Tην ακριβέστερη μέχρι σήμερα μέτρηση του ρυθμού επέκτασης του Σύμπαντος στο παρελθόν πραγματοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη, δηλαδή 10,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας, το Σύμπαν διαστελλόταν κατά 1% κάθε 44 εκατ. χρόνια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δύο γαλαξίες που απείχαν ένα εκατομμύριο έτη φωτός μεταξύ τους, απομακρύνονταν ο ένας από τον άλλο με ταχύτητα 68 χλμ./δευτερόλεπτο εξαιτίας και μόνο της επέκτασης του Σύμπαντος. Η αβεβαιότητα της νέας μέτρησης είναι συν / πλην 1,5 χιλιόμετρο ανά δευτερόλεπτο, δηλαδή δεν ξεπερνά το 2,2%, ποσοστό ακριβείας εντυπωσιακό.

Οι αστρονόμοι υπολογίζουν τη διαστολή του Σύμπαντος δημιουργώντας λεπτομερείς «χάρτες» της κατανομής της ύλης στο Διάστημα, ελπίζοντας ότι έτσι θα κατανοήσουν καλύτερα τη σκοτεινή ενέργεια, τη μυστηριώδη δύναμη που ωθεί το Σύμπαν να επεκτείνεται διαρκώς και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.

Η νέα ακριβέστερη μέτρηση, που έγινε από την ερευνητική κοινοπραξία BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey) με επικεφαλής τον φυσικό Αντρέου Φοντ Ριμπέρα του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας, δείχνει ότι ο ρυθμός της επέκτασης (η λεγόμενη και παράμετρος του Χαμπλ) είναι κάπως πιο αργός από αυτόν που αναμενόταν με βάση το καθιερωμένο θεωρητικό πρότυπο της κοσμολογίας.

Οπως είπε ο δρ Μάθιου Πιέρι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, «περιμέναμε να δούμε το Σύμπαν να επεκτείνεται ταχύτερα από ό,τι βρήκαμε. Η απόκλιση μπορεί να οφείλεται σε στατιστικό σφάλμα ή μπορεί το Σύμπαν να είναι διαφορετικό από ό,τι νομίζουμε».