Η πλατεία Πάιονιρ Σκουέρ στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ είναι γνωστή για τις 300 συναυλίες που φιλοξενεί κάθε χρόνο και για το ξεφάντωμα που γίνεται όταν στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αγαπημένη συνήθεια των Pink Martini είναι να μη λείπουν ποτέ από αυτήν τη γιορτή. Η συμμετοχή τους όμως πριν από δύο χρόνια θα τους μείνει αξέχαστη. Η Τσάινα Φορμπς του δημοφιλούς συγκροτήματος μίλησε στα «ΝΕΑ» και αποκάλυψε το ανέλπιστο δώρο που πήραν εκείνο το βράδυ: το υλικό για το νέο τους άλμπουμ «Dream a little dream».

«Η ιδέα της ηχογράφησης γι’ αυτό το άλμπουμ γεννήθηκε εκείνο το βράδυ. Πριν έρθει η σειρά μας για να τραγουδήσουμε, στη σκηνή βρίσκονταν τα δισέγγονα του ζευγαριού Τζορτζ και Μαρίας φον Τραπ, διάσημου από τη μεταφορά της βιογραφίας του στην ταινία «Η μελωδία της ευτυχίας». «Είναι το πιο αγαπημένο φιλμ του Τόμας – Λαουντερντέιλ, ιδρυτή του συγκροτήματος – και όταν η Αμάντα, η Μέλανι, η Σοφία και ο Αύγουστος μάς ζήτησαν να τραγουδήσουμε μαζί, φυσικά δεχτήκαμε χωρίς δεύτερη σκέψη» εξηγεί η Τσάινα Φορμπς. «Είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι και έχουν σπουδαία πορεία εδώ και δέκα χρόνια. Κάθε στιγμή στο στούντιο μαζί τους ήταν απολαυστική».

Η Τσάινα Φορμπς επισημαίνει ότι ένα κοινό σημείο της μπάντας είναι η αγάπη τους για την κλασική μουσική ανάμεσα στα άλλα διαφορετικά ακούσματα και δηλώνει ότι από παιδί άκουγε Fleetwood Mac, Beatles και Μπομπ Ντίλαν. Από τον Τόμας γνώρισε την Εντίθ Πιαφ και την Ελα Φιτζέραλντ, «μάς ιντριγκάρει να ανακαλύπτουμε όλοι μαζί τους ήχους διαφορετικών πολιτισμών», λέει.

Τραγουδούν για έναν κόσμο αθώο, ανοιχτό, ανάλαφρο και λιγότερο κυνικό, αλληλέγγυο. Αλλά αυτό να ισχύει ακόμη σε μια εποχή, πολιτικής, οικονομικής αλλά και πολιτιστικής καχυποψίας; Η Τσάινα Φορμπς επιμένει ότι η μουσική των Pink Martini επιθυμεί να θρέψει ελπίδες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς: «Είναι πρόκληση να τραγουδάμε τη χαρά σε τόσο δυσοίωνες περιόδους. Ολοι είμαστε μάρτυρες πολύ δύσκολων καταστάσεων, παντού, αλλά ως “μπάντα της αγάπης” θέλουμε να έχουμε στο κέντρο της δημιουργίας μας συναισθήματα που υπάρχουν και επιβεβαιώνουν την αξία της ύπαρξής μας».

Για τη Φορμπς η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα αποδεικνύουν σε κάθε τους παράσταση. Και είναι σίγουρα μερικοί από τους λόγους που έχουν γίνει το αγαπημένο συγκρότημα του μουσικόφιλου κοινού της Ελλάδας. Παίζουν ζωντανά στο Γκάζι Live αύριο και μεθαύριο και τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Εχουν έρθει πάμπολλες φορές και εκτός από τον ενθουσιασμό και την ενέργεια των φαν τους, εκείνο που απολαμβάνουν είναι η ελληνική κουζίνα: «Μου αρέσει τόσο πολύ που μετά τη συναυλία πηγαίνουμε με την μπάντα σε κάποιο εστιατόριο. Λατρεύουμε το φαγητό σας». Για το κλείσιμο της συζήτησης, η Τσάινα επέλεξε να αφιερώσει στο ελληνικό κοινό δύο αγαπημένα της τραγούδια: το «Get Happy» και το «Amado mio» το οποίο ερμηνεύει 20 χρόνια σε κάθε συναυλία!