Ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) κατασκεύασαν ένα μικρό ψάρι-ρομπότ, από ελαστικό υλικό, το οποίο είναι τόσο ευλύγιστο ώστε μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό από απότομες μανούβρες, όπως ακριβώς και ένα αληθινό.
Το αποκαλούν «αυτόνομο μαλακό ρομπότ» και μπορεί να περιστρέψει με μεγάλη ευκολία το σώμα του αξιοποιώντας την ώθηση που του δίνει η εκροή διοξειδίου του άνθρακα από ένα κάνιστρο το οποίο βρίσκεται στην κοιλιακή του χώρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ερευνητές στηρίχθηκαν στην τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών για να δημιουργήσουν το καλούπι του σώματος του ψαριού, το οποίο στη συνέχεια έφτιαξαν από ελαστικό πυρίτιο. Ωστόσο η αυτονομία που του παρέχει το διοξείδιο του άνθρακα δεν είναι μεγάλη και το ψάρι μπορεί να εκτελέσει 20 με 30 μανούβρες.
Το ψάρι σχεδιάστηκε για ερευνητικούς σκοπούς και όχι για να λειτουργεί με αυτονομία πολλών ωρών, ανέφερε ο Αντριου Μαρτσέζε από την ομάδα των ερευνητών που το κατασκεύασε.
Το συγκεκριμένο ρομπότ εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα του ΜΙΤ για τη δημιουργία ρομπότ με εύκαμπτο σώμα, τα οποία όταν εξελιχθούν με περαιτέρω έρευνα θα μπορούν να επιτελούν διάφορες λειτουργίες. Μία εξ αυτών, όσον αφορά τα ψάρια, είναι ότι τα μελετούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Από την άλλη πλευρά, όπως λέει η Ντανιέλα Ρας που είναι καθηγήτρια Επιστήμης των Υπολογιστών και διευθύντρια του εργαστηρίου τεχνητής νοημοσύνης του ΜΙΤ, «τα μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ έχουν το πλεονέκτημα να μην αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο στην περίπτωση που κατά λάθος τον χτυπήσουν. Με δεδομένο πως όσο περνούν τα χρόνια τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αλληλεπίδραση ανθρώπων και ρομπότ».