποτελεσματική», δήλωσε η Πάουελ σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ. Πριν από αρκετά χρόνια η Πάουελ ήταν γνωστή ως η σύζυγος του ανθρώπου που δημιούργησε το iPhone. Σήμερα η 49χρονη Λορίν έχει γίνει μία από τις πιο γνωστές πολιτικές ακτιβίστριες της Σίλικον Βάλεϊ. Με περιουσία που περιλαμβάνει μεγάλα πακέτα μετοχών στη Walt Disney και στην Apple, κάνει μεγάλες δωρεές στο Δημοκρατικό Κόμμα. Επίσης είναι φίλη με τον Μπιλ και τη Χίλαρι Κλίντον, που ήταν συχνά καλεσμένοι στο σπίτι του ζεύγους Τζομπς, στην Καλιφόρνια, όταν η κόρη τους Τσέλσι σπούδαζε στο κοντινό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

Εχει φέρει στοιχεία της μελετημένης προσέγγισης του άνδρα της στην εκστρατεία για το μεταναστευτικό –ελέγχει απόλυτα το μήνυμα που θέλει να προβάλλει υπαγορεύοντας τους όρους βάσει των οποίων μιλάει δημόσια. Ο ακτιβισμός της έχει γίνει στόχος επικρίσεων από αντιπάλους των μεταναστευτικών μεταρρυθμίσεων, που υποστηρίζουν ότι εκείνη και άλλοι πλούσιοι έχουν κάνει το θέμα «μόδα».

Η Πάουελ, γνωστή ως Λο στους φίλους και συγγενείς της, μεγάλωσε στο Νιου Τζέρσεϊ και είναι κόρη ενός πεζοναύτη και μιας δασκάλας. Σπούδασε στο Στάνφορντ, όπου γνώρισε τον Τζομπς με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1991 και απέκτησαν τρία παιδιά.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση υγιεινών τροφών και το 1995 άρχισε παράλληλα να κάνει δωρεάν μαθήματα σε άπορους μαθητές. Τρία χρόνια αργότερα ίδρυσε το College Track, ένα πρόγραμμα εξωσχολικής βοήθειας για άπορους μαθητές που ήθελαν να μπουν στο κολέγιο. Εκεί ήρθε σε επαφή με νέα παιδιά που δεν μπορούσαν να βρουν οικονομική βοήθεια για το κολέγιο επειδή βρίσκονταν παράνομα στη χώρα, στην οποία τους είχαν φέρει οι γονείς τους από μικρά.

Ομως τα προβλήματα δεν σταματούσαν εκεί. Ακόμα και εάν κατάφερναν να σπουδάσουν, τα παιδιά αυτά δεν μπορούσαν κατόπιν να βρουν δουλειά επειδή δεν είχαν χαρτιά. «Κάθε χρόνο βλέπαμε νέους με τεράστιες δυνατότητες και προοπτικές να χάνονται», λέει τώρα η Πάουελ.

Το 2006 στήριξε μια προσπάθεια που ξεκίνησαν τα παιδιά του College Track για τη συλλογή υπογραφών υποστήριξης του Νόμου-Ονειρο, ένα ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για την απόκτηση υπηκοότητας σε περίπου δύο εκατομμύρια νέους. «Πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να φέρουμε κάποια αλλαγή», θυμάται. Ομως το 2010 το νομοσχέδιο απορρίφθηκε. Τον Οκτώβριο του 2011 ο Στιβ Τζομπς πέθανε και εκείνη δεν άργησε να επιστρέψει στη δουλειά. Επένδυσε σε εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία για την εκπαίδευση αλλά έριξε και πάλι το βάρος της στο μεταναστευτικό. Προσέλαβε τον Ρεπουμπλικανό δημοσκόπο Φρανκ Λαντζ να κάνει έρευνες για το θέμα: τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κόσμος υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και εκείνη αποφάσισε να τα γνωστοποιήσει στην Ουάσιγκτον.

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» Η ΕΡΓΑΣΙΑ. Η δύναμη του ονόματός της προσέλκυσε πολλούς βουλευτές και γερουσιαστές. Είπε μάλιστα στον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ριντ ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει την εξουσία να δράσει χωρίς το Κογκρέσο προκειμένου να εμποδίσει την απέλαση νέων χωρίς άδεια παραμονής, επιτρέποντάς τους να δουλέψουν. Τον Ιούνιο του 2012 ο Ομπάμα ανακοίνωσε μια νέα πολιτική, που περιλαμβάνει αυτή την πρόβλεψη.

Στις αρχές του χρόνου η Πάουελ ξεκίνησε την εκστρατεία με την ιστοσελίδα TheDreamIsNow.org και συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τη διαμόρφωση του νέου μεταναστευτικού νομοσχεδίου, που πιστεύει ότι θα αλλάξει θετικά το πρόσωπο της Αμερικής.

Η ζωή με τον «κ. Apple»

Πήρε πτυχίο και μάστερ από το Στάνφορντ όπου γνώρισε τον Στιβ Τζομπς με τον οποίο παντρεύτηκαν τον Μάρτιο του 1991. Στα 20 χρόνια που διήρκεσε ο γάμος μέχρι τον θάνατο του συζύγου της, τον Οκτώβριο του 2011, απέκτησαν τρία παιδιά: τον Ριντ (γεννήθηκε το 1991), την Εριν (1995) και την Ιβ (1998).