Ο Σατζίντ Τζάβιντ κατάγεται από το Πακιστάν, ενώ ο Ραέντ γεννήθηκε στην Παλαιστίνη. Ο Τζάβιντ δεν αποκλείεται να γίνει

ο πρώτος ασιατικής καταγωγής πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενώ ο Σάλεχ στοχεύει να γίνει ο πρώτος δήμαρχος του Βερολίνου με μη γερμανική καταγωγή

Σατζίντ Τζάβιντ

Υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού της Βρετανίας

Ο πατέρας του έφτασε στη Βρετανία από το Πακιστάν έχοντας στην τσέπη μόνο μία στερλίνα, ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον πιο επικίνδυνο δρόμο του Ηνωμένου Βασίλειου, ενώ οι καθηγητές του, όταν ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση, του πρότειναν να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα για να μάθει να επιδιορθώνει τηλεοράσεις.

Τελικά αποδείχθηκε ότι η συμβουλή τους δεν ήταν εντελώς αβάσιμη, καθώς ο Σατζίντ Τζάβιντ κατέληξε πράγματι να ασχολείται με τηλεοράσεις, μολονότι το κάνει με μια ευρύτερη έννοια: όντας ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Κάμερον είναι επικεφαλής (και) ολόκληρης της βρετανικής τηλεοπτικής βιομηχανίας. Ομως πολλοί θεωρούν ότι ο τελικός προορισμός του Τζάβιντ είναι άλλος, είναι το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ όπου ο 44χρονος Συντηρητικός πολιτικός δεν αποκλείεται να εισέλθει με την ιδιότητα του πρώτου βρετανού πρωθυπουργού ο οποίος ανατράφηκε σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ.

Εχοντας περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε έναν δρόμο τον οποίο η εφημερίδα «Ντέιλι Μίρορ» έχει περιγράψει ως «μια τρύπα της κολάσεως», ο Τζάβιντ βάλθηκε από νωρίς να αλλάξει τη ζωή του. Σε ηλικία μόλις 14 ετών δοκίμασε την τύχη του στο Χρηματιστήριο, όπου τα πήγε ιδιαίτερα καλά, ενώ οι εξαιρετικές του επιδόσεις στο σχολείο τον έπεισαν να μην ακολουθήσει τη συμβουλή των καθηγητών του. Αντί για το πρόγραμμα κατάρτισης που του είχαν προτείνει επέλεξε να σπουδάσει οικονομικά. Δουλεύοντας επί μία 20ετία σε διάφορες τράπεζες, όπως η Chase Manhattan και η Deutsche Bank, ο Τζάβιντ κατάφερε να φτιάξει μια περιουσία ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2009 αποφάσισε να κατέβει στην πολιτική. Ως μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων, διετέλεσε σύμβουλος του Τζορτζ Οσμπορν και γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την παραίτηση της Μαρίας Μίλερ από το υπουργείο Πολιτισμού, ο βρετανός πρωθυπουργός τον προήγαγε τη θέση της, κάνοντάς τον πρώτο ασιατικής καταγωγής βρετανό επικεφαλής υπουργείου.

Πριν από δύο χρόνια η εφημερίδα «Γκάρντιαν» είχε ξαφνιάσει τους Βρετανούς ισχυριζόμενη ότι ο Τζάβιντ θα μπορούσε να γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος πρωθυπουργός της χώρας, αν και ο ίδιος, μόλο που είναι «υπερήφανος που μεγάλωσε ως μουσουλμάνος», δηλώνει κοσμικός. Σήμερα οι Βρετανοί που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο αυτό είναι πολλοί. Ο ίδιος απαντά διπλωματικά, επισημαίνοντας ότι «η Βρετανία υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που είχε γυναίκα πρωθυπουργό. Η βρετανική κοινωνία είναι μία από τις πιο ανοιχτές και ανεκτικές στον κόσμο. Εδώ δεν μετρούν το χρώμα του δέρματος, το φύλο, η φυλή ή η θρησκεία, εδώ μετρά το ταλέντο».

Ραέντ Σάλεχ

Εκπρόσωπος του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο κοινβούλιο του Βερολίνου

Ο Ραέντ Σάλεχ γεννήθηκε στη Δυτική Οχθη, αλλά σε μικρή ηλικία μετανάστευσε με τους γονείς και τα οκτώ αδέλφια του στη Γερμανία. Μεγάλωσε στο Σπαντάου του Βερολίνου, μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της γερμανικής πρωτεύουσας όπου η πλειονότητα των οικογενειών επιβιώνει χάρη στην Πρόνοια. Η πρώτη δουλειά που βρήκε ήταν σ’ ένα Μπέργκερ Κινγκ. Αρχισε τηγανίζοντας πατάτες, στη συνέχεια προήχθη στη θέση του ταμία, ενώ μερικά χρόνια μετά κατάφερε να γίνει διευθυντής της εταιρείας στην οποία ανήκε το κατάστημα. «Ημουν πολύ περήφανος», δηλώνει ο ίδιος.

Σήμερα, ο μόλις 36 ετών Σάλεχ είναι εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο Κοινοβούλιο του Βερολίνου και στοχεύει ακόμη πιο ψηλά, έως τη δημαρχία. Οντας ένας από τους πιθανούς, δύο ή τρεις, υποψηφίους των Σοσιαλδημοκρατών, δεν αποκλείεται να καταφέρει να εκθρονίσει τον επί 13 χρόνια, επίσης Σοσιαλδημοκράτη, πρώτο πολίτη του Βερολίνου Κλάους Βόνεραϊτ και να γίνει ο πρώτος δήμαρχος με ξένη καταγωγή μιας μεγάλης γερμανικής πόλης.

Το γεγονός ότι οι εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν το 2016, είναι κάθε άλλο παρά αρνητικό για τον Σάλεχ, καθώς η δημογραφική εξέλιξη της γερμανικής πρωτεύουσας «δουλεύει» προς όφελός του. Εκτιμάται ότι το 45% των κατοίκων του Βερολίνου από 18 ετών και κάτω είναι ξένης καταγωγής, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς – αναφέρει το «Σπίγκελ» στην ηλεκτρονική έκδοσή του – το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, θα αρχίσουν το σχολείο περισσότερα παιδιά από οικογένειες μεταναστών παρά παιδιά από οικογένειες Γερμανών. Πιάνοντας το πνεύμα της εποχής, ο Ραέντ Σάλεχ δηλώνει πως «το SPD βοήθησε πρώτα τους εργάτες και μετά τις γυναίκες. Τώρα είναι η σειρά των μεταναστών».

Υπέρ του Σάλεχ όμως δουλεύει και ο νυν δήμαρχος του Βερολίνου. Με την κατασκευή του πολυδιαφημισμένου νέου αεροδρομίου της πόλης να καθυστερεί σημαντικά και με αρκετά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται το όνομα του Κλάους Βόνεραϊτ να αποκαλύπτονται κάθε τόσο, το μέλλον του είναι άδηλο. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα παραιτηθεί ή θα απομακρυνθεί από τη θέση του πριν από τις εκλογές ή εάν θα επιλέξει να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι ο πιο δημοφιλής Σοσιαλδημοκράτης στο Βερολίνο πλέον είναι ο Ραέντ Σάλεχ. Προς το παρόν κρατάει τα χαρτιά του κλειστά και δεν προβαίνει σε καμία δήλωση αναφορικά με το αν θα είναι τελικά υποψήφιος ή όχι. Δηλώνει όμως με σιγουριά ότι «οι πολιτικές ενσωμάτωσης που θα εφαρμοστούν σήμερα, θα καθορίσουν την ευημερία της γερμανικής κοινωνίας για τα επόμενα είκοσι ή τριάντα χρόνια».