Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσία στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας, ανέφερε το Κρεμλίνο την Τετάρτη μετά το τέλος της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες αργά το βράδυ της Τρίτης. Λίγο νωρίτερα, τέσσερις άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που ξέσπαγαν στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του στρατού και εξοπλισμένων φιλορώσων
«Ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», σημειώνει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μέρκελ.
«Παρότι υπήρξαν διαφορές στην ερμηνεία των τρεχουσών εξελίξεων, στο επίκεντρο της συνομιλίας (. . .) βρέθηκαν οι προετοιμασίες για την προγραμματισμένη σύνοδο στη Γενεύη», ανέφερε για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών η ανακοίνωση της καγκελαρίας.
Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος αυτή, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής πρόκειται να διεξαχθεί στη Γενεύη την Πέμπτη.
Και οι δύο ηγέτες «υπογράμμισαν τη σημασία» της συνόδου. «Εξέφρασαν την ελπίδα ότι η συνάντηση της Γενεύης μπορεί να δώσει ένα σαφές μήνυμα για να επιστρέψει η κατάσταση σε ένα ήρεμο περιβάλλον» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Ο Πούτιν τόνισε επίσης προς την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Την εκτίμηση περί εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία έκανε και ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος ελπίζει, όπως δήλωσε,ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί για να αντιμετωπίσουν τους φιλορώσους αυτονομιστές.
«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Μάχη για το αεροδρόμιο
Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την ώρα που ο ουκρανικός στρατός ανακαταλάμβανε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ.
Προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για τον αριθμό των νεκρών.
Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών δήλωσε ότι ένα μέλος τους τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ξαναπήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, από τους φιλορώσους μαχητές, αναφέρει πάντως σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν μια «ειδική επιχείρηση» εναντίον των αυτονομιστών στην πόλη Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ, επικαλούμενο ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας.
Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από τουλάχιστον δύο ελικόπτερα σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της Κραματόρσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η ανταποκρίτρια του Reuters στην πόλη ανέφερε ότι είδε πρώτα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο.
Δύο από τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν και στην συνέχεια όταν άρχισαν να αποβιβάζονται στρατιώτες στο έδαφος και να διασχίζουν το αεροδρόμιο, ντόπιοι που ελέγχουν ένα οδόφραγμα φώναζαν «Ντροπή! Γυρίστε στο σπίτι σας!».
Η ανταποκρίτρια του Reuters Γκαμπριέλα Μπατζίνσκα διευκρίνισε ότι ντόπιοι με ρωσικές σημαίες έχουν στήσει ένα οδόφραγμα με σακιά από άμμο και με λάστιχα έξω από την πύλη του αεροδρομίου. Ορισμένοι από αυτούς δείχνουν να ετοιμάζουν βόμβες μολότοφ.
Δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, είπαν ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και πρόσθεσαν ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.
Ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Espresso TV δήλωσε ωστόσο ότι το ουκρανικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο αλλά δεν τα κατάφερε καθώς αυτονομιστές άνοιξαν πυρ εναντίον του.
Την ίδια ώρα ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».
«Θα πρέπει να τους προειδοποιήσουμε: αν δεν καταθέσουν τα όπλα, θα εξοντωθούν», σημείωσε ο στρατηγός, διοικητής του κέντρου αντιτρομοκρατίας των SBU, ο οποίος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι.
Ο στρατηγός Κρουτόφ επισήμανε ότι οι ένοπλοι αυτοί ανήκουν στις «ειδικές δυνάμεις της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών), οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στις συγκρούσεις». Είναι «ένας δύσκολος εχθρός», σημείωσε.
ΗΠΑ: Μετά τη σύνοδο οι ενδεχόμενες κυρώσεις
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι ενδέχεται να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ωστόσο δεν θα αναληφθεί δράση ως προς αυτό πριν διεξαχθεί η σύνοδος της Γενεύης.
«Την Πέμπτη δίνεται η επόμενη ευκαιρία για να γίνει μια διπλωματική συζήτηση και νομίζω πως είναι ασφαλές να πούμε ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις (σχετικά με νέες κυρώσεις) πριν από την Πέμπτη», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου.
Είναι σημαντικό η Ρωσία και η Ουκρανία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πρόσθεσε η ίδια. «Είναι πράγματι η πρώτη ευκαιρία (που δίνεται) να συνομιλήσουμε μαζί τους στο ίδιο τραπέζι», επισήμανε η Ψάκι.
Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στην Ουάσινγκτον, μία νέα σειρά κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι πιθανό να έχουν ως στόχο πρόσωπα με επιρροή ή εταιρείες σε τομείς οικονομίας της χώρας όπως η ενέργεια, η εφαρμοσμένη μηχανική και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως διατυπώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Τα πάντα είναι στο τραπέζι», δήλωσε η Ψάκι.