Καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε συναλλαγή χονδρικής σε κλειστό τραπεζικό λογαριασμό μελετά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που εξετάζονται προκειμένου να περιοριστεί η φοροκλοπή 10 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ που μπαίνει στην τσέπη ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρηματιών χωρίς να φθάνει ποτέ στο Δημόσιο. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΓΓΔΕ σε συνεργασία με τα κλιμάκια της τεχνικής βοήθειας προβλέπει ότι σε κάθε συναλλαγή χονδρικής, η πληρωμή του τιμολογίου θα σπάει στα δύο.
Το πρώτο τμήμα της συναλλαγής που θα αφορά την καθαρή της αξία θα πληρώνεται είτε με μετρητά είτε μέσω τραπεζικού λογαριασμού αν πρόκειται για συναλλαγή αξίας άνω των 500 ευρώ.
Για το τμήμα της συναλλαγής όμως που θα αφορά την αξία του ΦΠΑ ανεξαρτήτως ύψους, ο αγοραστής δεν θα μπορεί να τον καταβάλλει στον πωλητή παρά μόνο σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό ΦΠΑ.
Τα χρήματα από τον λογαριασμό αυτόν δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλον λόγο παρά μόνο για να πληρωθεί ΦΠΑ σε άλλον επιτηδευματία ή για να αποδοθούν στο Δημόσιο.
Ετσι, πηγές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων εκτιμούν ότι κόβεται η δυνατότητα κλοπής ΦΠΑ με τη μη απόδοσή του στο Δημόσιο στις συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων και θα υπάρξει ένα άμεσο και ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή.
ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Το μέτρο αυτό δεν είναι το μοναδικό. Τρόικα και υπουργείο Οικονομικών έχουν συμφωνήσει ότι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ, κεφαλαιώδους σημασίας είναι η απλοποίηση του όλου συστήματος.
Στη συμφωνία με την τρόικα μάλιστα έχει περιληφθεί πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία έως τον Ιούνιο θα καθιερωθεί ένα όριο απαλλαγής από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και για εργαζομένους που αμείβονται με μπλοκάκια και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.
Για το θέμα αυτό στο υπουργείο Οικονομικών επικρατούν δύο γραμμές. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, κατά πληροφορίες, εισηγείται ο πήχης της απαλλαγής να μην τεθεί σε ύψος μεγαλύτερο από τα 10.000 ευρώ τζίρου.
Από την άλλη πλευρά, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης αλλά και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προτείνουν το όριο της απαλλαγής να τεθεί στα 25.000 ευρώ.
Αν περάσει η πρόταση για το όριο των 25.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και να αποδίδει κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρεί, τον φόρο στο Δημόσιο.
Το εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτή την πρόταση είναι οι μικρές απώλειες εσόδων που εκτιμάται ότι θα έχει το Δημόσιο. Από αυτό το 52% των επιτηδευματιών εισπράττεται μόλις το 4% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ καθώς στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων το ισοζύγιο εισπράξεων και πληρωμών ΦΠΑ οδηγεί σε επιστροφές φόρου.
Μάλιστα, για τζίρο έως 10.000 ευρώ, σχεδόν καμία επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας δεν αποδίδει ΦΠΑ αλλά στο σύνολό τους εισπράττουν επιστροφές καθώς ο φόρος που έχουν εισπράξει είναι μικρότερος από αυτόν που έχουν καταβάλει. Στην περίπτωση αυτή πάντως όσοι τελικά εξαιρεθούν και με βάση το σημερινό σύστημα δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ, δεν θα την παίρνουν αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ. Σήμερα στην ΕΕ ο μέσος όρος τζίρου για απαλλαγή από την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ κυμαίνεται στα 25.000 ευρώ.
Παράλληλα, σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προωθούνται συμπληρωματικές αλλαγές στον ΦΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες:
n Ξεκαθάρισμα. Η ΓΓΔΕ έχει αναλάβει το ξεκαθάρισμα της λίστας των υπόχρεων σε ΦΠΑ, με διαγραφή των ανενεργών επιχειρήσεων. Ηδη εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν κληθεί να υποβάλουν έως τις 20 Ιουνίου τις φορολογικές δηλώσεις ΦΠΑ ή παρακρατούμενων φόρων που χρωστούν στην Εφορία ή να υποβάλουν εναλλακτικά δήλωση διακοπής εργασιών ή αδράνειας αν έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους. Στην αντίθετη περίπτωση, η Εφορία θα προσδιορίσει κατ’ εκτίμηση τον φόρο που οφείλουν – για παράδειγμα από ΦΠΑ – και θα τους στείλει το ραβασάκι για άμεση πληρωμή. Ο κατ’ εκτίμηση φόρος παύει να ισχύει την επομένη υποβολής της δήλωσης που έχει παραληφθεί.
n Ράμπο για τον ΦΠΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργηθεί ειδική μονάδα για την καταπολέμηση της απάτης με ΦΠΑ.
n Επιτάχυνση επιστροφών. Θα δημιουργηθεί ειδικό σύστημα ανάλυσης κινδύνου ώστε επιχειρήσεις με καλό ιστορικό πληρωμών και συμμόρφωσης με τους κανόνες ΦΠΑ να λαμβάνουν τις επιστροφές αυτόματα χωρίς έλεγχο.
ΟΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ. Από το φθινόπωρο άλλωστε θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνοντας τη δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να μην αποδίδουν τον ΦΠΑ αν νωρίτερα δεν τον έχουν εισπράξει. Με την προαιρετική ένταξη των επιχειρήσεων στο νέο σύστημα εκτιμάται ότι θα δοθεί σημαντική ανάσα ρευστότητας στην αγορά και θα εκλείψει το παράδοξο επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνονται με καθυστέρηση μηνών τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει είτε σε ιδιώτες είτε στο Δημόσιο να πρέπει να αποδώσουν απευθείας ΦΠΑ που δεν έχουν εισπράξει.