Μέχρι πρόσφατα τα περισσότερα ρομπότ ήταν σαφώς διαχωρισμένα από τους ανθρώπους καθώς ως επί το πλείστον αποτελούσαν μηχανές εγκατεστημένες σε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες για να επιτελούν εργασίες που απαιτούσαν γρήγορες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, ακρίβεια και δύναμη. Αυτή η γενιά των βιομηχανικών ρομπότ φαίνεται πως έφτασε στα όρια της εξέλιξής της και μια νέα γενιά που προσπαθεί να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στους ανθρώπους φαίνεται να δημιουργείται. Τα καινούργια ρομπότ προσπαθούν να μοιάζουν αλλά και να μιμούνται την ανθρώπινη κινησιολογία και διαθέτουν εκφράσεις στο πρόσωπό τους αντίστοιχες με εκείνες που αποτυπώνονται στο ανθρώπινο πρόσωπο όταν υπαγορεύονται από κάποιο συναίσθημα.
Η γαλλική εταιρεία Aldebaran έχει αναπτύξει ένα ρομπότ ύψος περίπου 1,5 μέτρου, τον Ρομέο, που προορίζεται για να φροντίζει ηλικιωμένους ανθρώπους στο σπίτι και να βοηθά στα οικιακά. Αντί να επιτελεί αυτοματοποιημένες λειτουργίες, ο Ρομέο είναι προγραμματισμένος να συνεργάζεται κατά κάποιον τρόπο με τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», σχεδιαστές ρομπότ εκτιμούν πως σύντομα τέτοια δημιουργήματα θα μπορούν να φροντίζουν ηλικιωμένους στα σπίτια, να κάνουν τις νοσοκόμες, τους ξεναγούς ή να εργάζονται ως φύλακες.
Η εξωτερική τους εμφάνιση που προσομοιάζει του ανθρώπου έχει και λειτουργικό χαρακτήρα. Προορισμένα να κινούνται μέσα σε σπίτια ή κτίρια θα πρέπει να μπορούν όπως και οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν χερούλια και διακόπτες, να περνούν από πόρτες κ.λπ.
Στο Πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλον των ΗΠΑ, η καθηγήτρια στην Επιστήμη των Υπολογιστών, Μανουέλα Βελόζο έχει δημιουργήσει μια σειρά από αυτόνομα ρομπότ που σερβίρουν καφέ.