Ο Κάρλο Αντσελότι και ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι. Ο Ιταλός τρέφει απεριόριστο θαυμασμό για το έργο του προπονητή της Μπάγερν, τον οποίον θεωρεί έναν από τους καλύτερους στον κόσμο.

Την ίδια άποψη είχαν μέχρι πρόσφατα και οι οπαδοί της βαυαρικής ομάδας. Οι ήττες όμως από την Αουγκσμπουργκ και –κυρίως –την Ντόρτμουντ έκαναν πολλούς να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Τα σχόλια των φιλάθλων στα social media προκάλεσαν τη δυσαρέσκεια του Γκουαρντιόλα, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει: «Βρίσκομαι εδώ για να βοηθήσω. Αν η ομάδα δεν θέλει, ανταλλάσσουμε χειραψία και κανένα πρόβλημα».

Παρά τις προειδοποιήσεις της ηγεσίας του βαυαρικού συλλόγου να μη μετατρέψει το Αστέρι του Νότου σε μία νέα Μπαρτσελόνα, ο Γκουαρντιόλα παρέμεινε πιστός στην ποδοσφαιρική φιλοσοφία της κατοχής της μπάλας δημιουργώντας την «Μπαγερλόνα».

Βεβαίως, παππούς αυτού του συστήματος, όσον αφορά την Μπάγερν, θεωρείται ο Λουίς φαν Γκάαλ. Ωστόσο ο Γκουαρντιόλα, όπως έπραξε και την τετραετία 2008-2012 στο Καμπ Νου, προχώρησε πολλά βήματα παρακάτω, ρίχνοντας πάντοτε κλεφτές ματιές στο παρελθόν.

Στον επαναληπτικό προημιτελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έγινε περισσότερο κατανοητό ότι ο Καταλανός υιοθετεί το σύστημα WW (2-3-2-3) στο οποίο στηρίχθηκε ίσως η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, η Εθνική Ουγγαρίας της δεκαετίας του ’50.

Ο Γκουαρντιόλα λατρεύει το ρίσκο. Είναι αυτός που ουσιαστικά κατήργησε τη θέση του σέντερ φορ αλλά και την άμυνα, όπως τουλάχιστον ήταν γνωστή έως τώρα.

Στην Μπάγερν ο 43χρονος Καταλανός βρήκε περισσότερα συστατικά σε σχέση με αυτά που είχε στη Βαρκελώνη, που του δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνει τους πειραματισμούς του.

Ο Γκουαρντιόλα θεωρείται αυθεντία στο micro-management, στις λεπτομέρειες δηλαδή, της ανάπτυξης του παιχνιδιού ανεξάρτητα από το αγωνιστικό σύστημα που ακολουθεί. Θεωρείται επίσης μοναδικός στο να μετατρέπει τις αδυναμίες των ποδοσφαιριστών του σε πλεονεκτήματα.

Βεβαίως, ο Γκουαρντιόλα δεν είναι Πάπας. Η πρώτη που αμφισβητεί το αλάθητό του είναι η σύζυγός του Κριστίνα, η οποία υποστηρίζει ότι «ομάδα που νικά δεν αλλάζει».

Ο Καταλανός πέφτει πολλές φορές θύμα της επιτυχίας του και του εκτεταμένου rotation.

Τις επιλογές του αμφισβητεί και ο επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν, Φραντς Μπεκενμπάουερ. Η ένστασή του για την «Μπαγερλόνα» είναι η έλλειψη του μακρινού σουτ, που αποτελεί χαρακτηριστικό του γερμανικού τρόπου παιχνιδιού.

ΠΟΛΕΜΟΣ, ΤΕΛΟΣ. Τριάντα επτά ημέρες μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ζοζέ Μουρίνιο, στην αυλή της Βασίλισσας αφίχθη ο Ιταλός ακολουθούμενος από τον τίτλο του Ειρηνοποιού.

«Ο Μουρίνιο έχει τον χαρακτήρα του, ο δικός μου είναι διαφορετικός. Οι περιπτώσεις μας δεν πρέπει να συγκρίνονται» ήταν τα πρώτα λόγια του Καρλέτο με τα οποία διαχώρισε τη θέση του από τον προκάτοχό του.

Τα αποδυτήρια της Ρεάλ επί ημερών Μουρίνιο θύμιζαν εμπόλεμη ζώνη. Το αποδεικνύουν οι τελευταίες αποκαλύψεις βιβλίου, το οποίο αναφέρεται στις επιθέσεις του Πορτογάλου στους παίκτες του, από τους οποίους πίστευε ότι διέρρεαν τα του μαδριλένικου οίκου στον Τύπο.

Ο Αντσελότι, αντίθετα, σπάνια συγκρούεται με ποδοσφαιριστές και ακόμα σπανιότερα υψώνει τη φωνή.

Αντιμετωπίζει σχεδόν το ίδιο τη μεγάλη επιτυχία με την αποτυχία.

Παιδί από αγροτική οικογένεια, αντιμετωπίζει την πίεση με στωικότητα. «Η πίεση στη Ρεάλ δεν είναι μεγαλύτερη από οπουδήποτε αλλού» δήλωνε το καλοκαίρι, για να προσθέσει πριν από μερικές ημέρες: «Ισως η δουλειά του προπονητή στην Μπαρτσελόνα να έχει λίγο περισσότερο πίεση».

Το μεγαλύτερο προσόν του Αντσελότι είναι η προσήνεια.

Στην καριέρα του συνεργάστηκε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Μίλαν και τον Ρόμαν Αμπραμόβιτς στην Τσέλσι, δύο απαιτητικούς ανθρώπους που αρέσκονται να έχουν άποψη επί παντός επιστητού.

Ωστόσο, ο Αντσελότι ποτέ δεν ήρθε σε σύγκρουση μαζί τους και έφυγε αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις. Στην καριέρα του ως ποδοσφαιριστής αλλά και τα πρώτα χρόνια ως προπονητής, ο Καρλέτο χρειαζόταν πολύ χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον.

Τους πρώτους μήνες παρουσίας του στο Σαν Σίρο ως ποδοσφαιριστής, ο Αντσελότι ήταν «αόρατος». Τότε ο Μπερλουσκόνι είχε σχολιάσει: «Είναι σαν να έχουμε μαέστρο που δεν μπορεί να διαβάσει νότες».

Μεγαλώνοντας και παθαίνοντας, όπως όταν έχασε μέσα από τα χέρια του τον Ρομπέρτο Μπάτζιο ως προπονητής της Πάρμα, γιατί δεν δεχόταν να τον χρησιμοποιήσει ως επιτελικό μέσο αλλά μόνο ως καθαρόαιμο επιθετικό, έμαθε να προσαρμόζεται στις καταστάσεις. Δίπλα στον Αντσελότι βρίσκεται ο δυνητικά διάδοχός του Ζινεντίν Ζιντάν, τον οποίον είχε υπό τις οδηγίες του στη Γιουβέντους, όταν ο Γάλλος είχε ξεκινήσει την ανοδική πορεία του προς την κορυφή της ποδοσφαιρικής πυραμίδας.

«Η πρόκληση είναι ξεκάθαρη. Η πιο διάσημη ομάδα στον κόσμο μάς έδωσε εντολή να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε παίζοντας ταυτόχρονα εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Θέλω μία ομάδα που να ελέγχει το παιχνίδι, που να έχει ξεκάθαρες ιδέες όταν επιτίθεται και να διατηρεί την ισορροπία της» λέει ο Αντσελότι.