Σε διαθεσιμότητα βγαίνουν, τελικά, και οι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, οι οποίοι αρχικά είχαν εξαιρεθεί, μετά την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Η απόφαση αυτή, η οποία ήταν απαίτηση της τρόικας, δεν αφορά μόνο τους 245 εκπαιδευτικούς της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, αλλά και τους υπαλλήλους στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών. Ετσι, σε διαθεσιμότητα τίθενται και οι περίπου 225 δημοτικοί αστυνομικοί με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Σε χθεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε: «Είχαμε προβλέψει αυτή την εξαίρεση για ευνόητους λόγους. Θεωρούμε ότι ανθρώπους οι οποίοι έχουν αυξημένα προσόντα πρέπει να τους κρατήσουμε στο Δημόσιο. Ο συνολικός αριθμός, που ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης, δεν μπορούσε να καλυφθεί. Επομένως κοιτάζουμε να καλύψουμε αυτόν τον αριθμό».
Ωστόσο ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι άνθρωποι αυτοί θα πριμοδοτηθούν, έτσι ώστε αμέσως να απορροφηθούν σε τομείς του Δημοσίου επειδή έχουν αυξημένα προσόντα. Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς – κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, αυτοί θα απορροφηθούν κατά προτεραιότητα είτε σε διοικητικές θέσεις είτε ως διδάσκοντες στα δημόσια ΙΕΚ. Πηγές του υπουργείου Παιδείας εκτιμούσαν χθες ότι αυτή η κατηγορία θα παραμείνει σε διαθεσιμότητα για μικρότερο χρονικό διάστημα –ενδεχομένως μόνο για δύο μήνες.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ. Χθες το πρωί, πάντως, ο κ. Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε στο κτίριο του Αμαρουσίου με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη στο πλαίσιο απορρόφησης του 60% εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα από μονάδες Υγείας. «Για το υπουργείο Υγείας αυτή η διαδικασία είναι μια ευλογία. Διότι υπάρχουν ειδικότητες, υπάρχουν γιατροί, υπάρχουν νοσηλευτές, υπάρχουν ακτινολόγοι, υπάρχουν οδοντοτεχνίτες, υπάρχουν οδοντίατροι, μια σειρά ειδικοτήτων στις οποίες έχουμε μεγάλη έλλειψη», τόνισε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο κ. Γεωργιάδης. Η λίστα με το πού και σε ποιες θέσεις θα απορροφηθούν οι περίπου 1.400 εκπαιδευτικοί θα ανακοινωθεί σύντομα, αφού ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα του υπουργείου Υγείας με βάση το οποίο θα προκύψουν οι νέες ανάγκες. Το σίγουρο είναι ότι στην πλειονότητά τους οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα καλύψουν θέσεις στις περιοχές όπου διαμένουν. Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι και στο δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας –θα είναι περίπου 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ –το μεγαλύτερο ποσοστό θα απορροφηθεί σε διοικητικές θέσεις, αλλά σε άλλους τομείς του Δημοσίου.