Αντίστροφα μετράει και επισήμως ο χρόνος προς τις διπλές κάλπες του Μαΐου μετά τη χθεσινή δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος προκήρυξης των ευρωεκλογών, με το οποίο αρχίζει η προεκλογική περίοδος. Τις κρίσιμες προθεσμίες για τη συμμετοχή στις εκλογές καθορίζουν εγκύκλιοι του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη (φωτογραφία), με τις οποίες δίνονται και όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο διεξαγωγής της αναμέτρησης, τη σταυροδοσία υποψήφιων συμβούλων και το εκλογικό σύστημα ανάδειξης των νέων Αρχών.

Η ΘΗΤΕΙΑ. Πρώτη φορά, όπως επισημαίνεται και στις σχετικές εγκυκλίους, η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα είναι πενταετής και θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου, αντί για την αρχή του νέου έτους που ακολουθούσε την αναμέτρηση.

Μεταξύ των οδηγιών του υπουργείου Εσωτερικών καθορίζεται και ο αριθμός των σταυρών προτίμησης ανάλογα με τη σύσταση κάθε δήμου ή περιφέρειας και τον αριθμό των συμβούλων.

Ειδικότερα σε ενιαίους δήμους, που δεν προέρχονται από συνένωση λόγω Καλλικράτη, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν μέχρι τρεις σταυρούς. Σε δήμους που αποτελούνται από εκλογικές περιφέρειες λόγω συνενώσεως, οι σταυροί ορίζονται ανάλογα με τις έδρες κάθε περιφέρειας.

Ετσι, σε εκλογικές περιφέρειες δήμου με μία, δύο ή τρεις έδρες μπορούν να σταυρώσουν έναν υποψήφιο και σε εκλογικές περιφέρειες με περισσότερες από τρεις έδρες μπαίνουν έως και τρεις σταυροί. Παράλληλα, σε δήμους που προήλθαν από συνένωση, οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να βάλουν έναν σταυρό σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από άλλη εκλογική περιφέρεια από αυτή στην οποία ανήκουν. Αντιστοίχως, στις εκλογές για τις περιφέρειες οι ψηφοφόροι σταυρώνουν έναν υποψήφιο σε εκλογικές περιοχές – κατά βάση τις πρώην νομαρχίες – όπου εκλέγονται μέχρι και τρεις περιφερειακοί σύμβουλοι, δύο σταυρούς στις εκλογικές περιοχές με τέσσερις έως επτά συμβούλους και τρεις σταυρούς όπου εκλέγονται οκτώ έως 12 σύμβουλοι. Σε περίπτωση εκλογικής περιοχής με περισσότερους από 12 περιφερειακούς συμβούλους, τότε ο εκλογέας μπορεί να βάλει μέχρι τέσσερις σταυρούς.

ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ. Οπως ορίζεται, πάντως, εάν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυρούς, δεν ακυρώνεται το ψηφοδέλτιο και προσμετράται υπέρ του συνδυασμού. Ωστόσο, δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.