Ο Μίλτος Κύρκος, γιος του ιστορικού ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Λεωνίδα Κύρκου, ήταν η μεγάλη έκπληξη του ευρωψηφοδελτίου του Ποταμιού. Ηδη από το μικρό βιογραφικό του σημείωμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κόμματος, προσπάθησε να απαντήσει στην ερώτηση που είχαν όλοι. Γιατί δεν κατέβηκε με τη ΔΗΜΑΡ;

Με το κόμμα, δηλαδή, που είναι ταυτισμένο με την πολιτική παρακαταθήκη του πατέρα του. Αλλωστε στις 30 Ιουνίου 2010, τρεις ημέρες μετά την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ και σχεδόν ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του, ο Λεωνίδας Κύρκος είχε δηλώσει τη στήριξή του στο νέο τότε κόμμα. Μάλιστα τον χειμώνα που ακολούθησε έδωσε το «παρών» στο ιδρυτικό του συνέδριο, ενώ ακόμη και σήμερα τα γραφεία των στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου είναι γεμάτα φωτογραφίες του.

«Αγαπά τη ΔΗΜΑΡ, όπως αγαπά το Dolce, τον Μερακλή με τις πίτες στα Εξάρχεια, τον Βρούτο, τον Λεωνίδα. Το ότι δεν τους βλέπει πια δεν σημαίνει πως τους ξέχασε» έγραφε λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα, το σύντομο βιογραφικό του Μίλτου Κύρκου.

Στη χθεσινή συνέντευξή του, στον Βήμα FM, έγινε πιο συγκεκριμένος. «Η αλήθεια είναι ότι θα εξακολουθήσω να συμπαθώ τη ΔΗΜΑΡ και τους ανθρώπους της, αλλά η συμπάθεια είναι κάτι διαφορετικό. Πρέπει να υπάρχει πολιτική συμφωνία για να στηρίξεις ένα κόμμα. Δεν είχε τεθεί ποτέ κανένα ζήτημα να κατέβω υποψήφιος σε κάποια θέση» είπε.

Ο Κύρκος εργάζεται σε επιχείρηση εισαγωγής και παραγωγής επιτραπέζιων παιχνιδιών και είναι συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων για την εκμάθηση ελληνικών. Παράλληλα, ασχολείται με την ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών για υπολογιστές και Διαδίκτυο. Στόχος του, όπως λέει, είναι η δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά στα κοινωνικά ζητήματα της εποχής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το online παιχνίδι www.navid.gr που δημιούργησε με τον συγγραφέα Πάνο Χριστοδούλου (με βάση το βιβλίο του δεύτερου «Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές») και τη Μαρίζα Ντεκάστρο. Το παιχνίδι προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε ζητήματα ξενοφοβίας και ρατσισμού. Υπήρξε και σύμβουλος του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ Σπύρου Δανέλλη.
Είπε

Για την συμπόρευσή του με τον Σταύρο Θεοδωράκη:

«Βλέποντας να βγαίνει κάτι νέο σε αυτές τις εκλογές, αποφάσισα να θέσω εαυτόν στη διάθεσή του. Οχι στην αρχή ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, αλλά για να βοηθήσω σε κάποια μικρά θέματα που γνωρίζω».

Για το ποια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα επιλέξουν:

«Από τις επαφές του κ. Θεοδωράκη, δεν κατάλαβα να είναι πιο κοντά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Για μένα, ναι, αισθάνομαι πιο κοντά σε αυτό. Αλλά συνολικά το κόμμα και ποιοι θα πάνε ευρωβουλευτές, δεν ξέρω πώς θα το κρίνουν, σε ποια ευρωομάδα θα πάνε».

Για τον Γιώργο Καμίνη:

«Μου αρέσουν οι άνθρωποι που λένε λίγα και κάνουν πολλά. Ο κ. Καμίνης είναι ακριβώς αυτός ο υποψήφιος, διότι όχι μόνο έχει κάνει έργο για την Αθήνα, αλλά έχει πάρει και πολλά χρήματα από τα ευρωπαϊκά Ταμεία και μας δίνει μια ιδέα για το πώς πρέπει να είναι οι δήμαρχοι που δεν κλαίνε και λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά από τον προϋπολογισμό, αλλά ψάχνουν να βρουν χρήματα χωρίς να μεμψιμοιρούν, και κοιτάζοντας πώς θα συσπειρώσουν τις πιο ευρείες δυνάμεις».
Τρεις ακόμη υποψήφιοι με Το Ποτάμι

– Σωτήρης Βλάχος

πυρηνικός φυσικός στο CERN

– Ιόλη Καλαβρέζου

βυζαντινολόγος, καθηγήτρια στο Χάρβαρντ

– Χλόη Βλασσοπούλου

καθηγήτρια στο Univesite de Picardie Jules Verne της Αμιένης, με ειδίκευση τη Δημόσια Πολιτική για το Περιβάλλον