Οι τραυματισμοί της τελευταίας στιγμής δυσχεραίνουν το αγωνιστικό πλάνο κάθε προπονητή. Ακόμη και του τεχνικού που (θεωρητικά) έχει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων, όντας στον πάγκο μιας εθνικής ομάδας.

Ποδοσφαιριστές όπως ο Φρανκ Ριμπερί δύσκολα αντικαθίστανται διότι ελάχιστοι υπάρχουν στον κόσμο με εφάμιλλες δεξιότητες. Η Γαλλία είναι αναγκασμένη να διαφοροποιήσει τα αγωνιστικά σχέδιά της λόγω της απώλειας του επιθετικού τής Μπάγερν Μονάχου ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα στη μέση και ο Ντιντιέ Ντεσάν παραδέχεται ότι «χωρίς έναν από τους κορυφαίους στον κόσμο ξεκινάς με ντεζαβαντάζ. Ελπίζω ότι θα το ξεπεράσουμε». Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Μπλε στη θέση του γάλλου σταρ κάλεσε το δεκάρι της Μονπελιέ Ρεμί Καμπελά, ο οποίος στα 24 χρόνια του έχει αγωνιστεί μόλις μία φορά με εθνική ανδρών της Γαλλίας.

Η απώλεια του Ριμπερί προστίθεται σε μια σειρά από τραυματισμούς διεθνώς καταξιωμένων παικτών οι οποίοι δεν θα αγωνιστούν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Τεράστια είναι αναμφίβολα και η απώλεια για τη Γερμανία καθώς ο Μάρκο Ρόις (ακραίος επιθετικός της Ντόρτμουντ που βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Μπαρτσελόνα) θα απουσιάσει από το Παγκόσμιο Κύπελλο λόγω τραυματισμού που υπέστη στον αστράγαλο στο πρόσφατο φιλικό με αντίπαλο την Αρμενία.

Ασφαλώς μεγάλο είναι το πλήγμα και για την αντίπαλο της Εθνικής μας Κολομβία η οποία δεν θα έχει στις τάξεις της τον Ρανταμέλ Φαλκάο, ενώ έχασε με τραυματισμό τον βασικό μέσο Αλντο Λεάο Ραμίρεζ στη θέση του οποίου κλήθηκε ο εξτρέμ Κάρλος Καρμπονέρο. Το Μουντιάλ χάνουν επίσης λόγω τραυματισμού και άλλοι σημαίνοντες ποδοσφαιριστές όπως οι Μανταντά (Γαλλία), Τιάγκο Αλκάνταρα (Ισπανία), Μοντολίβο (Ιταλία), Φαν ντερ Φάαρτ (Ολλανδία) και Γουόλκοτ (Αγγλία), Στρούτμαν (Ολλανδία), Μπεντέκε (Βέλγιο), Σιρόκοβ (Ρωσία).