Τρεις ώρες. Τόσο κράτησε το βράδυ της Κυριακής το πιο σφοδρό κύμα της καταιγίδας που έπληξε το Αργος. Γκρέμισε μια προπολεμική τσιμεντένια γέφυρα, φούσκωσε χειμάρρους, μπούκωσε με λάσπη κοντά στα 200 σπίτια και έπνιξε μια 55χρονη γυναίκα. Χθες, οι πλημμυροπαθείς με χώματα στις γαλότσες και στα πρόσωπα ξεκινούσαν τον γνώριμο γι’ αυτούς δρόμο της αποκατάστασης.
Ο χείμαρρος δεν έμπαινε πρώτη φορά στα σπίτια τους. Τους επισκέπτεται εδώ και πέντε δεκαετίες. Κάποια έργα αντιμετώπισης έγιναν. Αλλα κόλλησαν στο στάδιο των μελετών. Και μια άναρχα χτισμένη πόλη παραμένει έκθετη στα φυσικά φαινόμενα.
«Αν είχαμε τα νερά του ’67 θα πνιγόμασταν», μας λέει ο Τάσος Ρούσσος ξενυχτισμένος από τη μάχη με τις λάσπες. Το 1967 ήταν η πρώτη μεγάλη πλημμύρα που έζησαν οι ντόπιοι.
Ο κ. Ρούσσος θυμάται ότι έσωσε τότε πέντε ανθρώπους και το κεραμοποιείο της οικογένειας στις παρυφές του χειμάρρου Ξηριά γλίτωσε από θαύμα. Ακολούθησαν και άλλες καταστροφές. Το ’71, το ’89 και την περασμένη Κυριακή.
Ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Αργος μέτρησε προχθές πάνω από 100 χιλιοστά βροχής. Τα 60 από αυτά έπεσαν μέσα σε ένα τρίωρο. «Τα ύψη της βροχής ήταν μεγάλα. Τα 60 χιλιοστά σε τρεις ώρες δεν είναι ιδιαίτερα ακραία τιμή, αλλά αρκετή για να προκαλέσει πλημμύρες σε αστικά κέντρα. Στην Αθήνα πλημμυρίζουμε με λιγότερα», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος μετεωρολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Αστεροσκοπείου.
Μια 55χρονη σερβικής καταγωγής παγιδεύτηκε στο υπόγειο διαμέρισμά της –κατέπεσε τοίχος –στο Αργος και πνίγηκε. Η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 120 κλήσεις, απεγκλώβισε πολίτες από 15 οχήματα και μέχρι χθες το απόγευμα είχε αντλήσει νερά από 150 σπίτια. Δημοτικά συνεργεία συνέδραμαν τους κατοίκους.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επισκέφθηκε την πόλη και ανακοίνωσε ότι θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 150.000 ευρώ για τους πλημμυροπαθείς. Χθες διαπίστωνες το πέρασμα της καταιγίδας από την είσοδο της πόλης. Η άσφαλτος είχε καλυφθεί με πέτρες και σκουπίδια. Κλαδιά είχαν σκαλώσει στα κάγκελα κάθε γέφυρας. Οι πορτοκαλιές «πατούσαν» πλέον σε βούρκους.
Ο ντόπιος γεωλόγος Παναγιώτης Ντόντος λέει στα «ΝΕΑ» πως είναι δύσκολο να υπολογιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως το προχθεσινό, αλλά επισημαίνει ότι παρά τα έργα διαπλάτυνσης στον Ξηριά δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις. Προσθέτει ότι υπάρχουν στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τη δεκαετία του ’70 μελέτες για φράγμα ανάσχεσης στην κοίτη του Ξηριά, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί. Ωστόσο, ο δήμαρχος Αργους Δημήτρης Καμπόσος αναφέρει ότι η κατασκευή φράγματος ανάσχεσης θα ήταν καταστροφική. «Θα μας έπνιγε», λέει. «Θα είχαν κοντράρει όλα τα φερτά υλικά που κατέβασε ο χείμαρρος. Την Κυριακή ζήσαμε μια θεομηνία. Ο όγκος του νερού που κατέβηκε από το βουνό ήταν απίστευτος».
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ. Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι τα φρεάτια είχαν καθαριστεί και η πόλη γλίτωσε από μεγαλύτερο κακό καθώς η βροχή κόπασε για δύο ώρες για να ακολουθήσει νέο ξέσπασμά της. Ο Χρήστος Τσιμούρης όμως λέει ότι ο δρόμος του ήταν ανέτοιμος. Στις 18 Σεπτεμβρίου 14 γείτονές του και ο ίδιος ζητούσαν σε επιστολή τους να ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου η νομιμότητα έργων του ΚΤΕΛ Αργολίδας σε κοντινό οικόπεδο.
Εγραφαν ότι από τις εργασίες αυξήθηκε το ύψος του οικοπέδου από το επίπεδο των πεζοδρομίων και υπήρχε κίνδυνος πλημμύρας. Στις 20 Σεπτεμβρίου σε αυτοψία της διεύθυνσης Τεχνικών Εργων του δήμου, «παρατηρήθηκαν χωματουργικές εργασίες που βρίσκονταν 50 εκατοστά πάνω από το υψόμετρο της εν λόγω οδού». Χθες, με σκούπες και φαράσια δεκάδες κάτοικοι στην οδό Αγίων Σαράντα προσπαθούσαν να καθαρίσουν σπίτια και υπόγεια.
Κρύο και χιόνια
Επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα νότια της χώρας προβλέπουν για σήμερα οι μετεωρολόγοι. Το βράδυ αναμένεται να πέσουν τα πρώτα χιόνια σε ημιορεινές περιοχές της Αττικής. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Χιόνια θα πέσουν στη Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς και στη Θεσσαλία. Στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τα 10 μποφόρ.