Οχι μόνο δεν έχουν συχνά τέτοιες ευκαιρίες οι σπουδαστές των εδώ κινηματογραφικών σχολών (ή και οι σινεφίλ γενικότερα) αλλά μία στις χίλιες να τους προσφερθούν και δωρεάν. Και όμως, η Ενωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών σε συνεργασία με την αντίστοιχη Διεθνή διοργανώνει διήμερο master class το οποίο θα παρουσιάσουν τρεις διευθυντές φωτογραφίας, σήμερα και αύριο, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ολοι τους, σημαντικοί. Ο πρώτος, ο Κρίστιαν Μπέργκερ, είναι υπεύθυνος για τη φωτογραφία ταινιών σαν το «Μαθήματα πιάνου» αλλά και της βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα «Λευκής κορδέλας» του Μίκαελ Χάνεκε (η ασπρόμαυρη εικόνα του οποίου μας είχε αφήσει άφωνους –άγνωστο ποια θα ήταν η δύναμη της ταινίας χωρίς αυτήν). Ο δε Χάρης Ζαμπαρλούκος αποτελεί ιδιαίτερη προτίμηση των αμερικανών παραγωγών (σε αυτόν οφείλουν την ιδιαίτερή τους όψη το «Θορ» και ο «Τζακ Ράιαν» –και οι δύο σκηνοθετημένες από τον Κένεθ Μπράνα).

Και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, υποψήφιος για Οσκαρ για το «Nebraska», αποτελεί μια άκρως υπολογίσιμη δύναμη: έχει μεταξύ άλλων συνεργαστεί με τον Τζορτζ Κλούνι, τον Ολιβερ Στόουν, τον Βιμ Βέντερς και τον πολλά βαρύ (σε εμπορικό εκτόπισμα) Γκορ Βερμπίνσκι, σκηνοθέτη των τριών «Πειρατών της Καραϊβικής».

Σημειώστε δε πως ο τελευταίος ετοιμάζεται να ανοίξει τη δική του σχολή διεύθυνσης φωτογραφίας, παρέα με άλλους δύο διάσημους φωτογράφους, τον Γουάλι Πφίστερ (συνεργάτης του Κρίστοφερ Νόλαν) και τον Γιάνους Καμίνσκι (βασικός φωτογράφος του Στίβεν Σπίλμπεργκ).

Το master class θα περιλαμβάνει επίσης ομιλίες των εισηγητών, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάσεις κινηματογραφικών μηχανών, ενημέρωση για το πρόγραμμα της ΕΕ «Δημιουργική Ευρώπη», αλλά και πρώτες προβολές.

INFO

23 και 24/4 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 / Μετρό Κεραμεικός). Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.gsc.com.gr