«Νικολάι Τσίκερ». Αυτό είναι το όνομα ενός ρυμουλκού το οποίο ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας και από τα μέσα Μαρτίου πλέει στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανοιχτά των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Αφότου εγκατέλειψε τη Μεσόγειο, το ρυμουλκό έβαλε πλώρη για την Καραϊβική. Στη συνέχεια άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε βόρεια, κατά μήκος των ακτών της Φλόριδας. Οταν πέρασε, για δεύτερη φορά μάλιστα, από τη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται ο διαστημικός σταθμός του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει έναν ελιγμό για να αποφύγει ένα αμερικανικό σκάφος. Αποτελεί πάντως γεγονός ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες το ρωσικό ρυμουλκό πλέει σε κοντινή απόσταση από τις αμερικανικές ακτές. Την ίδια περίοδο η αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για το αβέβαιο μέλλον της Ουκρανίας επιδεινώθηκε δραματικά.

Στο ρωσικό σκάφος επιβαίνουν 50 ναύτες και μία ομάδα ειδικών στις υποβρύχιες αποστολές. Διαθέτει πλατφόρμα προσγείωσης ελικοπτέρων, υπερσύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και όλα τα απαραίτητα αποθέματα για τη λειτουργική του αυτονομία. Δίπλα του, ή μάλλον από κάτω του, σχεδόν πάντα βρίσκεται ένα ή και περισσότερα υποβρύχια τα οποία του προσφέρουν στρατιωτική υποστήριξη. Συχνά όμως συνεργάζεται και με άλλα πλοία, με στόχο την πραγματοποίηση κατασκοπευτικών κυρίως αποστολών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις τελευταίες εβδομάδες που το «Νικολάι Τσίκερ» πλέει κατά μήκος των αμερικανικών ακτών κάνει ακριβώς αυτό. Λέγεται επίσης ότι το ρυμουλκό είναι πολύ πιθανόν να μην επιχειρεί μόνο του στην περιοχή, καθώς λίγο πιο μακριά πλέει το «Βίκτορ Λεόνοφ», το σκάφος του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που φέρει ειδικό εξοπλισμό για ηλεκτρονικό πόλεμο και κατασκοπευτικές αποστολές.  

Επειτα από αρκετούς γύρους στην Καραϊβική, το ρυμουλκό ανέβηκε βόρεια, φτάνοντας μέχρι τις ακτές ανοιχτά της βάσης του Κινγκς Μπέι όπου φιλοξενούνται τα πυρηνικά υποβρύχια του 2ου Στόλου των Αμερικανών, στα σύνορα μεταξύ της Τζόρτζια και της Φλόριδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά πλοία εμφανίστηκαν στην περιοχή μεταξύ 14 και 22 Μαρτίου, περίοδο κατά την οποία εκτυλίχτηκε η πρώτη φάση της κρίσης της Κριμαίας.

Στη συνέχεια το ρωσικό σκάφος βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του διαστημικού κέντρου του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ πριν βάλει ρότα και πάλι για την Καραϊβική, δίνοντας την εντύπωση ότι περιμένει να λάβει εντολές από τη Μόσχα. Τις οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, έλαβε τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, με αποτέλεσμα πριν από τρεις ημέρες το ρυμουλκό να βρεθεί ξανά ανοιχτά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ. Την ίδια ώρα η κατάσταση στην Ουκρανία είχε αρχίσει να βγαίνει εκτός ελέγχου.

Οσον αφορά τα πιθανά σενάρια αναφορικά με την παρουσία του «Νικολάι Τσίκερ» κατά μήκος των αμερικανικών ακτών είναι πολλά – κατασκοπεία, κάποια υποβρύχια αποστολή, συνεργασία με το «Βίκτορ Λεόνοφ» με στόχο την πραγματοποίηση μιας ευρύτερης επιχείρησης, συλλογή πληροφοριών σχετικά με το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η παρουσία του σκάφους στην περιοχή κάθε άλλο παρά μυστική είναι.