Oι κυβερνήσεις Παρισιού και Ρώμης βρίσκονται, σύμφωνα με ευρωπαϊκά ΜΜΕ, στην προμετωπίδα ομάδας ευρωπαϊκών χωρών που πιέζουν για «επανερμηνεία» των δημοσιονομικών κανόνων στο Σύμφωνο Σταθερότητας -με αντάλλαγμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η πρωτοβουλία των δύο σοσιαλιστικών κυβέρνησεων φαίνεται να βρίσκει ευήκοα ώτα στους συγκυβερνώντες του SPD στο Βερολίνο, αλλά όχι στην καγκελαρία ή το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.
Όπως μεταδίδει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung, οι κυβερνήσεις Ολάντ και Ρέντσι ζητούν νέα «ανάγνωση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Η επιδίωξη, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να μην συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα όσες κρατικές επενδύσεις χρηματοδοντούνται με δανεισμό.
Σε αντάλλαγμα για την «απομάκρυνση» από το σκεπτικό δημοσιονομικής εξυγίανσης, όσες χώρες παίρνουν τέτοιο περιθώριο, που έμμεσα δίνει και περισσότερο χρόνο «τακτοποίησης λογαριασμών», θα υποχρεούνται σε δομικές μεταρρυθμίσεις.
Η κίνηση φαίνεται ότι δεν βρίσκει αντίθετους του γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έχει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομίας στο συνασπισμό Μέρκελ-SPD, είπε με νόημα τη Δευτέρα (από τη γαλλική Τουλούζη) ότι «μία ιδέα θα ήταν να μην προσμετράται στο έλλειμμα το κόστος πολιτικών μεταρρύθμισης».
Οι δηλώσεις του Γκάμπριελ προκάλεσαν ωστόσο την άμεση αντίδραση τόσο από το υπουργείο Οικονομικών (του Χριστιανοδημοκράτη Βόλφγκανγκ Σόιμπλε), που επισήμανε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας «έχει ήδη επαρκή ευελιξία» αλλά και στο βαυαρικό CSU, που συμμετέχει στην κυβέρνηση.
«Το SPD δεν διδάχτηκε τίποτε από την ιστορία» σχολίασε ο γενικός γραμματέας του CSU Αντρέας Σόιερ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο αντικαγκελάριος [Γκάμπριελ] θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα επιτρέψουν χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας».