Με τις μαρτυρίες του θύματος και των γονιών του ξεκίνησε χθες η δίκη των δυο κατηγορουμένων – μελών της Χρυσής Αυγής για τον τραυματισμό με μαχαίρι του 16χρονου μαθητή λυκείου τον Ιανουάριο του 2013 κοντά στο σχολείο του στο Παλαιό Φάληρο. Οι κατηγορούμενοι που κάθησαν στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και άμεση συνέργεια. Ο μαθητής, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δέχτηκε οργανωμένη επίθεση από τους κατηγορουμένους επειδή έγραψε στο θρανίο συμμαθήτριάς του -η οποία τυγχάνει να είναι η φίλη ενός από τους δύο – αντιφασιστικό μήνυμα.

Στη μαρτυρία του ο 17χρονος σήμερα μαθητής ανέφερε ότι την επίμαχη μέρα ο δράστης τον χτύπησε στον κρόταφο και στη μύτη. Το χτύπημα, που ήταν πολύ κοντά στην καρωτίδα, σύμφωνα με την περιγραφή του μαθητή, έκοψε τη μύτη του και την άφησε να κρέμεται. Ο μαθητής μίλησε για «προμελετημένη επίθεση» καθώς «έγινε σε μια γωνία που δεν μπορούσαν να με δουν από το προαύλιο».

Ο πατέρας του θύματος είπε χαρακτηριστικά: «Το παιδί ήταν γεμάτο αίματα και για δυόμισι ώρες εγχειριζόταν. Ηταν μια δολοφονική επίθεση». Από την άλλη, η μητέρα του μαθητή κατέθεσε ότι «το παιδί από τότε είναι σε κατάσταση σοκ. Ακόμα και σήμερα βλέπει ψυχολόγο». Η δίκη συνεχίζεται αύριο.