Εκατομμύρια άνθρωποι ξενύχτησαν χθες σε ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο ή σηκώθηκαν αρκετά νωρίς για να δουν έστω και μία στιγμή την ολική έκλειψη της Σελήνης, που βάφτηκε κόκκινη. Το φαινόμενο, που δεν ήταν ορατό από την Ελλάδα καθώς ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13.00 της Μεγάλης Τρίτης, διήρκεσε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες. Προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου επειδή η χθεσινή ολική έκλειψη ήταν η πρώτη από τις τέσσερις διαδοχικές εκλείψεις που θα συμβούν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015. Και όπως συμβαίνει σε κάθε ολική έκλειψη Σελήνης, εμφανίστηκε κόκκινη, αποκτώντας –στο μέτρο του δυνατού –την απόχρωση που προσλαμβάνει ο Ηλιος μερικές φορές κατά τη δύση του.

Η έκλειψη, που ήταν ορατή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, άρχισε στις 3 το πρωί τοπική ώρα (10 π.μ. ώρα Ελλάδας) και το φεγγάρι χρειάστηκε 78 λεπτά για να περάσει μέσα από την πιο σκοτεινή περιοχή της σκιάς της Γης. Ο αστρονόμος Μπομπ Μπέρμαν, που συντόνισε μία ζωντανή μετάδοση στο Διαδίκτυο της ολικής έκλειψης από εικόνες που λάμβαναν διάφορα τηλεσκόπια όπως το Prescott στην Αριζόνα, ανέφερε ότι η παρατήρηση τα ξημερώματα της Μ. Τρίτης ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή εξαιτίας και της επιβλητικής εμφάνισης του Αρη στον ουρανό. Ο Κόκκινος Πλανήτης έφθασε σε απόσταση 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη (έναντι 150 εκατ. χλμ. που είναι η απόσταση Γης – Ηλίου) με αποτέλεσμα, το βράδυ της Δευτέρας, να φαίνεται τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος, που είναι το λαμπρότερο άστρο του ουρανού.

Ηταν η κοντινότερη προσέγγιση του Αρη στη Γη από το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα. «Για το υπόλοιπο της ζωής μας δεν θα ξαναδούμε την ίδια στιγμή στον ουρανό μια ολική έκλειψη Σελήνης και τον Αρη να μας έχει πλησιάσει τόσο κοντά» ανέφερε στο Space.com ο αμερικανός αστρονόμος.