Πρώτα, λίγο πολιτικό κους κους. Η ανάδειξη της Εύας Καΐλή στην κορυφή του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς είναι η προσωπική της εκδίκηση προς τους δύο τελευταίους αρχηγούς του ΠαΣοΚ. Η κυρία βγήκε τέσσερις φορές βουλευτής και τις δύο την άφησαν έκτος Βουλής: το 2004 ο Παπανδρέου και το 2012 ο Βενιζέλος κράτησαν την έδρα της Θεσσαλονίκης και την έριξαν πρώτη επιλαχούσα. Τώρα, σε πανελλαδική κάλπη, όλοι έφαγαν τη σκόνη της. Βγήκε ευρωβουλευτής με 117.000 σταυρούς όταν ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης, ίσως ο καλύτερος γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων στη χώρα, πήρε μόλις 16.000 και η έμπειρη Συλβάνα Ράπτη, επικεφαλής της απελθούσης ευρωομάδας του ΠαΣοΚ, έμεινε εκτός.

Πώς τα κατάφερε η «ωραία του Βορρά» να αφήσει πίσω της τα ισχυρά ονόματα του ψηφοδελτίου; Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις και ισχύουν όλες. Πρωτίστως, κινήθηκε όπως επιτάσσει ο νέος τρόπος εκλογής ευρωβουλευτών και άφησε να λειτουργήσουν οι νόμοι της πολιτικής. Στο κοινό του ΠαΣοΚ ήταν ορίτζιναλ ΠαΣοΚ, στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας ως Θεσσαλονικιά ήταν βέρα Βορειοελλαδίτισσα και στο κοινό της επικράτειας ήταν απλώς μια γοητευτική φιγούρα. Επιπλέον, βρήκε τον τρόπο να κινητοποιήσει μηχανισμούς που κινητοποιούν τους ψηφοφόρους. Δεν είναι Κρητικιά, αλλά πήγε καλά στην Κρήτη, δεν είναι Πειραιώτισσα αλλά πήγε καλά στον Πειραιά, δεν είναι θρησκευόμενη αλλά πήγε καλά στις ενορίες που επηρεάζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αλλά η εκτίναξή της πάνω από τους υπόλοιπους δεν οφείλεται μόνο στο τσαγανό και στη σελέμπριτι πλευρά της παρουσίας της. Ούτε επειδή στο πρόσωπό της αποτυπώθηκε η προσδοκία να αποκτήσει η πολιτική στυλ και άρωμα Μυκόνου. Δεν εξηγείται ούτε από τις διασυνδέσεις της με γνωστά ισχυρά κέντρα και πρόσωπα επιρροής. Η Καΐλή –όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης –στα χαρτιά είναι ευρωβουλευτής της Ελιάς, αλλά στην πραγματικότητα η εκλογή της απεικονίζει και το είδος της ανανέωσης που αναζητεί η εναπομείνασα κομματική βάση του ΠαΣοΚ. Ταυτόχρονα όμως υποδηλώνει ότι και οι πέραν του ΠαΣοΚ ψηφοφόροι της Ελιάς δεν συγκινήθηκαν από τις επιλογές που τους προσφέρθηκαν και υιοθέτησαν το κριτήριο της εικόνας.

Από αυτή την άποψη, η πολυσυζητημένη ξανθιά από τη Θεσσαλονίκη σε αυτές τις εκλογές απέδειξε πόσο δίκιο είχε ο σκωτσέζος συγγραφέας Τζέιμς Μπάρι όταν έλεγε: «Αν έχεις γοητεία δεν έχει σημασία αν δεν έχεις τίποτε άλλο, αν δεν έχεις, ό,τι και να έχεις δεν έχει σημασία».