Είστε θυμωμένοι με τον σύντροφό σας; «Ισως θα πρέπει να μετρήσετε το σάκχαρό σας» προτείνουν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι έπειτα από έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ίσως αυξάνουν τον θυμό και την επιθετικότητα, αλλά μόνο στα ζευγάρια. Οπως αποκάλυψαν, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ αυτοελέγχου (να μαζεύεις τα νεύρα σου) και σακχάρου στο αίμα.

Το σάκχαρο αυξάνεται και μειώνεται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, καθώς ο οργανισμός διασπά τις τροφές που λαμβάνουμε και κυρίως τους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι κ.λπ.). Οι επιστήμονες από το 1960 υποψιάζονταν ότι το μειωμένο σάκχαρο ή οι απότομες διακυμάνσεις του προκαλούν εκνευρισμό.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο «ο εγκέφαλος μπορεί να αποτελεί μόλις το 2% του σωματικού βάρους, καταναλώνει όμως έως και το 20% των ημερήσιων θερμίδων μας. Στην περίπτωση που δεν έχουμε προσλάβει αρκετές θερμίδες, τότε ο εγκέφαλος υποφέρει και χάνει τον αυτοέλεγχο». Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες προτείνουν ότι «πριν από μία συζήτηση ή διαπραγμάτευση με τον σύντροφό μας, θα πρέπει να φάμε ένα γλυκό για να ανεβάσουμε το σάκχαρο και να είμαστε ήρεμοι».

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό ο δρ Μπραντ Μπούσμαν και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό το μικροσκόπιό τους περισσότερα από 100 παντρεμένα ζευγάρια, τα οποία συμπλήρωναν ερωτηματολόγια για τη σχέση τους και υποβάλλονταν επί τρεις εβδομάδες πρωί και βράδυ σε μετρήσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Οπως υπογραμμίζουν στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), όταν οι εθελοντές είχαν χαμηλά επίπεδα σακχάρου ο θυμός τους εκτοξευόταν στα ύψη.