Μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει να τηρηθούν τα συμπεφωνημένα σχετικά με την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους στέλνει ο Αντώνης Σαμαράς, την ώρα που πιστοποιείται από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013.
Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στη μετά το Μνημόνιο εποχή και ο Πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στο Bloomberg εκφράζει την εκτίμηση ότι από το 2015 η χώρα δεν θα πετυχαίνει μόνο πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πιστοποίηση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του υπέρογκου ελληνικού χρέους, αφού θα ανάψει το πράσινο φως για να αρχίσει η συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους σε επίπεδο εταίρων.
Παράλληλα με την πιστοποίηση του πλεονάσματος του 2013 ξεκινά επισήμως και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος που θα βοηθήσει οικονομικά ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας το οποίο έχει εξουθενωθεί από τις περικοπές των προηγούμενων χρόνων.
Κυβερνητικοί κύκλοι θυμίζουν χαρακτηριστικά τις δηλώσεις της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, πριν από δύο βδομάδες, η οποία «έκλεισε το μάτι» για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους εφόσον, όπως είπε, η Eurostat επιβεβαιώσει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυρία Μέρκελ είχε σαφώς αφήσει να εννοηθεί ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας εάν η Αθήνα πετύχει το πλεόνασμα που έχει υποσχεθεί.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εξελίξεις αυτές, τόσο στο θέμα του πλεονάσματος όσο και στην υπόθεση του χρέους, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών, θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και θα δημιουργήσουν θετικές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία προσελκύοντας ξένες επενδύσεις στη χώρα, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ. Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος στο Bloomberg ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω και επισημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσα σχέδια να πουλήσει περισσότερο χρέος: «Δεν θέλουμε να δανειστούμε περισσότερο από ό,τι χρειάζεται», τονίζει, επισημαίνοντας ότι «στο μέλλον θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε σε χαμηλότερη τιμή».
Παράλληλα ο κ. Σαμαράς διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τον επίσημο τομέα. «Δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κενό χρηματοδότησης και πάνω από αυτό έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στις αγορές αν είναι απαραίτητο» επισημαίνει.
Ειδικότερα για το ελληνικό χρέος ο Πρωθυπουργός αναφέρει ότι αναμένει από τους εταίρους της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ να τηρήσουν τη συμφωνία του 2012 και να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αν και δεν εξειδικεύει τι είδους ελάφρυνση του χρέους ζητεί η Ελλάδα.
Επίσης υποστηρίζει ότι η μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και οι αλλαγές στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται και στην έλευση επενδυτών στην Ελλάδα, όπως οι Hewlett Packard, IBM, Huawei και η ZTE, και επιπλέον επισημαίνει ότι πάνω από 600 στρέμματα γης θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό από έλληνες και ξένους επενδυτές, κάτι που συνεπάγεται επενδύσεις 7-8 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Πάντως ο Πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την έλλειψη ρευστότητας ως την άμεση πηγή ανησυχίας του και λέει ότι είναι τρελό να υπάρχουν επιχειρήσεις που μπορούν πραγματικά να πετύχουν αλλά να μην έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
n Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο επόμενο Eurogroup, στις 5 Μαΐου, το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο έχει ήδη τύχει επεξεργασίας από τους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο. Χθες μάλιστα αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ, αποτελούμενη από τους Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Φίλιππο Σαχινίδη και Χρήστο Πρωτόπαπα, μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών και είχε συνεργασία με τον Γιάννη Στουρνάρα με αντικείμενο τις οριστικές λεπτομέρειες του σχεδίου ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ ζήτησαν να υπάρξουν ορισμένες διαφοροποιήσεις στους τομείς της φορολογίας, των επενδύσεων και συνολικά των αναπτυξιακών κατευθύνσεων.