Την πρόθεση των εφοπλιστών να συμμετάσχουν με εθελοντική φορολογία, επιπλέον αυτής που ήδη προβλέπει το νέο φορολογικό καθεστώς για τους έλληνες πλοιοκτήτες, επαναβεβαίωσε χθες η διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά ότι το 90% των εφοπλιστών με ελληνική σημαία στα πλοία τους, καθώς και το 65% των εφοπλιστών με σημαίες τρίτων χωρών έσπευσαν να συνυπογράψουν σχετικό μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο δηλώνουν πως θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην επιπλέον φορολόγησή τους για τα έτη 2013, 2014 και 2015.

Συγκεκριμένα, μετά την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών της ποντοπόρου ναυτιλίας αυξάνεται σημαντικά η συνεισφορά του κλάδου στα δημόσια έσοδα, ενώ για πρώτη φορά φόρο θα πληρώσουν και οι εφοπλιστές εκείνοι οι οποίοι, αν και έχουν πλοία με ξένη σημαία, εδρεύουν στην Ελλάδα.

Η εθελοντική συμμετοχή τους συνίσταται στο ότι, πέραν των όποιων φόρων κληθούν να πληρώσουν από εδώ και στο εξής, θα καταβάλουν άλλα τόσα ποσά, αντιστοίχως, για την επόμενη τριετία 2013-2015.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, εκτιμάται ότι η εθελοντική αυτή συνεισφορά των εφοπλιστών θα φέρει στα δημόσια ταμεία επιπλέον 140 εκατ. ευρώ από αυτά που αρχικώς είχε υπολογισθεί μετά την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την πρωτοβουλία που η ίδια ανέλαβε ώστε οι εταιρείες-μέλη της να συμμετάσχουν εθελοντικά στα δημόσια έσοδα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΕ κ. Βενιάμης υπογράμμισε ότι η ελληνική εφοπλιστική κοινότητα έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης την οποία βιώνει η χώρα και μετέχει δυναμικά με σειρά πρωτοβουλιών της.

Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για τη συνάντηση αναφέρονται τα εξής:

«Υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη, ως εκπροσώπου της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Συνυποσχετικό Σύμφωνο Οικειοθελούς Προσφοράς προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υπογραφή του εν λόγω Συνυποσχετικού επισφραγίζει την επιθυμία της ναυτιλιακής κοινότητας να συνδράμει οικειοθελώς, με ορίζοντα τριετίας, στην εθνική προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα ο αριθμός των ναυτιλιακών εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία οικειοθελούς προσφοράς ανέρχεται σε 441, με συνολικό αριθμό πλοίων 2.769. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των πλοίων που δηλώθηκε εκ μέρους των ναυτιλιακών εταιρειών, στο πλαίσιο της παραπάνω προσφοράς, προσεγγίζει το 90% του συνόλου των πλοίων που φέρουν ελληνική σημαία, ενώ αναφορικά με τα πλοία ξένης σημαίας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 65%.

Το ύψος της συμβολής της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας υπολογίζεται, προς το παρόν, σε 75 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει ενδεικτικά στο ποσό των 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κάθε φορά που η χώρα βρισκόταν σε περίοδο οικονομικής πίεσης η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε σημείο αναφοράς και δύναμη διεξόδου από αυτήν.

Σήμερα, σε μια κρίσιμη και δύσκολη δημοσιονομικά συγκυρία για την Ελλάδα, αυτή η συμφωνία επικυρώνει με τον καλύτερο τρόπο τη σαφή και πατριωτική βούληση της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να συμβάλει ξανά στον εθνικό στόχο της εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση».