Το τελευταίο διάστημα επέστρεφε στο σπίτι του και είχε ανεξήγητα ξεσπάσματα θυμού. Κάποια ημέρα, μάλιστα, από τα νεύρα του έσπασε τη βιβλιοθήκη του δωματίου του. Ο 16χρονος Α. δεν ήταν τέτοιο παιδί. Οι γονείς του άρχισαν να ψάχνουν και ανακάλυψαν ότι κάποιοι συμμαθητές του κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων τού κατέβαζαν το παντελόνι και το εσώρουχο για να αποδείξουν σε όλους ότι ο Α. «δεν αξίζει ως άνδρας».

Κι αυτό είναι ένα μόνο από τα δεκάδες αληθινά περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που διαχειρίζεται το Χαμόγελο του Παιδιού. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013 η Εθνική Γραμμή SOS 1056 δέχθηκε 500 κλήσεις και 31 ηλεκτρονικά μηνύματα για θέματα εκφοβισμού.

Η υπόθεση του 11χρονου Αλεξ Μεσχισβίλι το 2006, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, αναφέρεται από τους ειδικούς ως ένα από τα πρώτα περιστατικά εκφοβισμού που πήρε διαστάσεις. Σε έρευνα που έγινε σε δείγμα 16.227 μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε έξι ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα που καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα των μελετών. Είναι ανησυχητικό ότι ένα στα τρία παιδιά έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού» εξηγεί ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού. Ο οργανισμός είναι ένας από τους 17 φορείς του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ. Χθες, μάλιστα, ξεκίνησε και το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο του Δικτύου με συντονιστή το Χαμόγελο και θέμα «Το φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολικό και διαδικτυακό περιβάλλον: Με το βλέμμα στην Ευρώπη», το οποίο διεξάγεται υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Για πρώτη φορά ενώνουμε τις αποστάσεις και δημιουργούμε γέφυρες μεταξύ της ακαδημαϊκής θεωρίας, της έρευνας και της πράξης σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι ο σχολικός εκφοβισμός» τονίζει η Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Συνεδρίου. Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το bullying –όπως είναι διεθνώς γνωστό το φαινόμενο –έχει διάφορες μορφές: σωματικός, λεκτικός αλλά και διαδικτυακός εκφοβισμός. Οι μέθοδοι εκφοβισμού ξεπερνούν κάθε φαντασία. Μια τέτοια κατάσταση έζησε ένα δωδεκάχρονο αγόρι. Οταν οι γονείς του μείωσαν στο παιδί το χαρτζιλίκι στο πλαίσιο διαχείρισης των οικονομικών, ανακάλυψαν ότι από το οικογενειακό ταμείο έλειπαν αρκετά χρήματα. Οι υποψίες των γονέων έγιναν βεβαιότητα όταν ανακάλυψαν ότι ο 12χρονος τα τελευταία τρία χρόνια βίωνε απειλές από μεγαλύτερα παιδιά ότι εάν δεν τους έδινε χρήματα θα τον χτυπούσαν μπροστά σε όλους. Ο σχολικός εκφοβισμός δεν κοιτά ηλικίες. Ετσι, θύμα και θύτες μπορεί να είναι μαζί στο Νηπιαγωγείο ή συμμαθητές στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Βάσει ερευνών, φαίνεται πως τα περισσότερα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού παρατηρούνται στις τάξεις του Γυμνασίου.

«Δεν πρόκειται για μια καρπαζιά, όπως συνηθίζουν κάποιοι να λένε. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Στη χώρα μας, δυστυχώς, η ένταση της βίας στα περιστατικά είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μιλάμε ακόμη και για αυτοκτονίες» προσθέτει ο κ Γιαννόπουλος. Μάλιστα, ανέφερε την περίπτωση έφηβου μαθητή που οδηγήθηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας μην αντέχοντας τον συνεχή χλευασμό, την κοροϊδία των συμμαθητών του για την καταγωγή του. «Κλέφτη» και «βρωμιάρη» ήταν οι χαρακτηρισμοί που του απέδιδαν.

Στην Κεντρική Μακεδονία. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφηκαν 150 περιστατικά σχολικού εκφοβισμού στα σχολεία της περιφέρειας. Οπως σημειώνει ο Αλέξανδρος Κόπτσης, σχολικός σύμβουλος ΠΕ Θεσσαλονίκης και συντονιστής πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας στην Κεντρική Μακεδονία, η πρόληψη είναι η λύση στο πρόβλημα.

Με βάση την καταγραφή των περιστατικών, το 26% των περιπτώσεων ήταν ξυλοδαρμός, το 18% εκφοβισμός ενώ το 16,5% γελοιοποίηση. «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε μαθητές, γονείς και καθηγητές. Και είμαστε σε καλό δρόμο» τονίζει ο κ Κόπτσης, σημειώνοντας ότι σχεδόν 4 στα 10 παιδιά θύματα ήταν κορίτσια.