Στο πιο αιματηρό επεισόδιο βίας από την εξέγερση του 2011 στην Αίγυπτο, η οποία ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ, εξελίχθηκε η διαδήλωση των οπαδών τού απομακρυνθέντος από την προεδρία Μοχάμεντ Μόρσι έξω από το στρατόπεδο της Δημοκρατικής Φρουράς. Οι στρατιώτες χθες τα ξημερώματα άνοιξαν πυρ εναντίον των ισλαμιστών την ώρα που προσεύχονταν για την απελευθέρωση του Μόρσι πιστεύοντας ότι κρατείται εκεί, με αποτέλεσμα 54 άτομα να χάσουν τη ζωή τους. Ο Στρατός ανακοίνωσε ότι πρώτοι άνοιξαν πυρ ένοπλοι ισλαμιστές, με συνέπεια μεταξύ των θυμάτων να είναι και τρεις στρατιώτες.

Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 430 και έτσι η αντιπαράθεση μεταξύ του Στρατού, ο οποίος ανέτρεψε τον Μόρσι την περασμένη εβδομάδα, και των ισλαμιστών κλιμακώθηκε επικίνδυνα, κόβοντας ακόμη και τις συζητήσεις για τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης. Στις συνομιλίες αυτές συμμετείχε το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμιστικό κόμμα Αλ Νουρ, το οποίο όμως χθες ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποστήριξή του στο μεταβατικό σχέδιο λόγω της «σφαγής». Ο ανώτερος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο μεγάλος ιμάμης Αχμέντ αλ Ταγέμπ, απείλησε μάλιστα να απομονωθεί εντελώς ώσπου να σταματήσει η βία. «Θα αναγκαστώ να κλειστώ στο σπίτι μου ώσπου ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη να προστατεύσει την ιερότητα του αίματος και να αποτρέψει τη χώρα από έναν εμφύλιο πόλεμο».

ΣΦΑΙΡΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ. Οι οπαδοί του Μόρσι συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο της Δημοκρατικής Φρουράς διότι εκεί είχε μεταφερθεί αρχικά ο ανατραπείς Πρόεδρος –τώρα κρατείται σε άλλη, άγνωστη, τοποθεσία. Οι σφαίρες στα αυτοκίνητα, στα φανάρια του δρόμου και σε άλλα σημεία δείχνουν ότι οι πυροβολισμοί ρίχτηκαν από την κορυφή ενός κτιρίου και είχαν επάνω τη σφραγίδα του αιγυπτιακού Στρατού. Ωστόσο η κρατική τηλεόραση έδειξε ένα βίντεο, τραβηγμένο αρκετές ώρες μετά την επίθεση, όπου φαίνεται ένας υποστηρικτής του Μόρσι να πυροβολεί στρατιώτες που προχωρούσαν. Αυτό ενισχύει τις καταγγελίες ότι μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν κάποιοι με όπλα.

Οποια και αν ήταν η αφορμή, οι συγκρούσεις διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ από τις ταράτσες των γύρω κτιρίων ενώ συνεχώς ακούγονταν καταιγιστικά πυρά. Οι κλινικές της περιοχής που ανήκουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα γέμισαν από τραυματίες.

ΕΜΦΥΛΙΑΚΟ ΚΛΙΜΑ. Σε μια κίνηση που αναμένεται να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, το οποίο είναι ο πολιτικός βραχίονας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κάλεσε τους Αιγυπτίους να ξεσηκωθούν εναντίον του Στρατού που «σπρώχνει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι «η Αίγυπτος κινδυνεύει να γίνει μια νέα Συρία». Το στέλεχος των ισλαμιστών Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο facebook ότι «η σφαγή στη Δημοκρατική Φρουρά ξεφεύγει από κάθε περιγραφή».

Το στέλεχος της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, το όνομα του οποίου συζητείται για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη μεταβατική περίοδο, καταδίκασε τη βία και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας γράφοντας στο twitter ότι «η ειρηνική μετάβαση είναι ο μόνος τρόπος».

Παρά τις έντονες αντιδράσεις για την αιματοχυσία, δεν σημειώθηκαν ταραχές σε άλλα μέρη του Καΐρου, αν και ο Στρατός με οχήματα έκλεισε τη διέλευση σε γέφυρες επάνω από τον Νείλο.

Πυροβολούσαν για να σκοτώσουν

Το αίμα των θυμάτων και οι τρύπες από τις σφαίρες έφθαναν εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον περίβολο του στρατοπέδου, γεγονός που δείχνει ότι οι στρατιώτες συνέχιζαν να πυροβολούν ακόμα και όταν οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να απομακρυνθούν.