Να το ξυρίζει κανείς (το εφήβαιο) ή να μην το ξυρίζει; To… θεμελιώδες αυτό ερώτημα είναι μόνο ένα από τα πολλά διλήμματα ομορφιάς με τα οποία καταπιάνεται η Κάμερον Ντίαζ στο βιβλίο της «The Body Book: The Law of Hunger, the Science of Strength, and Other Ways to Love Your Amazing Body».

«Εχω καταλάβει πως τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλο θέμα συζήτησης στις παρέες των νεαρών κοριτσιών ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να περιποιούνται την ευαίσθητη περιοχή τους. Προσωπικά πιστεύω πως η μόνιμη λύση του λέιζερ είναι μάλλον παρανοϊκή ιδέα» σχολιάζει στο αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου της και πάει την επιχειρηματολογία της ένα βήμα παρακάτω. Οπως, δηλαδή, κάθε συγγραφέας που υπερασπίζεται τη δουλειά του, ακόμα και αν αυτή αφορά… τρίχες.

«Πολλές γυναίκες πιστεύουν πως όσα χρόνια και αν περάσουν θα τους αρέσουν το ίδιο στυλ παπουτσιών και τα τζιν. Τα πράγματα, όμως, δεν θα είναι έτσι, σας διαβεβαιώνω. Η ιδέα ότι τα γεννητικά όργανα μιας γυναίκας είναι πιο χαριτωμένα όταν είναι απαλλαγμένα από τρίχες είναι μάλλον πρόσφατο φαινόμενο. Οπως, όμως, συμβαίνει με κάθε μόδα, αλλαγές και παρεκκλίσεις έρχονται και ξανάρχονται» σχολιάζει η Ντίαζ, που ως γυναίκα και επαγγελματίας στη βιομηχανία του θεάματος προσθέτει στη συζήτηση ακόμα μια διάσταση. «Κορίτσια, δείτε τα πράγματα και από μια άλλη οπτική γωνία. Οι τρίχες στο εφήβαιο θα κάνουν τον αγαπημένο σας να έρθει πιο κοντά, ώστε να ανακαλύψει με λίγη περισσότερη προσπάθεια τι καλό έχετε να του προσφέρετε. Δεν πρέπει όλα τα πράγματα στη ζωή να είναι εύκολα».

Οι συνεντεύξεις που δίνει η 42χρονη πλέον Καλιφορνέζα από το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου, δηλαδή αμέσως μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, αφορούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα το συγγραφικό της εγχείρημα. Και, μεταξύ άλλων, εστιάζουν στις αντιδράσεις όσων εναντιώνονται στις συντηρητικές, κατά πολλούς, απόψεις της περί… ξυρίσματος. «Εγώ το μόνο που είπα είναι πως ακόμα και οι τρίχες έχουν λόγο ύπαρξης στο συγκεκριμένο σημείο. Κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει πραγματικά ό,τι θέλει. Δεν με νοιάζει αν θα ξυρίζονται καθημερινά, αν θα κάνουν τακτικά αποτρίχωση ή αν θα το αφήσουν να μετατραπεί σε μπονσάι. Δεν μου καίγεται καρφί. Το μόνο που είπα είναι πως δεν συμφωνώ με το μόνιμο αποτέλεσμα του λέιζερ. Η λέξη “πάντα” σημαίνει “πάντα”. Πριν πάρουμε την απόφαση για κάποια μόνιμη αλλαγή στο σώμα μας θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως θα ζούμε με αυτή για πάντα» υπογραμμίζει και αποκαλύπτει πως το δικό της απόκρυφο σημείο είναι «ντυμένο από πάνω μέχρι κάτω».

Με σύντομη θητεία και στο μόντελινγκ, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Κάτι τρέχει με τη Μαίρη» παραδέχεται πως στην αρχή της καριέρας της είχε πολλές ανασφάλειες για την εμφάνισή της. Το δέρμα της ήταν ένας από τους πιο βασικούς λόγους. «Είχα πολλή ακμή, γεγονός που με έκανε να κρύβομαι και από τους φίλους μου και από τις κάμερες. Είμαι πλέον πεπεισμένη ότι έχασα πολλές δουλειές εξαιτίας αυτού του προβλήματος. Μακάρι να ήξερα τότε όσα γνωρίζω σήμερα» τόνισε η ηθοποιός που σε άλλο κεφάλαιο του βιβλίου της τα βάζει, προς έκπληξη πολλών, με μια από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες αισθητικής βελτίωσης, το μπότοξ.

«Το δοκίμασα κάποιες φορές στο παρελθόν. Το πρόσωπό μου, όμως, φαινόταν τόσο περίεργο, τόσο διαφορετικό, που αποφάσισα πως δεν ήθελα τέτοια εικόνα για τον εαυτό μου. Ακούγεται περίεργο, αλλά, δεν θέλω πια να δείχνω 25 ετών. Τώρα, άλλωστε, νομίζω πως φαίνομαι πιο όμορφη από ποτέ. Είναι πολλοί αυτοί που δεν νιώθουν καλά με την ηλικία τους. Εγώ, πάλι, όχι μόνο είμαι συμφιλιωμένη μαζί της, αλλά μου αρέσει κιόλας».

Στον 288 σελίδων οδηγό επιβίωσης «για κάθε γυναίκα που θέλει να μάθει πώς λειτουργεί το σώμα της», η Ντίαζ δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ισορροπημένη διατροφή. Αναφέρεται κιόλας στην εποχή που, όπως χαρακτηριστικά περιγράφει, τρεφόταν αποκλειστικά με «μπουρίτος με έξτρα δόση τυριού και σάλτσας».

«Η υγεία μου δεν ήταν στα καλύτερά της. Ενιωθα να χάνω τις δυνάμεις μου. Οταν άλλαξα τις διατροφικές μου συνήθειες, άλλαξε και η ζωή μου. Από τα 25 και μετά, οπότε και αποφάσισα να τρώω ισορροπημένα, η Κυριακή είναι ημέρα ιερή, γιατί την αφιερώνω στην προετοιμασία του φαγητού όλης της εβδομάδας. Ακόμα και αν τα ανίψια μου ζητήσουν να με δουν, θα τους πω να έρθουν σπίτι. Η Κυριακή είναι η αρχή μιας επιτυχημένης εβδομάδας. Δεν τη χαραμίζω για τίποτα».

Παρά την πειθαρχία της, δεν απέχει εντελώς από τους γευστικούς πειρασμούς. Δεν κρύβει ότι και αυτή, όπως κάθε κανονικός άνθρωπος, υποκύπτει πότε πότε στις λεγόμενες «γουρουνιές». Ακόμα, όμως, και οι ατασθαλίες θέλουν μέτρο, υποστηρίζει. «Η υγεία είναι μια ζυγαριά. Το πού θα γείρει εξαρτάται από το πόσο συχνά επιλέγεις τη σωστή έναντι της βλαβερής τροφής».

Στο βιβλίο της αποφεύγει να δώσει αυστηρές συμβουλές. Προτιμά να αναφερθεί στις προσωπικές εμπειρίες της, από τις οποίες καθένας μπορεί να κρατήσει ό,τι θεωρεί πιο χρήσιμο.

Η ίδια άλλωστε, όπως λέει, δεν είναι ούτε ειδικός ομορφιάς ούτε διατροφολόγος.

Αν, παρ’ όλα αυτά, της ζητούσαν μία και μοναδική συμβουλή ευεξίας, ποια θα ήταν αυτή; «Χωρίς δεύτερη σκέψη, το νερό. Κάθε βράδυ, πριν πέσω για ύπνο, γεμίζω ένα γυάλινο μπουκάλι. Το πρώτο πράγμα που κάνω το επόμενο πρωί, μόλις βουρτσίσω τα δόντια μου, είναι να πιω όσο περισσότερο μπορώ. Είναι πολύ σημαντικό να αναπληρώνουμε την υγρασία που χάνει ο οργανισμός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου» καταλήγει.

Ο οδηγός ομορφιάς σε λίγες λέξεις

Πάρτι για έναν

Εάν δεν μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας 15 λεπτά άσκησης, φτιάξτε μια λίστα με τα αγαπημένα σας τραγούδιακαι χορέψτε μέχρι τελικής πτώσης για ένα τέταρτο της ώρας.

Ακόμα και χωρίς παρέα.

Φάτε πρωινό. Η συνήθεια αυτή, πέραν του ότι γεμίζει τον οργανισμό ενέργεια, βελτιώνει και την εμφάνιση. Η μακιγέζ μου δεν με βάφει αν προηγουμένως δεν έχω φάει το πρωινό μου.

Γυμναστείτε βοηθώντας άλλους

Αντί να πάνε οι συνάδελφοί σας στο εστιατόριο, προσφερθείτε να φέρετε εσείς το μεσημεριανό τους στο γραφείο

Εξέταση ούρων

Εάν το χρώμα τους είναι απαλό κίτρινο, σημαίνει πως ο οργανισμός σας είναι καλά ενυδατωμένος.

Αν είναι σκούρο κίτρινο, θα πρέπει σύντομα να αναπληρώσετε τα υγρά στο σώμα σας.

Κοιμηθείτε σαν μωρό

Η ρουτίνα σε θέματα ύπνου βοηθά να έχετε μια ισορροπημένη καθημερινότητα. Ακόμα και όταν κάνετε διακοπές ή ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους, φροντίστε να ξαπλώνετε πάντα την ίδια ώρα.