«Περιφρονητικό» χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα De Tijd, τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο πλούσιος Βορράς στις φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο Γιούνκερ υπενθυμίζει παράλληλα ότι η έννοια της Ευρώπης είναι συνυφασμένη με την αλληλεγγύη.
Στην εν λόγω συνέντευξη ο κ. Γιούνκερ αναφέρεται στην Ελλάδα λέγοντας ότι «δεν επιδείχτηκε μεγάλη ευρωπαική κοινωνική ευαισθησία τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα.
»Μας κατηγορούν διαρκώς για το ότι ο ελληνικός πληθυσμός υποφέρει από την πολιτική μας για τη δημοσιονομική εξυγίανση. Αποσιωπάται ωστόσο ότι από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης οι 12 είναι σοσιαλιστικές. Σταματήστε λοιπόν να μας παρουσιάζετε ως μια συμμορία άκαρδων συντηρητικών».
«Έχουμε πράγματι μια δυσκολία στο να εξηγήσουμε την ευρωπαϊκή πολιτική. Ουδέποτε υποστηρίζουμε με ζήλο την ανάγκη στήριξης του ευρώ. Ένα χρόνο νωρίτερα, ως πρόεδρος του Eurogroup, κατέβαλα μεγάλες προσπάθειες για να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.
»Τότε το σενάριο αυτό εμφανιζόταν αρκετά πιθανό. Την περίοδο εκείνη διάβαζα μόνο για τα λάθη που συνόδευαν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης. Ουδέποτε διάβαζα για τα πλεονεκτήματα που παρέχει το ευρώ. Φανταστείτε για ένα δευτερόλεπτο τι θα είχε απογίνει η Ευρώπη π.χ την περίοδο των επιθέσεων στους Δίδυμους Πύργους, εάν δεν υπήρχε το κοινό νόμισμα. Χωρίς το ευρώ θα είχε δημιουργηθεί ένα μονεταριστικό χάος στην Ευρώπη».