Σε μία τεράστια έκταση στο Κεντ της Βρετανίας, τέσσερα γιγαντιαία θερμοκήπια στεγάζουν το μεγαλύτερο πείραμα της χώρας για την ανάπτυξη νέων βελτιωμένων τροφίμων που μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες εννέα δισ. ανθρώπων ενόψει καταστροφικών κλιματικών μεταβολών.
Σε αυτή τη φάση λειτουργίας τους, τα θερμοκήπια παράγουν ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές, σε ποσότητες αδιανόητες για τους κοινούς παραγωγούς. Συγκεκριμένα, παράγονται 225 εκατομμύρια ντομάτες, 16 εκατομμύρια πιπεριές και 13 εκατομμύρια αγγούρια τον χρόνο, δηλαδή το 12%, 11% και 8% αντίστοιχα της ετήσιας παραγωγής της Βρετανίας για αυτά τα λαχανικά.
Στόχος των ιδιοκτητών είναι η εντατικοποίηση στο έπακρο της παραγωγής χωρίς να αλλοιώνονται η όψη, η γεύση και η ποιότητα των τροφίμων.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Τέλεγκραφ», στο σύμπλεγμα θερμοκηπίων και εγκαταστάσεων ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας για να μην εισαχθούν παράσιτα και ιοί που μπορεί να απειλήσουν την παραγωγή.
Στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, όλα λειτουργούν με υπολογιστές, από τη σύσταση του εδάφους και τα θρεπτικά στοιχεία που καταναλώνουν τα φυτά, μέχρι τη σύσταση του νερού, την υγρασία, το πότισμα, τις ώρες φυσικού φωτός (17 το 24ωρο) και τη θερμοκρασία. Μόνο στο τμήμα της ντομάτας καλλιεργούνται 810.000 φυτά, ενώ στο τμήμα της πιπεριάς 260.000 φυτά.
Στα θερμοκήπια εργάζονται 600 άνθρωποι, από τους οποίους 40 ελέγχουν καθημερινά την ποιότητα των προϊόντων. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα είναι όμοια στην όψη, το μέγεθος και το σχήμα – ακόμα και τα αγγούρια είναι εντελώς ίσια.