«Να κρατήσουμε το Μέγαρο όρθιο, με όλους τους θεσμούς του και όλες τις λειτουργίες του. Να μην αφήσουμε το Μέγαρο να κλείσει, να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, για τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του Megaron Plus και την παρουσίαση του προγράμματος του Α’ εξαμήνου.
Απαντώντας στις φήμες περί αναστολής της λειτουργίας του πολιτιστικού ιδρύματος, ο υπουργός Πολιτισμού ήταν ξεκάθαρος: «Το Μέγαρο θα συνεχίσει να υπάρχει. Και προς αυτή την κατεύθυνση, είναι απόφαση ειλημμένη της κυβέρνησης να ζητήσουμε τη συναίνεση όλων των πλευρών του κοινοβουλίου για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα αυτά τα ζητήματα, να άρουμε τα αδιέξοδα που προδιαγράφονται και να φτάσουμε σε σωστές λύσεις. Στόχος μας είναι το Μέγαρο να αποτελέσει όχι σημείο αντιπαλότητας ή συγκρουσιακό πεδίο, αλλά σημείο συναίνεσης και συμφωνίας ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων».
O διάσημος αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχαας, τον Ιανουάριο του 2005, ήταν ο πρώτος καλεσμένος του Megaron Plus, της νέας σειράς που εγκαινίασε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επί θητείας του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη.
Από τότε περισσότερα από 350.000 άτομα και κυρίως νέοι παρακολούθησαν, με ελεύθερη είσοδο, τις εκδηλώσεις του, με αποτέλεσμα η πρωτοβουλία αυτή να εξελιχθεί σε εστία ανταλλαγής απόψεων, λόγου, στοχασμού και ενημέρωσης.
«Το Μέγαρο Μουσικής είναι ανοιχτό και πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία. Ανήκει σε όλους, στις ευρύτερες κοινωνικές τάξεις, ανήκει στον κόσμο, ανήκει στους νέους. Γι’ αυτό η οριστική λύση των χρονιζόντων ζητημάτων του οργανισμού που προδιαγράφεται για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, δεν μπορεί παρά να πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις. Ίσως, γιατί έλαχε στο Μέγαρο η μοίρα, να είναι και ένα μήνυμα ότι ο πολιτισμός ενώνει», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ Γιάννης Μάνος.
Και τότε, όπως είπε ο Γιάννης Μάνος, θα μπορεί να αξιοποιηθεί η σχετική μελέτη που εδώ και έξι μήνες εκπονείται, ώστε στους επόμενους τρεις μήνες να οργανωθεί λειτουργικά από μηδενική βάση το Μέγαρο, προκειμένου να είναι βιώσιμο και αποτελεσματικό.
Στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του Megaron Plus παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου, ξένων αντιπροσωπειών, ελληνικών και ξένων Ιδρυμάτων, μορφωτικοί ακόλουθοι πρεσβειών κ.ά.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων α’ εξαμήνου 2014 του Μegaron Plus αναλυτικά
«Το Ενεργειακό δίλημμα της χώρας- Αναπτυξιακό και Γεωπολιτικό» τίθεται σε δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του κύκλου «Μεταρρυθμίσεις: Με το Βλέμμα στο Μέλλον». Για την Ελλάδα, που προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα για την έξοδο από την ύφεση και την είσοδο στην ανάπτυξη, ο ενεργειακός τομέας είναι καθοριστικός. Μπορεί να ενισχύσει την εξωστρέφειά της και να προσελκύσει ξένους επενδυτές στη χώρα, με ένα σοβαρό «αλλά», που προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.
Ομιλητές είναι οι: Μίλτος Ασλάνογλου, Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Ραφαήλ Μωυσής, Αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ, Δημήτρης Παπακανέλλου, Διευθυντής της Kantor, Αλέξης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECCO International, USA και Σοφία Σταματάκη, Καθηγήτρια Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.
Τη συζήτηση συντονίζει ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kantor, Κωνσταντίνος Καστρινάκης. Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς. (30/1, 7μμ)
Μεταμορφώσεις – Εικαστικό και χορευτικό εργαστήρι
Ακόμα ένα διαφορετικό παιδικό εργαστήρι από το Centre Pompidou της Γαλλίας, που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών, συνδέει με έναν ιδιαίτερο τρόπο το χορό και τις εικαστικές τέχνες στοχεύοντας σε μια πρωτότυπη προσέγγιση της καλλιτεχνικής εμπειρίας. Με την καθοδήγηση των ειδικά εκπαιδευμένων εμψυχωτών (εικαστικών και χορευτών), τα παιδιά καλούνται αρχικά να αναγνωρίσουν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου γύρω τους και στη συνέχεια να αποτυπώσουν τις φόρμες τους πάνω σε υφασμάτινες σκηνές, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτότυπο εικαστικό λεξιλόγιο μιας εφήμερης αρχιτεκτονικής.
Στη συνέχεια οι σκηνές, ως υφασμάτινη πλέον ύλη, μετατρέπονται σε κοστούμια και ντύνουν τα παιδιά, τα οποία τις στριφογυρίζουν και τις αναδιπλώνουν με κινήσεις και χειρονομίες που τους υποδεικνύει ο χορογράφος-εμψυχωτής. Από τη διαδικασία αυτή προκύπτει ένα μοναδικό χορευτικό, το οποίο επιχειρεί να μεταμορφώσει τις αρχιτεκτονικές φόρμες σε κίνηση.
Ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα καθοδηγεί τα παιδιά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Προβλέπονται προγράμματα για μεμονωμένους επισκέπτες αλλά και ομαδικές επισκέψεις για σχολεία.
(31/1-6/4/2014 Είσοδος για μεμονωμένους επισκέπτες €3, ανά ομάδα: 60 €.)
Ο νομπελίστας γάλλος φυσικός Serge Haroche, διαπρεπής Καθηγητής (έδρα Κβαντικής Φυσικής), Διοικητής του Collège de France καθώς και Καθηγητής της École Normale Supérieure στο Παρίσι θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει στο κοινό τα «Παράδοξα και παράξενα του κβαντικού κόσμου».
Συντονίζει ο Λεωνίδας Ρεσβάνης, τέως Καθηγητής της Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ομιλία του Σερζ Αρός πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος στο πλαίσιο του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας. Ο Σερζ Αρός θα αναφερθεί στην κβαντική θεωρία, η οποία γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και αποτελεί αναμφίβολα την πιο ισχυρή σύλληψη του ανθρώπινου πνεύματος• μια θεωρία που μας διαφωτίζει σχετικά με τους νόμους της φύσης: από αυτούς που εξηγούν τον μικρόκοσμο έως αυτούς που διέπουν την εξέλιξη του σύμπαντος στο σύνολό του. Χάρη στη βαθιά γνώση που μας έδωσε σχετικά με τα φαινόμενα του μικρόκοσμου, η θεωρία αυτή άνοιξε τον δρόμο για την ανάπτυξη πολλών τεχνολογιών του σύγχρονου κόσμου, οι οποίες έφεραν επανάσταση στην καθημερινή μας ζωή, όπως το λέιζερ και ο υπολογιστής.(4/2, ώρα 7μμ)
H συνάντηση της Αθήνας Τολμήστε για τη Δημοκρατία. Το Megaron Plus φιλοξενεί το Συμπόσιο με συμμετοχή εξεχόντων Ευρωπαϊκών πολιτικών που διοργανώνεται από τη γαλλική εφημερίδα ‘Le Nouvel Observateur’ σε συνεργασία με την εφημερίδα Καθημερινή.
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.
(6/2 ώρες 5 και 7μμ & 7/2 ώρες 11πμ και 6μμ)
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2003-2011) Jean-Claude Trichet και μέλος της Τράπεζας για τους Διεθνούς Διακανονισμούς συζητά με τον έγκριτο γάλλο δημοσιογράφο Jean-Marie Colombani. Η ελληνική κρίση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας (10/2, ώρα 7μμ)
Η “Δωδώνη” του σήμερα και του αύριο, βάσει της αποτίμησης των εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και αποκατάστασης του μνημείου στη διάρκεια των νεότερων χρόνων αλλά και της ανάγκης για ανάδειξη και κοινωνική επαναξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της, είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα.
Μιλούν: ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αποκατάσταση του θεάτρου και των άλλων μνημείων του ιερού της Δωδώνης, αρχιτέκτονας καθηγητής Γεώργιος Σμύρης και ο Προϊστάμενος στη ΙΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Σουέρεφ
(11/2, ώρα 7μμ)
“Τι είναι η έμβια ύλη είναι το θέμα της διάλεξης του Alain Prochiantz, καθηγητή του College de France, στην Έδρα μορφογενετικών διαδικασιών. Το θέμα της διάλεξης επικεντρώνεται στο ερώτημα που αφορά τις σχέσεις και τα σύνορα ανάμεσα στη βιολογία και τις άλλες “θετικές” ή “ανθρωπιστικές” επιστήμες.
Στη διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το College de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, θα αναλυθούν οι έννοιες της εξέλιξης και της ατομικότητας κάτω από το φως μιας νέας ανάγνωσης του έργου πολλαπλών θεωρητικών της επιστήμης και φιλοσόφων της έμβιας ύλης. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας
(12/2, ώρα 7μμ)
“Πέρα από το διάζευγμα φύση-πολιτισμός: η πρακτική μια αμερικανικής αρχιτεκτονικής τοπίου” είναι το θέμα της διάλεξης του Gary Hilderbrand, διακεκριμένου αρχιτέκτονα τοπίου. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο Θωμάς Δοξιάδης, αρχιτέκτων, αρχιτέκτων τοπίου.
Η διάλεξη γίνεται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου(ΚΙΚΠΕ)
(17/2, ώρα 7μμ)
“Ενάντια στη ρεαλιστική παράδοση” είναι το θέμα της συζήτησης που φιλοξενεί το Megaron Plus στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων “Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους” που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο “Ο Αναγνώστης”.
Ομιλητές είναι οι συγγραφείς: Αχιλλέας Κυριακίδης, Τάσος Γουδέλης και Άρης Μαραγκόπουλος. Με τους συγγραφείς συνομιλεί ο ιστορικός λογοτεχνίας Γιώργος Αριστηνός.
(18/2, ώρα 7μμ)
Χρηματοδοτώντας τη Δημιουργικότητα είναι ο τίτλος του Συνεδρίου που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας. Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να σηματοδοτήσει τη νέα φιλοσοφία που διέπει πλέον τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό Τομέα στην Ευρώπη.
Στο Συνέδριο θα μιλήσουν: η Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Θεσμικών Οργάνων, εκπρόσωποι Ιδρυμάτων και Διεθνών Οργανισμών, μέλη της ελληνικής και διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας, εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα
(20, 21/2, ώρα 7μμ)
“Ο συγγραφέας σήμερα σε περιβάλλον κρίσης” είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με την Εταιρεία Συγγραφέων. Ομιλητές είναι: o Hans Eideneir, καθηγητής βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας στα Πανεπιστήμια Κολωνίας και Αμβούργου, ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός λογοτεχνίας, πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, ο Γιάννης Κιουρτσάκης, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, η Τζίνα Πολίτη, ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου – συγγραφέας και ο Vincenzo Rotolo, καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμου, Πρόεδρος του Σικελικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών. Συντονίζει η Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας-δοκιμιογράφος.
(27/2, ώρα 7μμ)
“Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Ευρώπη και η Ελλάδα: το αποτύπωμα του Διαφωτισμού” είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Pierre Briant, ομότιμος καθηγητής του College de France στην Έδρα Ιστορίας και Πολιτισμού του Αχαιμενιδικού κόσμου και του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το College de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας
(10/3,ώρα 7μμ).
“Εξερευνήσεις στα μονοπάτια της μνήμης” είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Κύκλου “Η Επιστήμη στη ζωή μας”. Ομιλητές είναι η Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο Νίκος Κουρέτας, ψυχίατρος-ψυχαναλυτής, ο Ανδρέας Κούρκουλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο Δημήτρης Παπανικολάου, λέκτορας Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.
Συντονίζει η Φωτεινή Στυλιανοπούλου, καθηγήτρια Βιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών και την DANA Alliance for Brain Initiatives, στο πλαίσιο της Brain Awareness Week.
(11/3, ώρα 7μμ)
“Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη” είναι το θέμα του συζήτησης που ανήκει στο κύκλο δημοσίων συζητήσεων με τίτλο “Μεταρρυθμίσεις: Με το Βλέμμα στο Μέλλον”.
Η συζήτηση- με ομιλητές που θα ανακοινωθούν προσεχώς- πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την Kantor Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, την Κίνηση Πολιτών και την Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς.
(20/3, 7μμ)
2ο Πρότυπο Πειραματικό Αθηνών “Θέατρο και επιστήμη”. Η θεατρική ομάδα του 2ου Προτύπου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών επέλεξε αποσπάσματα θεατρικών έργων που αναφέρονται στην επιστήμη, μέσα από διάφορες οπτικές. Τα αποσπάσματα επιλέχθηκαν με μια ιστορική σειρά και αναφέρονται σε θεατρικά κείμενα που η ομάδα επεξεργάστηκε και παρουσίασε στα δέκα χρόνια της λειτουργίας της.
(26/3, ώρα 7μμ)
Πρόσωπα της Λογοτεχνίας: Αλκη Ζέη.
Στο πλαίσιο του κύκλου “Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους” που διοργανώνεται σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο ‘Ο Αναγνώστης”, για το έργο της Αλκη Ζέη για τα παιδιά θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα, για το έργο της που απευθύνεται σε ενήλικες, ο κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Με την Αλκη Ζέη συνομιλεί η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο, ενώ παρεμβαίνει ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα από έργα διαβάζει η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.
(31/3, ώρα 7μμ)
Οι Νέες Μορφές Πολιτιστικής Διαχείρισης είναι το θέμα της συζήτησης που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Σωματείο “Διάζωμα”, που στόχο έχει την ανάδειξη και διάσωση των αρχαίων θεάτρων.
Ομιλητές διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτισμού, όλοι μέλη του Σωματείου ‘Διάζωμα’: Πέτρος Θέμελης, Γιώργος Κουρουπός, Χρήστος Λάζος, Βασίλης Λαμπρινουδάκης. Για το “όραμα του για την αρχαία Μεσσήνη” θα μιλήσει ο Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας,
“Δελφοί: Μια σύγχρονη εκδοχή Μουσικών Αγώνων στο πνεύμα των Πυθίων” είναι το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Κουρουπού καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου. Το θέμα που θα αναπτύξει ο συγγραφέας και μεταφραστής Χρήστος Λάζος είναι: “Πώς μπορούν τα αρχαία θέατρα να ζουν ανάμεσά μας” ενώ ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης θα μιλήσει με θέμα: “Ασκληπιείο Επιδαύρου: ένα διαχρονικό ταξίδι στην υγεία’.
Συντονίζει ο Πρόεδρος τους Σωματείου ‘Διάζωμα’ τοπογράφος μηχανικός Σταύρος Μπένος.
(2/4, ώρα 7μμ)
“Ελληνογερμανικές παρεξηγήσεις κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Ο ρόλος των ΜΜΕ και της πολιτικής” είναι το θέμα της συζήτησης που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Deutsche Welle. Ομιλητές είναι οι : Peter Limbourg, γενικός διευθυντής της Deutsche Welle, Χρήστος Μεμής, διευθυντής της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και Hans-Joachim Fuchtel, υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας, εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία.
(4/4, ώρα 7μμ)
Δύο εξέχουσες προσωπικότητες, δύο ευρωπαίοι διανοητές, ο Philippe Daverio κριτικός τέχνης και δημοσιογράφος και ο Jean-Claude Casanova οικονομολόγος συζητούν με τον διαπρεπή γάλλο δημοσιογράφο, τ. διευθυντή της γαλλικής Le Monde και ιδιαίτερα δημοφιλή στο κοινό του Megaron Plus, Jean-Marie Colombani. O πολιτισμός και η οικονομία είναι στο στόχαστρο αυτής της συζήτησης που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας
(7/4, ώρα 7μμ)
Ενταγμένη στον Κύκλο “Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη” είναι η διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή των οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Chicago Booth School of Business, Luigi Zingales. “Πού βαδίζει η Ευρώπη;” είναι ο τίτλος της διάλεξης που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ). Και η ομιλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας (14/4,ώρα 7μμ)
Είναι ο ιστορικός μυθιστοριογράφος η άγρυπνη συνείδηση του σήμερα; Είναι ένα από τα ερωτήματα που θα τεθεί στο στρογγυλό τραπέζι που διοργανώνει το Megaron Plus σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο “Ο Αναγνώστης”. Θέμα: “H ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος” και μετέχοντες στη συζήτηση είναι οι Αλέξης Πανσέληνος, Θωμάς Σκάσσης και η συγγραφέας-δημοσιογράφος Έλενα Χουζούρη.
Συντονίζει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
(28/4, ώρα 7μμ)
Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σειρά διαλέξεων του College de France, ανήκει η ομιλία του Pierre-Michel Menger, καθηγητή της Έδρας Κοινωνιολογίας της δημιουργικής εργασίας. Θέμα της: “Ικανότητα ή ταλέντο; τα καινούρια ρούχα του εργαζόμενου”. Η σημειολογία του ταλέντου, σε σύνδεση με την επαγγελματική εξέλιξη και την αμοιβή αλλά και τα συστήματα αξιολόγησης των προσωπικών προσόντων είναι θέματα που θα θίξει η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το College de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.
(29/4, ώρα 7μμ)
Ενταγμένη στον Κύκλο “Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη” είναι η και διάλεξη του Martin Hellwig, διευθυντή του Max Planck Institute for Research on Collective Goods της Βόννης. Τράπεζες, Κυβερνήσεις και Νομισματική Ένωση σε καιρό κρίσης είναι ο τίτλος της ομιλίας που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ). Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.
(6/5, ώρα 7μμ)
Ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος έχει την επιστημονική διοργάνωση συζητήσεων η πρώτη από τις οποίες φέρει τον τίτλο “Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη” και εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.
Στη συζήτηση μετέχουν οι: Tito Boeri, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bocconi της Ιταλίας, Juan Jimeno, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Alcalá de Henares της Μαδρίτης, Επικεφαλής Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ισπανίας, Vito Gaspar, Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας(2011-2013), Γιάννης Ιωαννίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ, Philip Lane, Καθηγητής Οικονομικών στο Trinity College, Ιρλανδία, Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος βραβείου Νόμπελ, regius καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics και Μιχάλης Χαλιάσος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.
Συντονίζει ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος
(12/5, ώρα 6μμ)
Ο “Μύθος και πραγματικότητα για τα βλαστοκύταρα” είναι το θέμα που θα εξετασθεί στο πλαίσιο του Κύκλου “Η Επιστήμη στη ζωή μας” του Megaron Plus.
Ομιλητές είναι ο Ανδρέας Ανδρουτσέλης-Θεοτόκης, Διευθυντής Ερευνών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, η Αικατερίνη Σταυροπούλου-Γκιόκα, Διευθύντρια της Ελληνικής Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ο Σταύρος Ταραβήρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και η Σταυρούλα Τσινόρεμα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
(15/5, ώρα7μμ)
“Πειραματικές και θεωρητικές προσεγγίσεις της πρόσβασης στη συνείδηση” είναι το θέμα της διάλεξης του ομότιμου καθηγητή του College de France, Jean-Pierre Changeux. H ομιλία του καθηγητή που κατείχε την Έδρα της Κυτταρικής Επικοινωνίας για τριάντα έτη (1976-2006) πραγματοποιείται σε συνεργασία με το College de France, τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Εντάσσεται δε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.
(22/5, ώρα 7μμ)
Χρήστος Χωμενίδης, Σοφία Νικολαϊδου, Κώστας Ακρίβος, τρεις συγγραφείς συζητούν για τα έργα τους, τα θέματα που τους εμπνέουν, την ανανέωση της λογοτεχνικής παράδοσης, τις επιρροές και τις επιδράσεις στο έργο τους H συζήτηση που συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Μπασκόζος τιτλοφορείται “Μεταξύ του χθες και του αύριο” και διοργανώνεται από το Megaron Plus σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο “Ο Αναγνώστης”.
Στο πλαίσιο του Κύκλου “Οι λογοτέχνες μιλούν στο κοινό τους”
(23/5, ώρα 7μμ)
Η τέχνη της φωτογραφίας βρίσκει τη θέση της στο πρόγραμμα του Megaron Plus. Την εκπροσωπεί ο διακεκριμένος φωτογράφος Christopher Makos με μια διάλεξη που έχει τον τίτλο “Τραβάω φωτογραφίες γιατί δεν έχω μνήμη”. Η διάλεξη του ελληνικής καταγωγής αμερικανού φωτογράφου που έχει στο ενεργητικό του πορτρέτα διασήμων, από τη Λιζ Τέιλορ ως τον Σαλβαδόρ Νταλί και βέβαια τις περίφημες φωτογραφίες του Αντι Ουόρχολ της σειράς “Lady Warhol”, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ
(4/6, ώρα 7μμ)
Για δεύτερη χρονιά το ηλεκτρονικό περιοδικό “Ο Αναγνώστης” παρουσιάζει τα λογοτεχνικά βραβεία του. Για το 2013 θα απονεμηθούν βραβεία πεζογραφίας, διηγήματος, ποίησης, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, δοκιμίου και βιβλίου για μικρά και μεγάλα παιδιά.
(5/6, ώρα 7μμ)
“Τραπεζική Ένωση και Νομισματική Πολιτική στην Ευρώπη” είναι το θέμα συζήτησης στην οποία συμμετέχουν κεντρικοί τραπεζίτες, οικονομολόγοι και ακαδημαϊκοί.
Την επιστημονική διοργάνωση και τον συντονισμό της συζήτησης έχει ο καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος. Η συζήτηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης.
Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και το Γραφείο Ελληνικής Προεδρίας.
(19/6, ώρα 3μμ)
Πολυαναμενόμενη είναι η διάλεξη του γάλλου καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Philippe Aghion (Φιλίπ Αγκιόν), διάλεξη που ανήκει στον Κύκλο “Ευρώπη, οικονομία και ανάπτυξη” και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ).
Η ομιλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συνεργασία του Υπουργείου των Εξωτερικών και του Γραφείου Ελληνικής Προεδρίας.
(24/6, ώρα 7μμ)