Τίτλοι τέλους, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, έπεσαν χθες για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής με την οποία ανοίγει ο δρόμος για το Ειδικό Δικαστήριο. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται για δύο κακουργήματα, την απιστία σχετικά με την υπηρεσία (206 υπέρ, 42 κατά, 18 παρών) και τη νόθευση εγγράφου (166 υπέρ, 34 κατά, 67 παρών), και για ένα πλημμέλημα, την παράβαση καθήκοντος (220 υπέρ, 35 κατά, 11 παρών).

Η υπόθεση περνά πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα στο Δικαστικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου κληρώνονται σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας. Αυτό άλλωστε θα αποφανθεί για τη βασιμότητα των αποδιδόμενων κατηγοριών εις βάρος του πρώην υπουργού, καθώς και για το ζήτημα της παραγραφής ή μη των αδικημάτων. Το τελευταίο, μάλιστα, συνεχίζει να απασχολεί και να διχάζει βουλευτές και συνταγματολόγους, με πιο ενδεικτική τη χθεσινή τοποθέτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος εκτίμησε ότι υπάρχει θέμα παραγραφής των αδικημάτων του κ. Παπακωνσταντίνου καθώς έχουν μεσολαβήσει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι –συμπεριλαμβανομένης της «Βουλής της μιας ημέρας» που προέκυψε μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2012.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου, η απουσία ενιαίου πορίσματος από την Επιτροπή ανέβασε στα ύψη το θερμόμετρο της πολιτικής κόντρας. Και αυτό διότι η προσέγγιση για την απόδοση πολιτικών ευθυνών, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, ήταν διαφορετική για κάθε κόμμα. Οι μέχρι πρότινος κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επέμειναν στα αδικήματα που καταλογίζουν και στο πόρισμα της πλειοψηφίας, το οποίο συνυπέγραψαν, και αφορούν μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής για σύσταση νέας Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο. Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας εξήγησε ότι η επιτροπή διερευνούσε μόνο την ανάμειξη του Γ. Παπακωνσταντίνου και τους χειρισμούς του στην υπόθεση, «επομένως δεν είχε δικαίωμα να διευρύνει την έρευνα για άλλα πρόσωπα» και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση διερωτώμενος: «Γιατί δεν κατέθεσε κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής πρόταση στην Ολομέλεια για επέκταση της έρευνας και για το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου;».

Στον αντίποδα, αιχμές κατά του έργου της Προκαταρκτικής άφησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζοντας ότι, αν έπρεπε να μπει ένας τίτλος στις εργασίες της επιτροπής αυτός θα ήταν «Το έπος της συγκάλυψης» και αν έπρεπε να μπει ένας τίτλος στο πόρισμα της πλειοψηφίας θα ήταν «Η επιτομή της υπόθαλψης». Ο υδράργυρος της πολιτικής αντιπαράθεσης άγγιξε κόκκινο αμέσως μετά, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας επιτέθηκε προσωπικά στη βουλευτή λέγοντας ότι «η συνιστώσα των εισαγγελέων στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η τελευταία που θα διαλυθεί», ενώ αναφερόμενος στη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής σχολίασε: «Ηταν ένα έργο που γκεστ σταρ είχε την κυρία Κωνσταντοπούλου. Ο στόχος ήταν ένας: προβολή και εγωπάθεια». Ο ίδιος, μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντιπασοκικό μένος που κληρονομείται από γενιά σε γενιά και έχει στόχο να απαξιωθεί συλλογικά το ΠΑΣΟΚ και η σημερινή ηγεσία του Κινήματος».

Σε ανάλογο ύφος και ο πρόεδρος της Προκαταρκτικής Χρήστος Μαρκογιαννάκης επιτέθηκε προσωπικά στην κυρία Κωνσταντοπούλου, προκαλώντας την να καταθέσει μήνυση εναντίον του εφόσον πιστεύει ότι είναι «επίορκος, έκανε κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη και έγινε υπόθαλψη εγκληματία».

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε όμως και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Βασίλης Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι μοναδικό στόχο είχε να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Για «εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας εις βάρος της νομιμότητας» που τελέστηκε στην επιτροπή έκανε λόγο ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος πρότεινε επίσης τη σύσταση νέας Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες των Βαγγέλη Βενιζέλου, Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.

Συμμέτοχοι

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι συμμέτοχοι στο σκάνδαλο» είπε χαρακτηριστικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι «η αποσπασματική απόδοση κατηγορίας συνιστά αυτοτελώς παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη εγκληματία».