Εναν διαφορετικό ορισμό στην έννοια του φυσικού φωτισμού επιθυμούν να δώσουν χομπίστες βιοτεχνολόγοι, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ ένα πρόγραμμα δημιουργίας δέντρων και φυτών που φεγγοβολούν.
Κατά την άποψη τους, τα δέντρα που φεγγοβολούν θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κατά μήκος οδικών αρτηριών αντικαθιστώντας τις κολόνες φωτισμού. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε κάποιος να εξοικονομεί ενέργεια στο σπίτι του αν την ώρα που διαβάζει το βράδυ δεν έχει το φως ανοικτό αλλά έχει δίπλα του μία γλάστρα με λουλούδια που φέγγουν.
Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την τεχνική της συνθετικής βιολογίας, η οποία αποτελεί ένα εξεζητημένο παρακλάδι της γενετικής μηχανικής.
Σε πολύ γενικές γραμμές, η γενετική μηχανική συνίσταται στην απομόνωση ενός γονιδίου από έναν οργανισμό και την εμφύτευσή του στο DNA ενός άλλου. Η συνθετική βιολογία, από την άλλη, έχει να κάνει με την τροποποίηση του DNA που πρόκειται να εμφυτευθεί σε έναν οργανισμό ώστε να μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι τα γονίδια από μόνα τους.
Παράδοξος, όμως, δεν είναι μόνο ο στόχος του προγράμματος αλλά και ο τρόπος που θα επιτευχθεί. Δεν πρόκειται για έρευνα ακαδημαϊκών ιδρυμάτων σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα αλλά για συλλογική προσπάθεια ανθρώπων που έχουν για χόμπι τη βιοτεχνολογία σε κάποιο «κοινής χρήσης» εργαστήριο, από εκείνα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις ΗΠΑ.
Η ιδέα, πάντως, είναι παλιά. Πριν από μερικά χρόνια μια ομάδα πανεπιστημιακών είχε τροποποιήσει φυτό καπνού, εμφυτεύοντάς του γονίδια από ένα θαλάσσιο βακτήριο που εκπέμπει φως. Η λάμψη όμως που εξέπεμπε το φυτό ήταν πολύ αχνή.