Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάψουμε να χρησιμοποιούμε το Ιντερνετ –ίσως τη σπουδαιότερη εφεύρεση της εποχής μας.
Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να θωρακίσουμε την ιδιωτικότητά μας, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.
Κωδικοί πρόσβασης. Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο password παντού. Δημιουργήστε έναν περίπλοκο κωδικό με συνδυασμό κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων, αριθμών και χαρακτήρων, όπως $ % &!. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή διαχείρισης όπως οι LastPass και DirectPass.
Επαναφορά password. Εάν σας ζητηθεί να δώσετε απαντήσεις σε «ερωτήσεις ασφάλειας», βεβαιωθείτε ότι οι απαντήσεις είναι πραγματικά ασφαλείς –δηλαδή ότι είστε το μόνο πρόσωπο που μπορεί να τις δώσει. Εάν είναι εφικτό, δημιουργήστε τις δικές σας ερωτήσεις. Εάν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε σε τυποποιημένες ερωτήσεις, όπως «το πρώτο σχολείο σας» ή «το πρώτο κατοικίδιό σας», θυμηθείτε ότι η απάντηση δεν χρειάζεται να είναι αληθινή. Αρκεί να είναι κάτι που θα θυμάστε.
Social media. Αξιοποιήστε τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του facebook και του twitter, όπως ο διπλός έλεγχος ταυτότητας και η ειδοποίηση για απόπειρες σύνδεσης από άγνωστες συσκευές.
Smartphones. Αυτές οι συσκευές είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, συνεπώς να θυμάστε ότι κανένα μήνυμα δεν είναι πραγματικά ασφαλές. Μπορείτε να συνδέσετε το smartphone σας σε μια υπηρεσία cloud που σας επιτρέπει να σβήσετε τα δεδομένα σας αν χρειαστεί. Ωστόσο, προσέχετε τι συγχρονίζετε με το iCloud αν θέλετε να παραμείνει πραγματικά ιδιωτικό.
Υπηρεσίες cloud. Ολες οι πλατφόρμες που βρίσκονται στις ΗΠΑ και τη Βρετανία (συμπεριλαμβανομένων των Dropbox, iCloud και Evernote) υπόκεινται δυνητικά σε παρακολούθηση. Συνεπώς κρυπτογραφήστε τα δεδομένα που δεν θέλετε να διαρρεύσουν.