Είναι ένας από τους κροίσους που ξέρουν καλά να προφυλάσσουν την ιδιωτική τους ζωή και την οικογένειά τους, αφού κατά τη διάρκεια της 36χρονης επιχειρηματικής καριέρας του έχει μιλήσει ελάχιστες φορές στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ σπάνια εμφανίζεται δημοσίως. Εχει ασχοληθεί με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει από εμπόριο διαμαντιών μέχρι εξόρυξη μετάλλων, ενώ τώρα φέρεται να ενδιαφέρεται και για επενδύσεις στην Ελλάδα, ειδικότερα για την εξαγορά της Πανγαίας, της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των ακινήτων.
Ο Μπένι Στάινμετζ θεωρείται ο πλουσιότερος Ισραηλινός στον κόσμο και ένας από τους πλουσιότερους σε όλο τον πλανήτη, αφού η προσωπική του περιουσία ανέρχεται –σύμφωνα με το περιοδικό «Φορμπς» –σε 4,1 δισ. δολάρια, ενώ το Μπλούμπεργκ ανεβάζει το ποσό στα 7,4 δισ. δολάρια.

ΕΜΠΟΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΩΝ. Ο Μπένι Στάινμετζ γεννήθηκε το 1956 στη Νετάνια του Ισραήλ και είναι το τέταρτο παιδί του Ρούμπιν Στάινμετζ, ο οποίος κατάφερε να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα πετυχημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο διαμαντιών. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μόλις σε ηλικία 21 ετών και αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στο Ισραήλ αναχώρησε για την Αντβέρπ του Βελγίου, όπου εργάστηκε για γνωστό έμπορο πολύτιμων λίθων. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον αδελφό του Ντάνιελ για να δημιουργήσουν την εταιρεία που φέρει το όνομά τους, τη Steinmetz Diamonds Group και στη συνέχεια της Beny Steinmetz Group.
Γνώρισε τη σύζυγό του Αγκνες όταν ήταν έφηβος και μαζί έκαναν τέσσερα παιδιά. Εχουν δημιουργήσει επίσης φιλανθρωπικό οργανισμό με στόχο την παροχή βοήθειας -κυρίως εκπαίδευση και πρόνοια –σε νέους που έχουν ανάγκη.
Διατηρεί διπλή υπηκοότητα αφού εκτός από ισραηλινό έχει και γαλλικό διαβατήριο, ενώ περιγράφει τον εαυτό του ως «διεθνή Ισραηλινό». Περνά μεγάλο μέρος του χρόνου του στο σπίτι του στο Αρσουφ του Ισραήλ, που βρίσκεται βόρεια από την παραλιακή πόλη Χερτζίλια και είναι γνωστό για τα πανάκριβα ακίνητα εκεί. Εχει σπίτι και στη Γενεύη – Ελβετία και ένα γιοτ, το οποίο κατά κανόνα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Νότια Γαλλία.

ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ. Ο Μπένι Στάινμετζ παραδέχεται ότι «δεν ενδιαφέρεται» να γράφουν για αυτόν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το περασμένο καλοκαίρι σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρονόθ» η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, ανέφερε πως «είναι δύσκολο να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Νομίζω πως είμαι ισορροπημένος. Μερικοί μπορεί να πουν ότι έχω παγωμένη καρδιά».
«Δεν είναι επειδή ντρέπομαι ή φοβάμαι, απλώς δεν είναι το στυλ μου. Δεν το χρειάζομαι», λέει για τις σπάνιες εμφανίσεις του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πάντως στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ισραηλινή εφημερίδα τον Ιούνιο, βρήκε την ευκαιρία να αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον του σχετικά με την εμπλοκή της εταιρείας Beny Steinmetz Group Resources (BSGR) σε υπόθεση διαφθοράς που αφορά τη δραστηριοποίηση της BSGR σε ντιλ για εκμετάλλευση ορυχείων στη Γουινέα. «Δεν υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα… Η εταιρεία δεν πληρώνει τίποτε σε κανέναν, δεν δίνει ούτε ένα σεντ σε πολιτικούς. Απλώς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα», είπε στη «Yedioth Ahronoth» για τις κατηγορίες. Οπως είχε μεταδώσει το Μπλούμπεργκ, τον Σεπτέμβριο οι Αρχές της Ελβετίας είχαν κάνει έρευνα στο σπίτι του στη Γενεύη για την υπόθεση ύστερα από αίτημα των Αρχών της Γουινέας. Την ίδια ημέρα η BRGS αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ενώ απέδωσε την ευθύνη στην κυβέρνηση της Γουινέας για εκστρατεία λάσπης κατά του ισραηλινού δισεκατομμυριούχου.

ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗ ΓΟΥΙΝΕΑ. Τον Νοέμβριο του 2012 η αυτοκρατορία του Στάινμετζ είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση της Γουινέας ότι προσπαθούσε να «κατασχέσει παράνομα» περιουσιακά της στοιχεία στη χώρα μέσω έρευνας για το πώς η BRGS απέκτησε δικαιώματα για την εξόρυξη μεταλλευμάτων στο έδαφός της. «Ο κ. Στάινμετζ προσέφερε τη συνεργασία του στις ελβετικές Αρχές, συνεργάζεται πλήρως και είναι πολύ χαρούμενος που το κάνει», είχε αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο δικηγόρος του κροίσου Μαρκ Μπονάντ.
Οι σχέσεις της Γουινέας με τις ξένες εταιρείες μεταλλευμάτων που έχουν επενδύσει και δραστηριοποιούνται στο έδαφός της περνούν κρίση αφότου η κυβέρνηση προχώρησε σε επανεξέταση όλων των σχετικών συμβάσεων με τις εταιρείες αυτές. Η Γουινέα στην προσπάθεια αυτή ζήτησε και τη βοήθεια του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος, αναφέροντας ότι κατέφυγε σε αυτόν επειδή η χώρα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να προσλάβει διεθνείς συμβούλους. «Ο Σόρος μάς μισεί», είπε συνεργάτης της BSGR, σύμφωνα με την «Γεντιότ Αχρονόθ». Ο Σόρος «νομίζει για κάποιο λόγο ότι ο Μπένι τον κορόιδεψε όταν έχασε χρήματα στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Είναι φίλος του Αλφα Κοντέ (του Προέδρου της Γουινέας) και εκτός από αυτό, δεν συμπαθεί το Ισραήλ. Δωρίζει πολλά σε ομάδες υπέρ της Παλαιστίνης», προσέθεσε η ίδια πηγή. Σε συνέντευξή του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Σόρος είχε απαντήσει ότι δεν έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στη Γουινέα, ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Στάινμετζ, ότι δεν του έχει μιλήσει ποτέ ούτε έχει κάτι προσωπικά εναντίον του.