Είναι από τις ήττες που προκαλούν βαθιές αυλακιές στην καριέρα των αθλητών, όποια κι αν είναι η πορεία τους στη συνέχεια. «Σου σημαδεύουν τη ζωή, σου στιγματίζουν την καριέρα». Οι λέξεις που βγαίνουν από τα χείλη του ισπανού αμυντικού Ζόρντι Αλμπα διαφέρουν ελάχιστα απ’ όσα είπε ο αρχηγός του Ικερ Κασίγιας μετά τη συντριβή των Φούριας Ρόχας από την Ολλανδία με το εντυπωσιακό σκορ 5-1.

Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρήκε τον εκλέκτορα των Ισπανών Βιθέντε Ντελ Μπόσκε μισοκοιμισμένο σε μια πολυθρόνα μπροστά στην τηλεόραση όπου παρακολούθησε το παιχνίδι της επόμενης αντιπάλου της ομάδας του, της Χιλής με την Αυστραλία.  Χωρίς να είναι υποχρεωμένος, εμφανίστηκε μερικές ώρες αργότερα ενώπιον των δημοσιογράφων για να υπερασπιστεί τους παίκτες του. «Είναι δείγμα της ομαλότητας που επικρατεί στην ομάδα. Οπως κάναμε και τις προηγούμενες φορές, ήρθα εδώ να απαντήσω στις ερωτήσεις σας».Το μεγάλο στοίχημα για την «επόμενη ημέρα» της κατόχου του Παγκοσμίου  Κυπέλλου είναι η αποβολή του πεσιμισμού που έχει κυριαρχήσει στα αποδυτήριά της.

Η σκληρή κριτική, τα μαύρα πρωτοσέλιδα («Μάρκα»), αλλά κυρίως τα άρθρα που αναφέρονται στο λυκόφως μιας μεγάλης ομάδας έχουν επηρεάσει τα μάλα τους ισπανούς ποδοσφαιριστές.

Το mea culpa του Κασίγιας προς τους συμπαίκτες και τους φιλάθλους σε μια προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα έπεσε στο κενό.

«Si, se puede» (Ναι, μπορούμε) φώναξαν κάποιοι φίλαθλοι στα μέλη των Φούριας Ρόχας και έκτοτε έγινε το σύνθημά τους για το επόμενο ματς με τη Χιλή, το οποίο ο Τσάβι χαρακτήρισε «ζωής ή θανάτου».