Μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο ο κατάλογος των τραυματιών αλλά και των νεκρών από το έθιμο των βεγγαλικών κατά τις ημέρες του Πάσχα.

Παρά τις τραγικές συνέπειες που έχουν κυρίως τα αυτοσχέδια βαρελότα –ακρωτηριασμοί, απώλεια όρασης ή ακοής, εγκαύματα -, πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν να τα κατασκευάζουν και να τα εκτοξεύουν αδιαφορώντας για τους κινδύνους.

Το 2011 ήταν ο επτάχρονος Χρήστος από τη Δροσιά Χαλκίδας μαζί με δύο Ροδίτες που κατασκεύαζαν αυτοσχέδιο μηχανισμό, ένας δεκαοκτάχρονος από τους Βώρους Ηρακλείου που στα χέρια του ανεφλέγη η κροτίδα που είχε φτιάξει, αλλά και ένας ακόμη νεαρός, μόλις 21 ετών, στο Καρτεράδο Σαντορίνης. Ολοι τους έπεσαν θύματα της επικίνδυνης συνήθειας, που κάθε χρόνο αφήνει νεκρούς και ακρωτηριασμένους.

Οπως εκτιμάται, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των πολιτών που έχουν καταλήξει τραυματισμένοι σε νοσοκομεία ξεπερνά τους 110.

Το 2011 είχαν σκοτωθεί συνολικά έξι άνθρωποι. Τρεις νεκρούς είχε αφήσει πίσω του ο «πόλεμος» των βεγγαλικών και το 2007. Δύο άνδρες από το Αγρίνιο, ένας 50χρονος και ένας 58χρονος, είχαν χάσει τη ζωή τους όταν εξερράγησαν στα χέρια τους αυτοσχέδιες κροτίδες.

Σημειώνεται ότι στο Αγρίνιο υπάρχει το έθιμο της ρίψης βεγγαλικών, τα λεγόμενα «χαλκούνια», τόσο τη Μεγάλη Παρασκευή όσο και την Κυριακή του Πάσχα. Το αποτέλεσμα είναι συχνά να τραυματίζονται κάτοικοι της περιοχής.

Αυτοσχέδια κροτίδα ήταν η αιτία για ακόμη έναν άνδρα το 2007. Ενας 39χρονος πατέρας δύο παιδιών από τους Φούρνους Ικαρίας είχε χάσει τη ζωή του στην προσπάθειά του να ανάψει αυτοσχέδια κροτίδα.

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που είχε πραγματοποιήσει το Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την περίοδο 1996-2000, κάθε χρόνο διακομίζονται στα νοσοκομεία τραυματισμένα από πυροτεχνήματα 113 παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Επτά στα δέκα είναι αγόρια ηλικίας 10-14 ετών.