Γνωρίζω ότι το τελευταίο που μπορεί να ενδιαφέρει αρχές Ιουλίου, με το θερμόμετρο να μένει συνεχώς πάνω από τους τριάντα τόσους βαθμούς, είναι το πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής. Αν μάλιστα είσαι και κάτω από καμιά ομπρέλα στην παραλία και καταλήγεις συνεχώς στο συμπέρασμα πόσο ωραίος είναι ο κόσμος γύρω σου, γνωρίζω επίσης ότι δεν δίνεις δεκάρα. Από την άλλη όμως έχεις να κάνεις με έναν επίμονο τύπο –εμένα –ο οποίος θέλει ντε και καλά να σε ενημερώσει για το μπλέξιμο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις εργασίες της Βουλής, την Προανακριτική Επιτροπή και το… Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (τελικά γι’ αυτήν εδώ τη στήλη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν τον μαϊντανό. Πάει με όλα!…).

Αυτή την ώρα λοιπόν διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μεσολαβητή τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη, Βαγγέλα για τους φίλους, Μεϊμαράκη, για το πότε θα λήξουν οι εργασίες της Ολομέλειας, ώστε να ξεκινήσουν τα τμήματα διακοπών.

Ποιο είναι το πρόβλημα και ποιο το διακύβευμα; Το πρόβλημα είναι ότι στις λίγες ημέρες που απομένουν έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας έπρεπε να συζητηθούν στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την ΕΡΤ και το πόρισμα (τα πορίσματα καλύτερα) της Προανακριτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. Αλλά προέκυψε το «φασούλι» με τα Συνέδρια του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Την προσεχή Τετάρτη 10 του μήνα έχει Συνέδριο ο Συνασπισμός για να αυτοδιαλυθεί. Την επομένη, στις 11, ξεκινάει το τετραήμερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε λοιπόν το κόμμα να μετατεθεί η συζήτηση για το πόρισμα της Προανακριτικής και την παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Παπάκ για τους φίλους, τη μεθεπόμενη εβδομάδα ώστε να μην επισκιαστούν οι εργασίες του Συνεδρίου. Τώρα βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη φάση: να κάνει η κυβέρνηση δεκτό το αίτημα. Αν το κάνει δεκτό, τότε η σχετική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 ή στις 16 Ιουλίου. Ουφ, βαρέθηκα κι εγώ…

Καλά Χριστούγεννα…

Δεν βαριέται όμως καθόλου –το αντίθετο –ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παπάκ για τους φίλους, ο οποίος είναι και το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης. Τον πέτυχα στην Αθήνα, και όχι στη Σέριφο, να περιμένει και αυτός το πότε θα οριστεί η συνεδρίαση για το πόρισμα της Προανακριτικής που τον παραπέμπει, προκειμένου να ετοιμάσει την απολογία του.

Θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής;

Εννοείται ότι θα μιλήσει. Και θα εκθέσει τις απόψεις του, αλλά δεν νομίζω ότι έχει καμία τύχη: η πλειοψηφία για την παραπομπή του θα είναι συντριπτική…

Θα κάνω το τεστ, τώρα, για έξυπνους αναγνώστες:

Πού θα παραπεμφθεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου; Στο Ειδικό Δικαστήριο; Στο Κακουργιοδικείο; Στο Πλημμελειοδικείο; Πού;

Απάντηση (για εύκολους λύτες):

Πουθενά από όλα αυτά. Σε ένα Δικαστικό Συμβούλιο θα παραπεμφθεί.

Το Δικαστικό Συμβούλιο λοιπόν (εδώ αρχίζει ο παιδευτικός χαρακτήρας της στήλης) αποτελείται από πέντε δικαστές, τρεις αρεοπαγίτες και δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ενας εξ αυτών θα είναι ο… τυχερός, που θα αναδειχθεί με κλήρωση για να αναλάβει το ρόλο του ανακριτή: θα κληθεί να διαβάσει (μελετήσει…) περί τις 20.000 σελίδες καταθέσεων και αποδεικτικού υλικού! Αυτός ο ιδιότυπος «ανακριτής» μπορεί να καλέσει και μάρτυρες, εφόσον το κρίνει σκόπιμο –πέραν εκείνων που κάλεσε η Προανακριτική Επιτροπή. Θα καλέσει σίγουρα τον Παπάκ για εξηγήσεις.

–Θα πάτε; τον ρώτησα.

–Αν με καλέσουν θα καταθέσω ένα υπόμνημα, το κανονικό υπόμνημα.

–Υπόμνημα δεν είχατε καταθέσει και στην Προανακριτική; Το ίδιο θα καταθέσετε;

–Αυτό που κατέθεσα στην Επιτροπή ήταν διαμαρτυρία για τις μεθοδεύσεις εις βάρος μου. Οχι υπόμνημα…

Επανέρχομαι στα της διαδικασίας. Ολοκληρώνοντας ο «ανακριτής» του Δικαστικού Συμβουλίου την ανάκριση, θα συντάξει νέο πόρισμα το οποίο θα αποστείλει σε κανονικό εισαγγελέα. Εκείνος με τη σειρά του, επί τη βάσει των στοιχείων, θα υποβάλει πρόταση στο Δικαστικό Συμβούλιο και το Δικαστικό Συμβούλιο στη συνέχεια θα εκδώσει βούλευμα από το οποίο θα εξαρτηθεί η τύχη του «κατηγορούμενου» Παπάκ.

Συμπέρασμα: Θα το φάμε το πεντάμηνο. Κάτι το καλοκαίρι, κάτι το ένα, κάτι το άλλο, τον Δεκέμβριο –και αν –θα έχουμε το βούλευμα για το αν ο Παπακωνσταντίνου παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο…

Σε βαθιά θλίψη

Πάντως το τέλος των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής χθες θεωρώ ότι ήταν αντάξιο των όσων συνέβησαν στο διαρρεύσαν εξάμηνο και που μας κράτησαν χαλαρή συντροφιά στις δύσκολες εποχές που περάσαμε. Θυμηθείτε πόσο γελάσαμε με τις διάφορες ατραξιόν θα τις ονομάσω που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της Επιτροπής. Πόσες φορές δεν είπαμε αυθόρμητα ότι «δεν μπορεί, αυτό το νούμερο θα το δούμε το καλοκαίρι στο Δελφινάριο».

Δυστυχώς όμως, όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Με την έννοια αυτήν καταθέτω τη βαθιά μου θλίψη και εγώ –θα μας λείψουν πραγματικά!

In memoriam, αναφέρω εδώ τη χθεσινή τελευταία επίθεση εις βάρος μου της Ζωής να ‘χει Κωνσταντοπούλου-μεγάλη φωτογραφία- (πώς αλλιώς θα γινόταν, τελευταία ημέρα άλλωστε…), η οποία, σχεδόν στα όρια του ισχύοντος ακόμη (αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα ποιος ξέρει, μπορεί να μην ισχύει τίποτε από όλα αυτά) νομικού πολιτισμού, δήλωσε τα ακόλουθα καταπληκτικά απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Προανακριτικής Χρ. Μαρκογιαννάκη:

«…μαζί με τον κ. Παπαχρήστο θα έχετε την ευκαιρία να τα πείτε και σε όλες τις διαδικασίες. Ο κ. Παπαχρήστος ασχολείται μ’ αυτήν εδώ την Επιτροπή διακινώντας εκβιασμούς, απειλές και άλλου τύπου πραγματικά αξιόποινες διατυπώσεις…».

Εννοείται ότι δεν θα ασχοληθώ με την κοπέλα, η οποία είναι φανερό πως έχει «θέμα». Θα απορήσω μόνο με τους δικούς της (και φίλους μου το πάλαι…) που δεν κάνουν κάτι.

Θα μεγαλώσει η μύτη του!

Αφορμή για όλο το προηγούμενο αποτέλεσε η έμπνευση του Μαρκογιαννάκη να την πει στη Ζωή να ‘χει για την επί της ουσίας αποδοκιμασία της από την κλαδική δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκλειστικά σας ενημέρωσα χθες.

Η πλάκα είναι ότι στο γενικευμένο μπάχαλο παρενέβη ένας Κοντονής, εκ Ζακύνθου βουλευτής, ο οποίος δήλωσε: «Αυτά που λέτε είναι ανακριβέστατα. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Του συστήνω να μη λέει ψέματα γιατί θα μεγαλώσει η μύτη του όπως του Πινόκιο, και μετά δεν θα μπορεί να στρίβει στις γωνίες…

Ντροπή, είναι και μεγάλος άνθρωπος.