Η δέσμη μέτρων ονομάστηκε «Φοροδιαφυγή 2.0» και ο στόχος είναι να αυξηθούν τα έσοδα του ιταλικού Δημοσίου χωρίς όμως να χρειαστεί να εισβάλουν οι ιταλοί ράμπο του αντίστοιχου Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε καταστήματα και επιχειρήσεις για να πιάσουν τους φοροφυγάδες. Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο; Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Το σχέδιο άρχισε να εκπονείται πριν από τρεις μήνες και ολοκληρωμένο αναμένεται να παρουσιαστεί στις 30 Ιουνίου. Η κυβέρνηση Ρέντσι είναι πεπεισμένη ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής απαιτεί εντελώς νέα προσέγγιση. Και για να υλοποιηθεί αυτή η νέα προσέγγιση απαιτείται η βοήθεια του Διαδικτύου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η online σύνδεση της φορολογικής διοίκησης με το εμπόριο. Μέσω της αρτηρίας αυτής, εκτιμά η ιταλική κυβέρνηση, το ιταλικό κράτος θα μπορέσει να εισπράξει τεράστια ΦΠΑ που σήμερα δεν αποδίδονται. Ο κεντρικός κόμβος, από αυτή την άποψη, είναι οι ταμειακές μηχανές. Η online σύνδεσή τους με τις εφορίες θα δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες να γνωρίζουν πόσος ακριβώς είναι ο ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί. Ποιο κίνητρο όμως θα δοθεί στους καταναλωτές για να ζητούν αποδείξεις; Δεδομένου ότι η καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης απαιτεί χρόνο και είναι αμφίβολου αποτελέσματος, μια από τις λύσεις που εξετάζουν οι ιταλικές Αρχές είναι η κλήρωση δώρων. Μόνο που στην κληρωτίδα θα μπαίνει ο αριθμός της απόδειξης. Το σκεπτικό είναι απλό: περισσότερες αποδείξεις σημαίνει και περισσότερες πιθανότητες.

ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ. Ο δεύτερος πολιορκητικός κριός είναι το πλαστικό χρήμα. Με τη χρήση καρτών, πιστωτικών ή χρεωστικών, η μη έκδοση απόδειξης είναι αδύνατη. Ως προς αυτή την κατεύθυνση, η ιταλική κυβέρνηση μελετά την υποχρεωτική τοποθέτηση στα καταστήματα των τερματικών αποδοχής καρτών, γνωστών και ως ΡΟS. Η χρήση της κάρτας για τους καταναλωτές θα είναι φυσικά προαιρετική. Ωστόσο, η υποχρεωτική τοποθέτηση εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και κατά συνέπεια αύξηση των εσόδων του ιταλικού κράτους.

ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ. Χειρουργική επέμβαση θα γίνει και στο πεδίο των τιμολογίων. Ο μεγάλος βραχνάς για την οικονομική αστυνομία είναι η έκδοση εικονικών τιμολογίων. Το φαινόμενο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί με την αποστολή ηλεκτρονικού αντιτύπου στις φορολογικές υπηρεσίες και με την παράλληλη μετακύλιση της απόδοσης ΦΠΑ στον χώρο του χονδρεμπορίου από τον πωλητή στον αγοραστή. Οι έμποροι πάντως διαμαρτύρονται. Τα τρία τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν, οι φόροι που πλήρωσαν αυξήθηκαν κατά 34 δισ. ευρώ, ενώ χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο.