Ελπίδες δημιουργεί η συμφωνία σε ένα σχέδιο για την εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία που επετεύχθη χθες στις συνομιλίες της Γενεύης μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λίγο νωρίτερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέψευδε τον ισχυρισμό ότι η εξέγερση στις ανατολικές επαρχίες καθοδηγείται από τη Μόσχα.

Οι δύο πλευρές, όπως ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στη Γενεύη, έχουν «πραγματικές διαφορές, μερικές εκ των οποίων πολύ σημαντικές» για να βρουν έναν δρόμο για την Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να αποφευχθεί η χρήση βίας. Ο οδικός χάρτης στον οποίο κατέληξαν προβλέπει τον άμεσο αφοπλισμό όλων των παράνομα ένοπλων ομάδων. Την απομάκρυνση όλων όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτίρια, πλατείες και δημόσιους χώρους. Επίσης, το Κίεβο θα χορηγήσει αμνηστία στους διαδηλωτές και τους καταληψίες με την εξαίρεση όσων έχουν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα. Τέλος, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με τους απεσταλμένους του, που βρίσκονται ήδη στο έδαφος της Ανατολικής Ουκρανίας, θα αναλάβουν έναν ειδικό ρόλο προκειμένου να βοηθήσουν τις ουκρανικές Αρχές να προωθήσουν άμεσα τα μέτρα εκτόνωσης της έντασης. «Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ρωσία έχουν δεσμευθεί να υποστηρίξουν αυτή την αποστολή καθώς και να στείλουν παρατηρητές», τόνισε ο Κέρι, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «εάν δεν δούμε πρόοδο, θα πρέπει να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία».

Λίγο νωρίτερα ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχε επαναλάβει ότι «δεν έχουμε πρόθεση να στείλουμε τις στρατιωτικές μας δυνάμεις στην Ουκρανία» και ανέφερε ότι δημιουργήθηκε ελπίδα από τις συνομιλίες. Σε ερώτηση για το εάν η Ουκρανία θα μείνει ουδέτερο κράτος απάντησε ότι η Ρωσία «είναι αποφασισμένη να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς, που άλλωστε αναφέρεται και σε ουκρανικό νόμο. Οσο για την ουδετερότητα», συνέχισε, «με την πολιτική έννοια, πραγματικά δεν κατανοώ τι σημαίνει… Δεν είμαι σίγουρος καν ότι υπάρχει στον σύγχρονο κόσμο». Οσον αφορά την ενισχυμένη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Κέρι που ρωτήθηκε δήλωσε ότι η σταδιακή απόσυρσή τους εννοείται από τη συμφωνία.

ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ. Στη λίστα των θυμάτων στην Ανατολική Ουκρανία προστέθηκαν χθες τρεις φιλορώσοι μαχητές, οι οποίοι συμμετείχαν σε επιχείρηση κατάληψης μιας ουκρανικής βάσης στη Μαριούπολη, λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, τα οποία ήταν εξοπλισμένα με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και βόμβες μολότοφ. Περίπου 60 εισβολείς συνελήφθησαν, ωστόσο οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια. Από τα πυρά των ουκρανών στρατιωτών τραυματίστηκαν δεκατρία άτομα. Το επεισόδιο καταγράφηκε ως το αιματηρότερο που έχει σημειωθεί έως σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία.

Πάντως, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ επανέλαβε χθες ότι δεν εμπιστεύεται τη ρωσική πλευρά. «Η Ρωσία επικεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα κι αυτό είναι η περαιτέρω κλιμάκωση» σημείωσε ο Γιάτσενιουκ, ενώ κατηγόρησε τον ρώσο πρόεδρο ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου. Οι επιφυλάξεις της ουκρανικής πλευράς κρίνονται απολύτως φυσιολογικές.

Το Κίεβο γνωρίζει ότι στόχος του Κρεμλίνου είναι η ομοσπονδιοποίηση της Ουκρανίας, κάτι που σημαίνει ντε φάκτο έλεγχο των ανατολικών επαρχιών από τη Μόσχα. Παράλληλα, είναι σχεδόν αδύνατο για την Ουκρανία να άρει τη δυσπιστία της απέναντι στον ισχυρό γείτονά της. Κάτω από αυτό το πρίσμα ανησυχίας που προκαλούν πληροφορίες και δηλώσεις πρέπει να ερμηνευθεί η χθεσινή απόφαση της Ουκρανίας να επιβάλει περιορισμούς στην είσοδο ρώσων πολιτών στο έδαφός της. «Οι έλεγχοι στα ουκρανικά σύνορα με τη Ρωσία έχουν αυξηθεί» δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο οποίος διευκρίνισε ότι το μέτρο αυτό αφορά τους ρώσους πολίτες καθώς υπάρχουν πληροφορίες περί πιθανών επιχειρήσεων προβοκάτσιας στα σύνορα.

«Φώτισαν» τον δρόμο με μολότοφ

«Δεχθήκαμε επίθεση από άτομα που δεν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε την ταυτότητά τους. Δεν θέλαμε να πυροβολήσουμε αλλά η συμπεριφορά τους ήταν επιθετική». Η μαρτυρία αυτή ανήκει σε έναν 20χρονο ουκρανό στρατιώτη που συμμετείχε στα αιματηρά επεισόδια της Μαριούπολης και συστήθηκε ως Στάνισλαβ στους απεσταλμένους δημοσιογράφους των διεθνών πρακτορείων. Από την πλευρά του, ένας φιλορώσος δήλωσε ότι ο ίδιος και οι σύντροφοί του χρησιμοποίησαν βόμβες «μολότοφ» για να φωτίσουν τον δρόμο.

Οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τις επιπτώσεις στις οικονομίες τους από την ενδεχόμενη επιβολή νέων κυρώσεων