Ποδοσφαιρικές φανέλες. Κάτι πολύ περισσότερο από ένα χρωματιστό κομμάτι πολυεστέρα. Ενα κομμάτι του εαυτού σου. Ενας τρόπος αυτοπροσδιορισμού. Μπορεί να εκφράζει μία χώρα, μία πόλη, έναν σύλλογο, μία γειτονιά. Μπορούμε να προσδιορίσουμε έναν άνθρωπο μόνο από την ποδοσφαιρική φανέλα που φορά. Τα πολιτικά του ιδεώδη, τη θρησκεία του, ακόμα και την οικονομική του επιφάνεια. Κάθε ποδοσφαιρική φανέλα κρύβει και μία ιστορία με την οποία ταυτίζονται οι άνθρωποι. Πόσοι παππούδες έχουν φυλαγμένη μία φανέλα την οποία φορούσαν πριν από πολλά χρόνια και σήμερα κρατώντας την, ωσάν να κρατούν ένα κομμάτι της ζωής τους, αναπολούν τα περασμένα.

Πόσοι πιτσιρικάδες φορώντας φανέλες των ομάδων του Μέσι, του Ρονάλντο, του Ρούνι, του Ιμπραΐμοβιτς δεν κάνουν όνειρα να μοιάσουν στα ινδάλματά τους;

Πίσω απ’ όλο αυτό το συναίσθημα κρύβεται ένας αμύθητος θησαυρός τον οποίον έχουν ανακαλύψει εδώ και χρόνια οι σύλλογοι και οι πολυεθνικές. Οταν τα στελέχη της Ρεάλ Μαδρίτης είχαν χάσει την υπομονή τους με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ ο οποίος ήταν κάτω του αναμενόμενου, ποδοσφαιρικά, αγωνιζόμενος με τη λευκή φανέλα, ο πρόεδρος του συλλόγου Φλορεντίνο Πέρεθ τους είχε πει το περιβόητο: «Ο Μπέκαμ πληρώνει τα συμβόλαια των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών με τις φανέλες που πουλά».

Σήμερα μία φανέλα μεγάλης ομάδας πωλείται ακόμα και 100 ευρώ και διαθέτει τέτοια οικονομική ισχύ ώστε μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ολοκλήρωση μεταγραφών εκατομμυρίων.