Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για πασχαλινή διπλωματία. Την εφάρμοσε η Μαρία Δαμανάκη αυτές τις ημέρες. Η ελληνίδα επίτροπος ετοίμαζε τις πασχαλινές διακοπές της στο νησί της Εκατονταπυλιανής, όπως κάνει κάθε χρόνο, όταν πληροφορήθηκε ότι δεν θα είναι η μόνη κοινοτική αξιωματούχος εκεί. Μερικά χιλιόμετρα μακριά της σχεδίαζε να κάνει Πάσχα –προσκεκλημένος συμπατριωτών του που έχουν εξοχικό –και ο αυστριακός συνάδελφός της στο Κολέγιο των Επιτρόπων Γιοχάνες Χαν.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται ένα από τα χαρτοφυλάκια που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως την Ελλάδα: την περιφερειακή πολιτική. Ο ίδιος ενδιαφέρεται για τη χώρα μας και η Δαμανάκη είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει αρκετές φορές: οσάκις του έκλεισε το μάτι για κάποιο ελληνικό αίτημα –όπως θέματα που αφορούν τα οδικά έργα ή το ελληνικό Κτηματολόγιο και την απεμπλοκή παρεμφερών κονδυλίων –ανταποκρίθηκε. Οπως ανταποκρίθηκε και όταν τον κάλεσε «να σουβλίσουν μαζί» στο σπίτι της στο νησί. Αν και η ιδέα του οβελία που περιστρέφεται πάνω από τα αναμμένα κάρβουνα δεν είναι δημοφιλής στην πατρίδα του.

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι δύο επίτροποι γευμάτισαν στην Παροικιά με νηστίσιμα θαλασσινά και την Κυριακή του Πάσχα ο Αυστριακός με την παρέα του φιλοξενήθηκαν από τη Δαμανάκη –με το ελληνικό παραδοσιακό τυπικό της ημέρας. Σε αυτό το περιβάλλον είχαν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν μια συζήτηση που είχαν αρχίσει στις Βρυξέλλες: ένα μεγάλο κοινό πρόγραμμα για τον χωροταξικό σχεδιασμό του θαλάσσιου χώρου της Μεσογείου. Η κυρία συνέλαβε την ιδέα όταν, με τα λιγοστά οικονομικά του χαρτοφυλακίου της, ξεκίνησε τη χαρτογράφηση των βυθών –κάτι που εκτιμάται ήδη ιδιαίτερα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Με τον Χαν –που έχει και τα πολλά κονδύλια στη διάθεσή του –συνέπεσαν στη σκοπιμότητα του έργου και σχεδιάζουν ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα στην κοινοτική ιστορία. Θα είναι οικονομικό και αναπτυξιακό εργαλείο καθώς θα ορίζει τις χρήσεις της θάλασσας. Για την Ελλάδα το όφελος θα είναι ιδιαίτερο καθώς κατ’ ουσίαν είναι το κατώφλι της ΑΟΖ.

Να συμπληρώσω ότι με τον αυστριακό επίτροπο τη Δαμανάκη –εκτός από το καθ’ ύλην κοινού ενδιαφέροντος συγκεκριμένο θέμα –συνδέει και το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να κάθονται στο ίδιο οβάλ γραφείο του Μπερλεμόντ και με τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις χώρες τους βρίσκονται κυβερνήσεις με αντίθετα προς τα δικά τους φρονήματα –στην Αυστρία σοσιαλιστές και στην Ελλάδα κυβέρνηση συνεργασίας συντηρητικών και σοσιαλιστών. Αλλά στην Ευρώπη κερδίζει διαρκώς έδαφος η ιδέα να μη στείλουν οι κυβερνήσεις στην Κομισιόν επιτρόπους με τη δική τους ιδεολογική ταυτότητα. Στην Ελλάδα άλλωστε αυτό αποδίδει θαυμάσια κάθε φορά που πρόκειται να επιλεγεί ο ανώτερος άρχοντας.

Επιπροσθέτως να σας ενημερώσω ότι οι ελληνικές ημέρες του επιτρόπου Χαν δεν τελειώνουν στην Πάρο. Σήμερα θα αναχωρήσει για τη Ρόδο προκειμένου να μιλήσει σε συνέδριο για την περιφερειακή ανάπτυξη που οργανώνει ο δραστήριος περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης. Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι πάει για να τον αβαντάρει. Ο Χαν και το κόμμα του στην Αυστρία ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ ο Μαχαιρίδης και το ΠαΣοΚ – Ελιά αγωνίζονται υπέρ της πρωτοκαθεδρίας των Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο.

Λυπητερή από Eurostat

Μάλλον πρέπει να σας προϊδεάσω ότι στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να χτυπήσουν αύριο ξανά τα τύμπανα του θριάμβου και οι υπουργοί έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους. Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ύστερα από λεπτομερή έλεγχο που διήρκεσε τρεις μήνες, θα ανακοινώσει τα επίσημα στοιχεία για τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας εντός του 2013. Οι κυβερνητικοί αναμένουν ειδικά το τμήμα της ανακοίνωσης που αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Προξενιό για Δρίτσα;

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη ΔΗΜΑΡ η απόφαση της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στον Πειραιά να εγκαταλείψει την αρχική της πρόταση για στήριξη της υποψηφιότητας του Ηλία Τζανετουλάκου για τον δήμο της πόλης, προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα στήριξης του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα. Κύκλοι της Αγίου Κωνσταντίνου διευκρίνιζαν χθες ότι σε περιφέρειες και κεντρικούς δήμους που εκπέμπουν σαφές πολιτικό μήνυμα «δεν συνεργαζόμαστε με τον ΣΥΡΙΖΑ, πόσω μάλλον με κεντρικό στέλεχός του που δεν έχει παραιτηθεί καν από βουλευτής». Να σημειωθεί ότι τοπικά στελέχη από τον Πειραιά πραγματοποίησαν τη Μεγάλη Πέμπτη και διερευνητική συνάντηση με τον κ. Δρίτσα, όταν όμως αυτές οι επαφές γνωστοποιήθηκαν στα κεντρικά της ΔΗΜΑΡ οδήγησαν σε ματαίωση προγραμματισμένης συνάντησης για τη Μεγάλη Παρασκευή. Από την Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρουν ότι «δεν πρόκειται για οριστική απόφαση», ενώ κάποια στελέχη φωτογραφίζουν τη βουλευτή της Α’ Πειραιώς Μαρία Ρεπούση ότι βρίσκεται πίσω από το «προξενιό» για την υποστήριξη της υποψηφιότητας Δρίτσα.

Μία και μία έμειναν

Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν… Κάπως έτσι, σαν το γεφύρι της Αρτας, τείνει να γίνει το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο διαρκώς κλείνει και όλο ανοικτό είναι. Ετσι μετά την αγωνιώδη –πλην άσκοπη όπως απεδείχθη –αναμονή για τον Λάκη Λαζόπουλο, τώρα η αγωνία επεκτείνεται στα δύο πρόσωπα που απομένουν για να συμπληρωθεί η λίστα. Η μία θέση, αυτή που θα έπαιρνε ο Λαζόπουλος, θα αφιερωθεί στην «ανανέωση»: κατά τα φαινόμενα θα την καταλάβει ο συνταγματολόγος Ηλίας Νικολόπουλος, παλαιός συνεργάτης του Δημήτρη Τσοβόλα στο ΔΗΚΚΙ όπου και παραμένει και υπέρ του οποίου θα χρισθεί υποψήφιος ευρωβουλευτής. Η άλλη θέση –μάλλον θα καλυφθεί από κάποιον προερχόμενο από την Αριστερή Προοπτική.

Ονειρο Παπαδημούλη

Αλλά αφού μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ να σας ενημερώσω ότι η πιο ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα είναι του παλαιού ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. Προορίζεται για μεγάλες θέσεις: για την ακρίβεια θα γίνει πρόεδρος ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλλον εκτός συναγωνισμού καθώς θα προέρχεται από το μεγαλύτερο από τα κόμματα που θα συγκροτούν αυτήν την ομάδα. Μοναδικές προϋποθέσεις: να εκλεγεί ο ίδιος και να έχει η ομάδα τουλάχιστον 24 βουλευτές από επτά διαφορετικές χώρες.

Το Αγιο Φως και η… βλάβη

Ολιγομελής ήταν η αποστολή που μετέφερε εφέτος το Αγιο Φως στην Αθήνα από το Ιεροσόλυμα το βράδυ του Σαββάτου. Καμιά σχέση με τον… Νίκο Δήμου, έτσι το είχε σχεδιάσει ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος. Μόλις οκτώ άτομα και ο ίδιος. Ο οποίος μάλλον δεν ωφελήθηκε αφού το στρατιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε στην ιδιαίτερη πατρίδα του μετά την αποστολή στο Ισραήλ προσγειώθηκε λόγω βλάβης στη Λάρισα και μόλις που πρόλαβε την Ανάσταση στην Αλεξανδρούπολη.