«Αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι σαν την ταινία “Αλιεν εναντίον Κυνηγού”. Δεν ξέρεις ποιον να υποστηρίξεις». Με αυτά τα λόγια προς τους ξένους δημοσιογράφους οι τούρκοι πολίτες προσπαθούν να περιγράψουν τη σύγκρουση «δύο τεράτων» για την εξουσία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα τους. Χθες, στο τελευταίο επεισόδιο της κόντρας μεταξύ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν –Ταγίπ πασά, κατά τους Τούρκους –και του επί χρόνια υποστηρικτή του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν, απομακρύνθηκε από το πόστο του ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και μετατέθηκε σε χαμηλότερη θέση στο υπουργείο Εσωτερικών. Κατηγορείται και αυτός όπως και άλλοι αξιωματικοί που απομακρύνθηκαν για «κατάχρηση εξουσίας» επειδή προχώρησαν σε συλλήψεις 70 συγγενών υπουργών και επιχειρηματιών στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για δωροδοκία, λαθρεμπόριο χρυσού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν που χαρακτήρισε την όλη επιχείρηση «βρώμικο παιχνίδι», επανήλθε χθες και δήλωσε πως «εάν επί 14 μήνες πραγματοποιούνταν παρακολουθήσεις δίχως να ενημερώνονται οι ανώτεροι, τότε αυτό αποτελεί πολιτικό σχεδιασμό που δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα είδος συμμορίας διεθνών διαστάσεων με εσωτερικά παρακλάδια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «έκαναν ένα βήμα με τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη και απέτυχαν. Τώρα κάνουν άλλο ένα βήμα και ρίχνουν λάσπη». Ο Φετουλάχ Γκιουλέν πάντως, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται τα τελευταία 14 χρόνια, δήλωσε ότι δεν έχει «καμία σχέση με αυτούς που διεξάγουν ανακρίσεις».

Ερωτήματα πάντως γεννά το γεγονός ότι ενώ από τη μια μεριά ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς ανέφερε ότι οι έρευνες θα προχωρήσουν έως το τέλος, την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της κυβέρνησης χαρακτήρισε αυτούς που ξεκίνησαν τις έρευνες «κράτος εν κράτει» και «συμμορία η οποία θα αποκαλυφθεί και θα αντιμετωπιστεί». Ηδη έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 11 ανώτεροι αξιωματικοί της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, 18 διοικητές από την Ασφάλεια Αγκυρας και 4 διοικητές της Ασφάλειας Σμύρνης.

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ. Χθες πολλές εφημερίδες έκαναν εκτενείς αναφορές σε στοιχεία που, όπως σημειώνουν, διαθέτει η εισαγγελία και στρέφονται εναντίον υπουργών. Η, προσκείμενη στον Γκιουλέν, εφημερίδα «Ταράφ» έγραψε ότι η εισαγγελία διαθέτει τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ με τον γιο του, στην οποία τον προειδοποιεί για το ενδεχόμενο να παρακολουθείται το τηλέφωνό του. Το δημοσίευμα επίσης αναφέρεται σε στοιχεία που ενοχοποιούν τόσο τον Γκιουλέρ όσο και τον υπουργό Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο οποίος φέρεται να έλαβε ποσό 105 εκατομμυρίων λιρών με αντάλλαγμα τη βοήθεια προς έναν ιρανό επιχειρηματία που εμπλέκεται σε παράνομες χρηματικές συναλλαγές.

Στοιχεία υπάρχουν επίσης εναντίον του υπουργού Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος φέρεται να δωροδοκήθηκε με 1,5 εκατομμύριο δολάρια από τον επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ με αντάλλαγμα να πάρουν τουρκική ιθαγένεια συγγενικά του πρόσωπα. Τα χρήματα του παραδόθηκαν μέσα σε κουτιά παπουτσιών. Υπενθυμίζεται ότι στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του προέδρου της κρατικής τράπεζας HalkBank Σουλεϊμάν Ασλάν βρέθηκαν κουτιά από παπούτσια που περιείχαν συνολικά περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια. Τέτοια κουτιά γεμάτα χρήματα βρέθηκαν και στο υπνοδωμάτιο ενός από τους γιους των υπουργών που συνελήφθησαν. Ο Αρίντς όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: «Ισως του αρέσουν τα χρήματα, ίσως του αρέσει να τα μετρά –ποιος ξέρει;». Η εφημερίδα «Σοζτζού», η οποία πρόσκειται στον κεμαλιστικό αντιπολιτευτικό χώρο, δημοσίευσε χθες φωτογραφίες ενός από τους βασικούς κατηγορουμένους, του επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, να μπαίνει και να βγαίνει από το γραφείο του Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ΗΠΑ

«Δεν πρόκειται να ανακατευτούμε στην οικογενειακή σας διαμάχη», είναι το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ»