Με τον όλεθρο που άφησε πίσω του ο πόλεμος της Βοσνίας την περίοδο 1992 – 1995 συνέκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας τις καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις εκτεταμένες πλημμύρες των τελευταίων ημερών, τις χειρότερες των τελευταίων 120 ετών.
«Οι καταστροφές είναι τρομακτικές. Στη διάρκεια του πολέμου, πολλοί άνθρωποι έχασαν τα πάντα. Σήμερα, έχασαν ξανά τα πάντα», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια προσδιορίζοντας παράλληλα ότι οι πλημμύρες έπληξαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο κατοίκους, δηλαδή το 1/4 του συνολικού πληθυσμού. «Η μοναδική διαφορά από την περίοδο του πολέμου είναι ότι πέθαναν λιγότεροι άνθρωποι», είπε ο Λαγκούμτζιγια.
«Νόμιζα πως ο πόλεμος ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί, αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Προσεύχομαι στον Θεό να μη χάσουμε το μυαλό μας, γιατί πρώτα μας χτύπησε ο πόλεμος και τώρα αυτό», σχολίαζε χαρακτηριστικά ένας ηλικιωμένος κάτοικος μιας από τις πληγείσες περιοχές στα διεθνή πρακτορεία επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του υπουργού.
Χθες, η κατάσταση παρέμενε ιδιαίτερα κρίσιμη στην περιοχή Μποσάνσκα – Ποσάβινα, όπου υπερχείλισε ο ποταμός Σάβο με αποτέλεσμα τα νερά του να απειλούν την πόλη Οράσιε. Τα μέλη της πολιτικής προστασίας αναζητούσαν απεγνωσμένα τρόπους να περιορίσουν την περαιτέρω διαρροή υδάτων από τα κατεστραμμένα φράγματα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η ιδέα της μεταφοράς με ελικόπτερα παλιών φορτηγών για να τοποθετηθούν στα ρήγματα.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ «ΕΧΘΡΟΥΣ». Μοναδικό παρήγορο γεγονός για τους χιλιάδες πληγέντες ότι μεταξύ των πρώτων που έσπευσαν να τους βοηθήσουν ήταν οι πρώην θανάσιμοι εχθροί τους. Σέρβοι, Κροάτες και Βόσνιοι, ορθόδοξοι, καθολικοί και μουσουλμάνοι, έχουν ενώσει εδώ και πέντε ημέρες τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη βιβλική καταστροφή.
Ζημιές 1 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με αξιωματούχουςτης κυβέρνησηςτης Βοσνίας και Ερζεγοβίνης,το κόστος μόνο των υλικών ζημιών που προκάλεσαν οι πρωτόγνωρες πλημμύρες αναμένεται να ξεπεράσειτο 1 δισ. ευρώ