Ο Εντοάρντο Μποντσινέλι είναι ένας από τους πιο γνωστούς γενετιστές στην Ιταλία. Η «είδηση της ημέρας» για τον ίδιο δεν βρίσκεται επομένως στην ιταλική επικαιρότητα ή την ουκρανική κρίση, αλλά στον ισχυρισμό του βρετανού συναδέλφου του Ολιβερ Κάρι ότι σε 100.000 χρόνια το ανθρώπινο είδος θα έχει χωριστεί σε δύο υποείδη. Το ένα θα αποτελείται από όμορφους, έξυπνους και βιολογικά εξελιγμένους ανθρώπους. Και το άλλο από κάτι άσχημους ανθρώπους, καθυστερημένους από εξελικτική άποψη και χωρίς πνευματικές δυνατότητες.

Ο λόγος αυτού του διαχωρισμού, σύμφωνα με τον Κάρι, βρίσκεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι στο μέλλον θα γίνονται ολοένα και πιο επιλεκτικοί στο θέμα της αναπαραγωγής. Με άλλα λόγια, ο έρωτας θα βρει επιτέλους το φως του κι έτσι οι όμορφοι θα κάνουν παιδιά μόνο με τους όμορφους, ενώ οι άσχημοι θα καταδικαστούν στην αναπαραγωγή της ασχήμιας τους. Ο βρετανός επιστήμονας, που εργάζεται ως λέκτορας στο Ινστιτούτο Γνωστικής και Εξελικτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ως ερευνητής στο Κέντρο Φιλοσοφίας Φυσικών και Κοινωνικών Επιστημών της LSE, πιθανολογεί επίσης ότι θα υπάρξουν διάφορες αλλαγές στα χαρακτηριστικά μας, μεταξύ των οποίων η εξαφάνιση των έντονων ζυγωματικών. Ο λόγος, λέει, είναι ότι ο άνθρωπος του πολύ μακρινού μέλλοντος θα τρώει μόνο μαλακές τροφές.

Την «είδηση της ημέρας» δημοσίευσε χθες η Κοριέρε ντέλα Σέρα και κλήθηκε να την σχολιάσει ο Εντοάρντο Μποντσινέλι. Ο ιταλός γενετιστής επισήμανε, πολύ ευγενικά, ότι κάθε τόσο εμφανίζονται προβλέψεις που μας προκαλούν εντύπωση και πρόσθεσε ότι ο Κάρι δεν έλαβε υπόψη του τουλάχιστον έναν παράγοντα: το γεγονός ότι πολύ σύντομα ο άνθρωπος θα μπορεί να επεμβαίνει στο γονιδίωμά του και επομένως να σχεδιάζει με χάρακα και μολύβι τα χαρακτηριστικά των παιδιών του. Ποιος θα σχεδίαζε έναν Κουασιμόδο;

Μόνο που αυτή δεν ήταν είναι μόνο η είδηση της ημέρας. Είναι και η πιο ανθεκτική είδηση στον χρόνο. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2006 και από τότε αναπαράγεται στον αχανή ωκεανό του Διαδικτύου με τον απαράλλακτο τίτλο «το ανθρώπινο είδος θα χωριστεί σε όμορφους και άσχημους». Από τότε ο Ολιβερ Κάρι ζει έναν επαγγελματικό εφιάλτη. Γιατί την άποψη αυτή δεν την είχε διατυπώσει ως επιστημονική θεωρία αλλά ως εφεύρημα επιστημονικής φαντασίας για τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής εκπομπής. Το λάθος ξεκίνησε από το δελτίο Τύπου του καναλιού, αναπαράχθηκε από πολλά μέσα ενημέρωσης αυτούσιο (μεταξύ των οποίων το BBC) και, όπως αποδεικνύεται από την ιταλική εφημερίδα, εξακολουθεί να αναπαράγεται.

Ωραία ή άσχημη, αυτή η είδηση είναι πράγματι τόσο εντυπωσιακή που έχει όλα τα εφόδια για να επιζήσει άλλα 100.000 χρόνια.