Ο Γιώργος Κούδας είναι η αιτία μιας ποδοσφαιρικής κόντρας που κρατάει δεκαετίες. Η ιστορική βεντέτα μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού άνοιξε στις 14 Ιουλίου 1966 όταν οι Ερυθρόλευκοι προσέφεραν στον «Μεγαλέξαντρο» του ελληνικού ποδοσφαίρου ένα άκρως δελεαστικό συμβόλαιο. Στα μάτια των παοκτσήδων η ενέργεια του Ολυμπιακού ισοδυναμούσε με την αρπαγή της Ωραίας Ελένης από τη Σπάρτη και η υπογραφή του Κούδα άναψε το φιτίλι σε ένα άνευ προηγουμένου ποδοσφαιρικό μίσος μεταξύ Βορρά και Νότου.
Τελικά το δέκα το καλό του ΠΑΟΚ, ο χαρισματικός χαφμε το αρχοντικό στυλ Γιώργος Κούδας δεν έπαιξε ποτέ σε επίσημο αγώνα του Ολυμπιακού παρότι έμεινε στον Πειραιά δύο χρόνια. Μόνο σε φιλικά παιχνίδια φόρεσε την ερυθρόλευκη φανέλα.
Οι οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης θύμιζαν λαοθάλασσα στους δρόμους της πόλης. Στην «επανάσταση» πήραν μέρος περίπου 30.000 φίλοι του ΠΑΟΚ, οι οποίοι ζητούσαν πίσω τον αρχηγό τους.
Η Θεσσαλονίκη τα έβαλε με το «κατεστημένο» της Αθήνας και η διοίκηση του Γιώργου Παντελάκη ακύρωσε την «αρπαγή» του Κούδα από τον Ολυμπιακό.
Υστερα από πολιτικές παρεμβάσεις (με φόντο τη χούντα), μπόλικο παρασκήνιο και απειλές στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή ότι θα τελειώσει πρόωρα και άδοξα η καριέρα του, η «σημαία» του ΠΑΟΚ επέστρεψε τον Αύγουστο του 1968 στον ιστό της. Ηταν μια ξεχωριστή ημέρα νίκης για τους οπαδούς του Δικεφάλου, οι οποίοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο της πόλης.
Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ξέσπασαν έπειτα από χρόνια στην Τούμπα για το ναυάγιο της μεταγραφής του διεθνούς μέσου. Μετά το τέλος του αγώνα (Οκτώβριος 2001) έκαναν κομμάτια την προτομή του Γιώργου Κούδα.
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ. Ουσιαστικά η κόντρα Ολυμπιακού – ΠΑΟΚ είχε αρχίσει από τον Νοέμβριο του 1963. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης είχε εγκαταλείψει για πρώτη φορά το γήπεδο διαμαρτυρόμενη για αδικία. Στο σκορ είχε προηγηθεί ο Ολυμπιακός 1-0 με γκολ του Βασιλείου. Ο βούλγαρος διαιτητής Ρομάντσεφ έδειξε «παίζετε», ενώ η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή της εστίας του Ολυμπιακού. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ Λέανδρος έδωσε το σύνθημα αποχώρησης στους συμπαίκτες του, όπερ και εγένετο.
Τα χρόνια πέρασαν, ο Ολυμπιακός όμως ήταν και θα είναι κόκκινο πανί για κάθε παοκτσή και ο Δικέφαλος του Βορρά είναιομάδα μισητή για κάθε ερυθρόλευκο οπαδό.
Οι Πειραιώτες έχουν στην τροπαιοθήκη τους 40 τίτλους στο πρωτάθλημα και οι Θεσσαλονικείς έχουν μόνο δύο. Επομένως, νίκη επί του Ολυμπιακού είναι υψίστης σημασίας για τους παοκτσήδες.
Οι οπαδοί του Δικεφάλου του Βορρά προσπαθούν να συντηρήσουν τον μύθο που λέει ότι ο Ολυμπιακός χάνει από τον ΠΑΟΚ μόλις περάσει τα Τέμπη! Απεναντίας, όμως, δεν είναι λίγες φορές που οι Πειραιώτες έχουν αλώσει την καυτή έδρα του ΠΑΟΚ.
ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ. Η Τούμπα ήταν το ιδανικό γήπεδο για τον σερραίο διεθνή γκολκίπερ του Ολυμπιακού Παναγιώτη Κελεσίδη προκειμένου να δείξει την κλάση του. Ποδοσφαιριστής πλασμένος για να αγωνίζεται σε γήπεδα-κολαστήρια. Ο Κελεσίδης βρέθηκε στο μεταγραφικό στόχαστρο του ΠΑΟΚ, αλλά ποτέ δεν φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα.
Τα χρόνια πέρασαν και από τότε αρκετοί ποδοσφαιριστές έχουν κάνει το δρομολόγιο της μεταγραφής Τούμπα – Πειραιάς και το αντίστροφο.
Το δρομολόγιο προς Πειραιά είχε επιβάτες τους Κώστα Ορφανό, Γιάννη Γούναρη, Χάρη Μπανιώτη, Σωτήρη Μαυρομμάτη, Αλέξη Αλεξίου, Γιώργο Μητσιμπόνα, Κυριάκο Τοχούρογλου, Στέλιο Βενετίδη, Παντελή Καφέ, Γιώργο Γεωργιάδη, Γιάννη Οκκά.
Το αντίστροφο δρομολόγιο Πειραιάς – Θεσσαλονίκη είχαν κάνει οι Γιώτης Τσαλουχίδης, Βαγγέλης Καλογερόπουλος, Παναγιώτης Σοφιανόπουλος, Μάκης Χάβος (είχε ενδιάμεσο σταθμό τον Πανσερραϊκό), Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Κόφι Αμπονσά, Λουτσιάνο ντε Σόουζα, Λάμπρος Χούτος.
Ελικόπτερα και αστυνομικοί από την Αθήνα
Βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των παοκτσήδων θα μείνει η επιχείρηση που στήθηκε με αφορμή τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Τούμπα στις 2 Φεβρουαρίου του 2011, στον αγώνα ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Το ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε πάνω από την Τούμπα, και ειδικές δυνάμεις είχαν φθάσει από την Αθήνα