Τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με την Εκκλησία και με συγκεκριμένους ιεράρχες περιγράφει σε ομιλία του, η οποία έχει περιληφθεί στη δικογραφία, ο προφυλακισμένος αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος. Μιλώντας σε ταβέρνα με ακροατήριο υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατατάσσει τους μητροπολίτες σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τη θέση και τη στάση που έχουν τηρήσει απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, από όσα λέει προκύπτει ότι έχει διαχωρίσει τους ιεράρχες σε «διεφθαρμένους» και «καθαρούς», με τα δικά του, φυσικά, κριτήρια. Με όσους ανήκουν μάλιστα στην τελευταία κατηγορία παραδέχεται πως έχει καλή σχέση και η Χρυσή Αυγή γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που αποτελούν πλέον μέρος της δικογραφίας, «αυτοί το αξίζουν».
Σύμφωνα λοιπόν με τα λεγόμενα του Μιχαλολιάκου «έχουμε επαφές με συγκεκριμένους μητροπολίτες, που το αξίζουν, όπως ο Πειραιώς Σεραφείμ, που δεν καταλαβαίνει τίποτε». Υπενθυμίζεται ότι εκείνη την περίοδο που ο Μιχαλολιάκος εκφραζόταν έτσι ο μητροπολίτης Πειραιώς είχε καταθέσει μήνυση εναντίον ηθοποιών για συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, συνοδευόμενος μάλιστα από χρυσαυγίτες βουλευτές. Πρόσφατα όμως οι σχέσεις των χρυσαυγιτών με τον μητροπολίτη διαταράχθηκαν και ο κ. Σεραφείμ τους χαρακτήρισε «παγανιστές».
Ο Μιχαλολιάκος δεν εκφράζεται με καθόλου κολακευτικά λόγια για τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο. Στο επίμαχο απόσπασμα που τον αφορά τον χαρακτηρίζει «μεγάλο πολιτικάντη», αλλά και «σκατ…η», ο οποίος αν δεν ήταν «δεν θα ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, αλλά ο Ευστάθιος (σ.σ.: μητροπολίτης Σπάρτης), που είναι καθαρός. Το ‘παιξε δίπορτο ο Ανθιμος».
Και αμέσως μετά μιλάει με τα καλύτερο λόγια για τον Σπάρτης, τον «Στάθη, που είναι πολύ καλός», καθώς, όπως ισχυρίζεται ο Μιχαλολιάκος, «δέχθηκε τα παιδιά από την Τοπική Οργάνωση και έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης».
Καλός, αλλά επίσης «πολιτικάντης, παρά τα πύρινα λόγια που λέει», είναι ο χαρακτηρισμός διά στόματος Μιχαλολιάκου για τον μητροπολίτη Καλαβρύτων. Και αμέσως μετά κάνει απολογισμό, λέγοντας στον συνομιλητή του: «Αυτοί που είναι διαμάντια στην Εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρεις, είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας, όποτε είμαστε… Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις. Για 2.000 ψήφους θα έβγαινε για πρώτη φορά στην Ιστορία της Κύπρου εθνικιστής βουλευτής».