Δεν είναι υποχρεωμένοι όλοι να μείνουν εκεί. Οπως μου εξηγεί ο Μπόρις Τσεσίρκοφ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στη Σόφια, εάν κάποιος μετανάστης έχει χρήματα μπορεί να νοικιάσει διαμέρισμα στην πόλη, αρκεί να δηλώσει τη διεύθυνση. Εφόσον το κάνει όμως παραιτείται εφ’ όρου ζωής από την κρατική πρόνοια. Οσοι μένουν στα κέντρα μέχρι να κλείσει ο φάκελός τους λαμβάνουν 33 ευρώ τον μήνα από το κράτος. Μπορούν να κυκλοφορούν στην πόλη από το χάραμα μέχρι τις 10.30 το βράδυ.
Η βουλγαρική κοινωνία όμως δεν μοιάζει έτοιμη να τους ενσωματώσει. «Φοβούνται το άγνωστο οι ντόπιοι. Δεν γνωρίζουν ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή», λέει ο Τσεσίρκοφ και αποδίδει τη στάση της κοινής γνώμης στον αποκλεισμό της σοβιετικής περιόδου. Το 1976 άλλωστε ο βούλγαρος ποιητής Λιούμπομιρ Λέφτσεφ έγραψε σε ένα έργο του: «Μια συνοριακή γραμμή περνά από τις καρδιές μας/ και είμαστε όλοι φρουροί της, φρουροί/ της αυστηρής πατρίδας –του Κομμουνισμού». Οπως παρατηρεί και ο Σπύρος Σφέτας, αναπληρωτής καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, «τα βουλγαροτουρκικά σύνορα φυλάσσονταν αυστηρά τη δεκαετία του ’80. Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε έξαρση και επηρέαζε τις διμερείς σχέσεις».
Στα χρόνια των κλειστών συνόρων η βουλγαρική κοινωνία είχε μυθοποιήσει τους φορτηγατζήδες.
Τους θεωρούσαν «στρατιώτες», «πρεσβευτές», «διπλωμάτες». Ηταν οι μόνοι που μπορούσαν νόμιμα να διασχίσουν το παραπέτασμα. Σήμερα οι παράνομα εισερχόμενοι μετανάστες είναι για τη βουλγαρική κοινή γνώμη «εισβολείς». Το πρόσφατο μαχαίρωμα της νεαρής Βικτόρια Χρίστοβα από αλγερινό μετανάστη προκάλεσε ξέσπασμα εγκλημάτων μίσους. Ανάμεσα στα θύματα είναι και ένας Βούλγαρος. Τον πέρασαν για μετανάστη λόγω της μελαψής επιδερμίδας του, τον έδειραν στην οδό Πιρότσκα της Σόφιας και τον παράτησαν ημιθανή, σε κώμα.
Στο κέντρο υποδοχής της Βοένα Ράμπα ο Σύρος Αχμέντ Χασίντ ελπίζει να αρθούν κάποτε οι προκαταλήψεις. Εχει ζήσει μερικά χρόνια στην Ελλάδα, προτού φτάσει στην Ολλανδία και από εκεί έχει σταλεί στη Βουλγαρία. «Βλέπεις τα χέρια μου;» μου λέει σε σπαστά ελληνικά. «Οπως όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια, έτσι είναι και οι άνθρωποι. Δεν είναι όλοι καλοί ή όλοι κακοί».
Ο «παλιατζής» της Βοένα Ράμπα
Οι συνθήκες κράτησης ή φιλοξενίας των μεταναστών δεν είναι ίδιες σε κάθε δομή της Βουλγαρίας. Το χειρότερο κέντρο, σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, βρίσκεται στο Χάρμανλι. Εκεί 1.176 άνθρωποι στοιβάζονται σε σκηνές με πανί λίγο πιο χοντρό από ένα πουκάμισο. Ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σόφια Μπόρις Τσεσίρκοφ είδε πρόσφατα στο Χάρμανλι ένα βρέφος τριών μηνών να υποφέρει από πνευμονία.
Οπως διαφέρουν όμως τα κέντρα υποδοχής, έτσι διαφέρουν και οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτά. Στη Βοένα Ράμπα της Σόφιας ο 40χρονος Σύρος Αντέλ Μοχάμεντ Μαλάγια κουβαλά μια ασυνήθιστη ιστορία. Ζούσε στην Ελλάδα εννέα χρόνια. Μου λέει ότι δούλευε ως ηλεκτρολόγος αλλά και ως υδραυλικός στη Μεταμόρφωση Αττικής. Επέστρεψε στην πατρίδα του όταν έληξε η άδεια διαμονής του και επιχείρησε να μπει ξανά στην ΕΕ μέσω Βουλγαρίας αυτή τη φορά.
Στη Βοένα Ράμπα τον φωνάζουν «παλιατζή». Στον πρώτο όροφο του παλιού σχολείου έστησε ένα μίνι μάρκετ. Με 200 δολάρια που του έστειλε συγγενής του αγόρασε σοκολάτες και αναψυκτικά και τα πουλάει στους άλλους πρόσφυγες. «Δεκαπέντε λέβα την ημέρα βγάζω. Τι να κάνω;» λέει. «Περιμένω εδώ μπας και βγάλω χαρτιά. Ισως τα καταφέρω. Στην Ελλάδα θα ήταν δύσκολα».
«Ο φράχτης δεν έχει σχέση με την Ελλάδα»
Εκπρόσωποι της βουλγαρικής κυβέρνησης απαντούν σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ» ότι η απόφασή τους για κατασκευή του φράχτη δεν σχετίζεται με τον φράχτη που έχει ήδη φτιάξει η Ελλάδα στον Εβρο. Το βουλγαρικό τείχος θα κοστίσει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφορών για να βρεθεί ανάδοχος.
Οπως επισημαίνει η βουλγαρική πλευρά, σκοπός του έργου θα είναι να κατευθύνει πρόσφυγες και μετανάστες στα επίσημα σημεία ελέγχου των συνόρων και να περιορίσει την παράνομη είσοδο. «Σας διαβεβαιώ ότι σήμερα δεν πέρασε ούτε ένας παράνομα τα σύνορά μας», είπε ο βούλγαρος υπουργός Αμυνας κατά την επίσκεψή μου στον χώρο όπου θα χτιστεί ο φράχτης.
Οι μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου εκκρεμούν μπορούν να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες ή να τους δοθεί άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Στην πρώτη περίπτωση θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν εντός της ΕΕ και να μένουν για 90 ημέρες σε κάθε χώρα. Στη δεύτερη θα υπόκεινται στους περιορισμούς της βίζας που θέτει κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ.