Οι απόφοιτοι πλέον γνωρίζουν πάνω κάτω αν και σε ποια
σχολή θα μπορέσουν να εισαχθούν. Από την επόμενη εβδομάδα όμως θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά – με μεγάλη
προσοχή – το Μηχανογραφικό με τις επιλογές τους, ενώ
η αγωνία τους θα λήξει στα τέλη Αυγούστου με την ανακοίνωση των βάσεων.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αναμένεται να είναι πολλών ταχυτήτων. Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των βάσεων στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο και μεγάλη πτώση των βάσεων στο 2ο
και στο 4ο. Αιτία είναι οι κακές επιδόσεις των υποψηφίων
σε Μαθηματικά και Φυσική. Μικρή πτώση αναμένεται στα Πεδία 3ο και 5ο. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να είναι οι βάσεις στα ΤΕΙ.
Σημειώνεται ότι από χθες είναι διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minedu.gov.gr τα πρότυπα των Μηχανογραφικών Δελτίων, έτσι ώστε οι υποψήφιοι να μπορούν να προετοιμάζονται για την ηλεκτρονική υποβολή. Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη. Σε ό,τι αφορά τους βαθμούς των Πανελλαδικών Εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α’, θα ανακοινωθούν στις 26 του μηνός.
Ηλίας Μυλωνάς
19.478 μόρια
Τεχνολογική Κατεύθυνση
Στα μαθήματα βαρύτητας, τα Μαθηματικά και τη Φυσική, έγραψε αντίστοιχα 19,7 και 20. Ο «κακός» βαθμός του Ηλία Μυλωνά ήταν η έκθεση, στην οποία πήρε 16. Τον στόχο του πάντως, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, όπως όλα δείχνουν, τον πιάνει. «Ημουν πάντα καλός μαθητής, άνω του 18. Ποτέ όμως δεν έβλεπα στις βαθμολογίες μου 19 και 20. Για να το πετύχω τώρα χρειάστηκε ασταμάτητο διάβασμα. Οποιοι υποστηρίζουν ότι με λίγο διάβασμα κατάφεραν να αριστεύσουν λένε ψέματα. Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Εξετάσεων, διάβαζα καθημερινά μέχρι και 10 ώρες. Δεν χρειάζεται να είσαι έξυπνος για να πετύχεις αλλά άξιος», λέει. Θυσίασε πολλά, όπως τις εξόδους, βγήκε μόλις έξι φορές όλες κι όλες αυτόν τον χρόνο. «Ενώ παράλληλα πήρα και αρκετά κιλά, αφού διάβασμα και φαγητό πήγαιναν μαζί».
ΤζίναΓκουντουλιά
19.161 μόρια
Θεωρητική Κατεύθυνση
Στην Νομική Σχολή προσδοκά να εισαχθεί η Τζίνα Γκουντουλιά από το Γενικό Λύκειο Νέας Κυδωνίας Χανίων που συγκέντρωσε 19.161 μόρια. «Ελπίζω να περάσω στη Νομική Σχολή Αθηνών ή Θεσσαλονίκης. Ακολούθησα ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε επαρκείς ώρες διαβάσματος όσο και ξεκούρασης, για να “καθαρίζει” κάπως το μυαλό μου. Αγχωνόμουν με την ποσότητα της ύλης αλλά πάντα προσπαθούσα να τα βάλω όλα σε μια τάξη και να τα φέρω εις πέρας. Τώρα περιμένω πλέον την ανακοίνωση των βάσεων».
ΜαριλέταΚανάκη
19.162 μόρια
Θεωρητική Κατεύθυνση
Ο ύπνος ήταν η μεγαλύτερη θυσία που χρειάστηκε να κάνει η Μαριλέτα για να πετύχει τον στόχο της και να είναι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη φοιτήτρια Νομικής. «Κι αυτό γιατί έβγαζα προγράμματα για το πώς θα διαβάσω, αλλά ποτέ δεν τα τηρούσα, πάντα τα εγκατέλειπα, με αποτέλεσμα να διαβάζω έως πολύ αργά». Παρόλο που πολλοί συνομήλικοί της επιλέγουν τη Νομική κυρίως επειδή είναι μια σχολή κύρους, για την ίδια η φιλοσοφία δικαίου και η συγκεκριμένη επιστήμη είναι πρόκληση.
ΓιώργοςΣκάμπουλος
19.232 μόρια
Θεωρητική Κατεύθυνση
Με 19 στα Αρχαία και 19,8 στην Ιστορία, ο Γιώργος το πιθανότερο είναι να είναι ανάμεσα στους πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής Αθήνας. «Μυστικό; Δεν υπάρχει μυστική συνταγή. Ολα είναι θέμα μεθοδικού διαβάσματος και συγκέντρωσης. Και μαζί με αυτά, φυσικά, χρειάζονται, δυστυχώς, και κάποιες θυσίες. Εγώ, για παράδειγμα, από την πρώτη χρονιά του Λυκείου σταμάτησα το μπάσκετ – έπαιζα και σε ομάδα – προκειμένου να είμαι συγκεντρωμένος». Πάντως τώρα το μεγαλύτερο δώρο για την υψηλή βαθμολογία είναι οι καλοκαιρινές διακοπές.
ΓεράσιμοςΤάντουλος
19.066 μόρια
Τεχνολογική Κατεύθυνση
Το ποδόσφαιρο ήταν μία από τις ασχολίες που αναγκάστηκε να περιορίσει ο Γεράσιμος Τάντουλος ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων. «Πήγαινα πιο συχνά για μπάλα παλαιότερα, αλλά το μείωσα σε μία φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή», λέει. «Τα θέματα μου φάνηκαν σχετικά βατά και αφιέρωνα την ημέρα τουλάχιστον τρεις με τέσσερις ώρες στο διάβασμα». Αρχικός στόχος του ήταν η είσοδος στη Σχολή Μηχανολόγων – Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και με τα 19.066 μόρια που συγκέντρωσε θα τον πραγματοποιήσει.
ΦραγκίσκηΓιάννακα
19.108 μόρια
Θεωρητική Κατεύθυνση
Και για τη Φραγκίσκη η Νομική Σχολή είναι ο στόχος. Ακόμη όμως κι αν δεν μπορέσει να μπει σε αυτή της Αθήνας, θα πάει στη Θεσσαλονίκη, όπου η οικογένειά της έχει σπίτι για να μείνει, «οπότε θα έχουμε ένα έξοδο μείον» όπως λέει. Κατά τη διάρκεια του εντατικού διαβάσματος ήταν επικεντρωμένη μόνο σε αυτό, «ούτε Ιντερνετ, ούτε facebook. Τα διαλείμματα για ξεκούραση ήταν απαραίτητα, όπως αναγκαία ήταν και η στήριξη της οικογένειάς μου και ιδιαίτερα της μητέρας μου που ήταν πάντα δίπλα μου».
ΧαράλαμποςΡισβάς
19.616 μόρια
Θεωρητική Κατεύθυνση
Μαθητής του Λυκείου Θήρας κατάφερε να «πιάσει» βαθμολογία που του εξασφαλίζει μία θέση στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολους αυτούς τους μήνες ο Χαράλαμπος Ρισβάς από τη Σαντορίνη είχε βάλει πρόγραμμα στο διάβασμά του και αυτό είναι, όπως λέει, η λέξη–κλειδί. «Αγχος εννοείται ότι υπήρχε, αλλά ήταν γόνιμο. Βοήθησε η καλή ψυχολογία. Βεβαίως και οι γονείς μου, οι οποίοι και οι δύο είναι φιλόλογοι». Από τα έξι του χρόνια σπουδάζει πιάνο. Τη μεγάλη του αγάπη δεν τη σταμάτησε παρά μόνο από τον Φεβρουάριο και μετά, όταν περιόρισε τις ώρες εξάσκησης.
ΣτέλιοςΑδαμίδης
19.421 μόρια
Τεχνολογική Κατεύθυνση
Αναγκάστηκε να περιορίσει τις προπονήσεις του στην κολύμβηση από την Α’ Λυκείου και να τις σταματήσει οριστικά εφέτος για να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία για τις Πανελλαδικές. Ο Στέλιος αφιέρωνε έως και δέκα ώρες την ημέρα, κυρίως το τελευταίο διάστημα, στο διάβασμα. Οπως λέει, βρήκε τις Εξετάσεις δύσκολες με θέματα στα οποία μπορούσαν να ανταποκριθούν οι καλά διαβασμένοι μαθητές. Θέλει να σπουδάσει μηχανικός αεροσκαφών, όπως ήταν άλλωστε και ο αρχικός του στόχος. Με το τέλος των Εξετάσεων πάντως ξεκίνησε και πάλι την κολύμβηση και θέλει να επιστρέψει σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
ΣτυλιανήΚουμπιάδη
19.300 μόρια
Θεωρητική Κατεύθυνση
Η αριστούχος Στυλιανή Κουμπιάδη ήταν πιο χαλαρή απ’ ό,τι περίμενε κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Νόμιζα ότι θα αγχωνόμουν περισσότερο, αλλά τελικά διατήρησα την ψυχραιμία μου», λέει. Παρατηρεί ωστόσο ότι δεν διάβαζε «με τον σωστό τρόπο», καθώς άφηνε «αρκετή από την ύλη για την τελευταία στιγμή». Κατάφερε να συνδυάσει την προετοιμασία για τις Εξετάσεις με αρκετές ώρες βόλτας και σκοπεύει με την υψηλή βαθμολογία που συγκέντρωσε να βάλει ως πρώτη επιλογή στο Μηχανογραφικό τη Φιλολογία Αθηνών. Θέλει να ασχοληθεί με τη γλωσσολογία ή με τη μετάφραση, ενώ δεν την ενδιαφέρουν ο διορισμός στο Δημόσιο και η διδασκαλία σε σχολική τάξη.
Παναγιώτης Σαμόλης
19.232 μόρια
Τεχνολογική Κατεύθυνση
Χωρίς υπερβολές στο διάβασμα προσπάθησε να προετοιμαστεί ο Παναγιώτης Σαμόλης. «Δεν ξενυχτούσα πάνω από το βιβλίο. Εκανα συνεχόμενα διαλείμματα και δεν διάβαζα μετά τις έντεκα το βράδυ», λέει. «Το οργάνωσα έτσι για να είναι υποφερτή η διαδικασία και να μην μπλοκάρω. Οι ώρες του φροντιστηρίου ήταν άλλωστε αρκετές, οπότε δεν χρειάζονταν υπερβολές». Μετά τα Χριστούγεννα μείωσε τις εξόδους του και προτιμούσε, όπως λέει, να ξεκουράζεται στον ελεύθερο χρόνο του και να μαζεύει δυνάμεις. Θέλει να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο και αυτή θα είναι η πρώτη επιλογή του στο Μηχανογραφικό.
Μαρία – Χριστίνα Βλάχου
19.239 μόρια
Θεωρητική Κατεύθυνση
Η στήριξη της οικογένειας ήταν το Α και το Ω για την επιτυχία της Μαρίας – Χριστίνας Βλάχου. «Αλλά και η καλή ψυχολογία, το γεγονός ότι την περίοδο των εξετάσεων πήγαινα χαλαρή για να δώσω, χωρίς βιβλία, κάνοντας συζητήσεις για άλλα θέματα με τις φίλες και δείχνοντας ψυχραιμία, έπαιξε σημαντικό ρόλο», λέει. Η Νομική της Αθήνας είναι ο στόχος, αλλά στην περίπτωση που ανέβουν πολύ οι βάσεις, θα επιλέξει κάποια άλλη σχολή στην πρωτεύουσα για λόγους οικονομικούς.