Το XKeyscore είναι ένα είδος εξελιγμένης μορφής του Prism, του προγράμματος που χρησιμοποιούσε η NSA για να παρακολουθεί τη διακίνηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τον όγκο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, αλλά όχι και το περιεχόμενό τους. Oπως αποδεικνύεται, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν αρκείται στη γενική παρακολούθηση. Με το Xkeyscore έχει αποκτήσει μια τεράστια διεισδυτική ικανότητα. Φαίνεται, επίσης, ότι δικαιώνεται απολύτως ο Εντουαρντ Σνόουντεν όταν δήλωνε στην πρώτη του συνέντευξη στην «Γκάρντιαν», στις 10 Ιουνίου, ότι μπορεί να κάθεται στο γραφείο του και να υποκλέπτει τους πάντες, «από εσάς και τον λογιστή σας έως έναν ομοσπονδιακό δικαστή ή ακόμη και τον Πρόεδρο εάν έχω ένα προσωπικό mail». Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά τότε τον Σνόουντεν. «Ψεύδεται. Είναι αδύνατον να κάνει ό,τι ισχυρίζεται πως μπορεί να κάνει», είχε δηλώσει ο Μάικ Ρότζερς, ο Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες. Το XKeyscore, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές του να παρακολουθούν ακόμη και σε πραγματικό χρόνο τη δραστηριότητα ενός πολίτη στο Διαδίκτυο.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΝΙΝΓΚ. Η χρονική σύμπτωση της ανακοίνωσης του Στρατοδικείου και της νέας αποκάλυψης των προγραμμάτων παρακολούθησης της NSA ενδεχομένως δεν είναι τυχαία. Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο στρατιώτης που παρέδωσε στη Wikileaks 70.000 απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με τον Εντουαρντ Σνόουντεν, τον υπάλληλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έβγαλε από το σκοτάδι τον Μεγάλο Αδελφό. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν θα έχουν και την ίδια μοίρα. Χθες ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία για την επιμέτρηση της ποινής που θα επιβληθεί στον Μάνινγκ. Προτού ανακοινωθεί η ποινή από το Στρατοδικείο του Φορτ Μιντ, στο Μέριλαντ, θα περάσουν αρκετές εβδομάδες καθώς υπεράσπιση και πολιτική αγωγή έχουν καλέσει από είκοσι μάρτυρες η καθεμία.
Ο Εντουαρντ Σνόουντεν απολαμβάνει προς το παρόν τη σχετική ασφάλεια που του προσφέρει η ζώνη τράνζιτ του διεθνούς αεροδρομίου της Μόσχας. Το Κρεμλίνο αρνείται να παραδώσει τον Σνόουντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά, από την άλλη πλευρά, δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημά του για άσυλο. Στη γενικότερη αβεβαιότητα, το μόνο σίγουρο για τον Σνόουντεν είναι ότι έχει στο πλευρό του τον πατέρα του. Ο Λόνι Σνόουντεν δήλωσε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι δεν πρόκειται να ταξιδέψει στη Ρωσία εάν τον χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ ως «εργαλείο συναισθηματικού εκβιασμού» για να παραδοθεί ο γιος του στις αμερικανικές Αρχές.